Lilla solskolan!

2016-06-13

Äntligen sol och många dagar på stranden! Det finns en massa positiva egenskaper med solen, men som med allt gött o härligt är lagom bäst. Vi svenskar är väldigt förtjusta i solen, enligt strålsäkerhetsmyndigheten solar 7 av 10 för att bli bruna, samtidigt som vi är en av de nationaliteter som lättast bränner sig och ändå är vi bland de sämsta på att smörja in oss. 1 av 5 använder solskydd, alldeles för dåliga siffror!

Den hemska sanningen är att hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige, och antalet fall fortfarande ökar snabbt. Orsaken till detta bedöms vara ökad exponering för UV-strålning från solen och solarier.

Som tonåring använde jag själv helst ingen solfaktor alls och ansåg att SPF 6 var högt, samt tillhörde skaran som tyckte att det inte gjorde något att jag blev röd, "det blir ju brunt när det röda lägger sig". Ett faktum som faktiskt är sant MEN det röda är ett tecken på inflammation i huden och en varningssignal att vi har solat för mycket.

Hur soltålig du är beror på vilken hudtyp du har, hudtyp 1 (rödhåriga med fräknar och vit hud) är känsligast och blir nästan aldrig bruna utan bränner sig bara, hudtyp 2 som de flesta svenskar är (ljus hud och blondish) blir ofta brända och därefter bruna ibland. Båda dessa hudtyper ska definitivt vara försiktiga i solen.

I solljuset finns UV-strålar av olika typer, det är dem du ska skydda dig mot eftersom de kan göra mycket skada.

UVA strålarna hjälper till att brunfärga hudens pigment, dom tränger djupt ner i huden och ger inte effekt direkt. Det är också dem som åldrar din hud och som i vissa fall kan leda till hudcancer.

UVB strålarna bildar D-vitamin i kroppen samt ökar hudens pigment. Dom absorberas i hudens yttre skikt och kan orsaka rodnad, solbränna och ge pigmentfläckar.

För bästa skydd ska du smörja in dig innan du du går ut i solen, ösa på mycket mer än du tror. Kladda på bara och låt det sjunka in. Undvik helst solen mellan 11-15 eller sätt på en snygg solhatt o kryp in i skuggan. Glöm inte smörja in ovansidan på fötterna, händerna, läpparna samt öronen! Re-applicera efter bad och handdukstorkning, även om du är badkruka och bara ligger och svettas på stranden behöver du bättra på, du svettas bort krämen och gnuggar av på handduk osv.

Solfilter- det finns kemiska och partikulära filter, eller en kombo av dem båda. Partikulära filter lägger sig som en vit hinna på huden och tränger inte ner i huden, extra bra om du är överkänslig i huden eller för små barn. Kemiska filter är som en body lotion, absorberas och känns lite fuktgivande.

Hållbarhet- solkrämer håller bara i ett år, tyvärr är det så. Om du använder dem du köpte förra året blir det mer som en vanlig body lotion utan spf. Den är faktiskt också känslig för solljus, eftersom uv-skyddet i krämen är aktivt hela tiden så bryts skyddet ner till slut om det står för mycket i solen.

Så alltså: solkrämen i skuggan, köp ny varje år och kräma på riktigt ordentligt en bra stund innan du går ut, håll dig i mer skuggan mellan 11-15!

Nuförtiden finns det solskydd för alla soldyrkare, även dem som inte alls gillar att smörja in sig. Allt från vanliga lotions till mousse, olja och tunnare mjölk i sprayform till puder. Här kommer några som jag testat, gillar och rekommenderar!

Collistar Smart Reshaping Tanning Cream, SPF 15 150ml 270 SEK
Ett solskydd som förutom att skydda mot UVA- och UVB-strålar även hjälper till att strama upp huden och göra den fastare. Den innehåller b.la. koffein och karnitin som hjälper till med fettförbränningen. E-vitamin, aprikosolja och ringblomma som återfuktar och har en anti-aging effekt på huden samt Unipertankomplex som förbättrar solbrännan. Skön snabbabsorberande konsistens och härligt fräsch doft. Finns endast i SPF 15, så det är extra viktigt att smörja in mycket och ofta!

Piz Buin Allergy Lotion SPF 15 & 30, 150 ml 189 SEK
För riktigt solkänslig hy har Piz Buin en solkräm som innehåller calmanelle som stärker hudens motståndskraft. Svett- och vattenavvisande med UVA/UVB-skydd. Den innehåller även växtextraktet mattram som reducerar rodnader i huden vid regelbunden användning.

glominerals Protecting Powder Sunscreen SPF 30, 499 SEK
Jag älskar denna form av solskydd! Med solskydd i krämform för ansiktet får jag lätt lite dålig hy eftersom jag måste ta på mer hela tiden, det slipper jag med detta solskydd. Smidig förpackning, lättapplicerad, inget kladd och fullgott solskydd. Finns i både transparent och lite bronsfärgat. Funkar även bra barn, stora som små!

Clarins Sun Care Oil Spray UVA/UVB 30, 150ml 285 SEK
Solskydd i torrolja-form på sprayflaska för kropp och hår. Lätt att applicera och den absorberas snabbt utan kladd. Doftar fantastiskt, återfuktar, skyddar mot UVA/UVB-strålar och är vattenresistent. Oljan innehåller nyamplungolja, omega-6 och omega-9 som skyddar huden mot uttorkning.

Hawaiian Tropic Silk Hydration Protective Sunlotion SPF 30,150 ml 149 SEK
Inget doftar sommar, sol och semester som Hawaiian Tropic. Silk Hydration är en sollotion med superskön, snabbabsorberande konsistens som doftar ljuuuvligt och ger massa fukt. Mycket vattenresistent och både UVA- samt UVB-skydd. Praktisk pumpflaska för minsta möjliga kladd. Extra plus för väldigt bra pris!

Annemarie Börlind Sun Cream Anti Aging SPF 30, 75 ml 339 SEK
En kombinerad dagkräm och solkräm med solskyddsfaktor och UVA/UVB-skydd. Ekologisk dagkräm med havtornsolja som motverkar förtidigt åldrnde av huden samt panthenol som ger massor av fukt.

Naked Lips Organic Lips Sun, 49 SEK
Sist men inte minst solskydd för läpparna. Naked lips Organic Lips Sun är ett ekologiskt läppbalsam med spf15 som skyddar och återfuktar dina läppar mot solen. Innehåller bl.a. naturliga oljor och bivax, hallon och havtorn.