Glöm inte solskyddet

2010-04-26

De bästa knepen för dig som vill sola rätt.

Sola rätt

Många förstår inte vikten av att sola säkert. Det gäller att vara förståndig, för varje år får över 30 000 svenskar hudcancer. Välj istället att skydda dig och sola smart. Det är inte farligt att bli brun. Däremot måste huden vänjas sakta och ett felaktigt solande kan straffa sig 20 till 30 år senare med rynkor i förtid och i värsta fall hudcancer.

Solarium hjälper inte

En klyscha är att man tål sol bättre om man grundar i solarium. Det är snarare tvärtom. Huden tål solariets strålar men är fortfarande "osolad". Rekommenderad soltid i början av solsemestern är 30 minuter om dagen. Därefter kan du öka tiden med 20 procent för varje dag, men inte mer än 2 timmar i sträck.

Nya prickar

Var uppmärksam och gå noggrant igenom din kropp och titta efter gamla märken som blivit större eller nytillkomna prickar. Melanom sitter ofta på benen, vid bålen, och på armarna. De flesta melanom märken är ojämna till formen, har ofta en röd inflammerad kant och kan ha flera färger.

Skydda huvudet

Applicera en hårprodukt med UV-skydd eller välj att bära en huvudbonad (keps, solhatt, sjal) under stark sol. På så sätt slipper du bränna dig och minskar risken för att få solsting.

Klicka här för att komma till hela sortimentet!

1 Clarins Sun Wrinkle Control Cream - passar dig som har solkänslig hy. Hjälper till att motverka synliga linjer i ansiktet och skyddar mot uttorkning (Obs: High Protection avses).

2 Dr Brandt UV SPF 30 High Protection Face (även som färgad)- solskydd 30 är ett måste i stark sol. Produkten är vattenfast upp till 80 minuter och är dessutom glansfri.

3 Hawaiian Tropic Beach Balm SPF 6 - hjälper till att framhäva brännan och innehåller vårdande ingredienser som avokado och sheasmör.

4 Rodial Brazilian Tan Daily - ingen semester i sommar? Lugn! Den här produkten ger en läcker bränna på ett fåtal timmar.

5 MakeBelieve Tan Extender - behåll din solkyssta hud längre med denna mirakelprodukt. De aktiva ingredienserna förbättrar din naturliga bränna samtidigt som den återfuktar på djupet.