Låt 2017 bli året du tar tag i din hudvårsrutin - en gång för alla!

2017-01-15

Här får du tipsen på vilka hudvårdsprodukter som ingår i en bra hudvårdsrutin – uppdelat i tre kategorier. Basen, komplement och det lilla extra!

Här får du tipsen på vilka hudvårdsprodukter som ingår i en bra hudvårdsrutin – uppdelat i tre kategorier. Vi går igenom basgarderoben av hudvårdsprodukter du bör ha för en välmående hud, produkter som är bra att komplettera med utifrån din hudtyp, och till sist tipsar vi om hudvård som har det lilla extra!

Basprodukter till din hudvårdsrutin

I en hudvårdsrutin bör först och främst en ansiktsrengöring ingå. En ren hy är en fräsch hy! När du väljer ansiktsrengöring bör du utgå från vilken hudtyp du har. Har du en torr hudtyp kan du välja en mer krämig eller oljebaserad rengöring som inte torkar ut huden, alternativt en rengöringsmjölk så du avlägsnar orenheter och makeup med hjälp av en bomullsrondell och inte tillsätter vatten. Har du en kombinerad eller fet hudtyp kan du med fördel välja en ansiktsrengöring i gelform som även har balanserande egenskaper.

I din hudvårdsrutin bör även en ansiktspeeling ingå. Huden behöver hjälp att avlägsna döda hudceller så att nya hudceller kan bildas och du får en slätare hy med fräsch lyster! Det är här ansiktsskrubben kommer in, den använder du cirka en gång i veckan eller efter behov.

Återfuktande och mjukgörande krämer är A och O i din hudvårdsrutin. Investera i dagkräm, nattkräm och ögonkräm anpassad för din hudtyp. Vad det är för skillnad på dagkräm och nattkräm? Dagkrämen innehåller – förutom fukt – ofta skyddande ingredienser som skyddar din hud mot UV-strålar, fria radikaler, föroreningar och andra ämnen eller väderlekar som kan vara påfrestande mot din hud. Se till exempel Ole Henriksen Truth Revealed Super Créme SPF 15 eller Clinique Superdefense SPF 20, båda innehåller solfaktor och skyddande egenskaper.

Nattkrämen är ofta lite fetare, mer näringsrik och innehåller aktiva ingredienser som får verka under tiden du sover. Tips på aktiv nattkräm är Clarins Multi-Active Night Cream eller Ole Henriksen Invigorating Night Créme. För allra bästa resultat bör du använda en dag- och nattkräm i samma serie så är du säker på att de har kompletterande egenskaper.

Kompletterande hudvård

Du kan med fördel använda kompletterande hudvårdsprodukter som ökar effekten av din övriga hudvård. Eller ger ett bättre resultat på din hudvårdsrutin över lag. Som exempelvis ansiktsvatten, som nästan bör ingå i "basgarderoben". Ansiktsvatten kan både vara rengörande och återfuktande, du använder det efter ansiktsrengöring för att få bort rester av orenheter. Ansiktsvatten brukar generellt även vara berikat med vitaminer och ha exfolierande egenskaper som gör att din hy får en fin lyster.

En bra hudvårsrutin innehåller även ett ansiktsserum, som är hudvårdsegenskaper i koncentrat. Innan du applicerar din dag- eller nattkräm kan du addera ett ansiktsserum. Välj ansiktsserum efter behov, det finns en uppsjö – återfuktande, näringsgivande, antiaging, porförminskande, lystergivande och så vidare. Ett ansiktsserum boostar även effekten av dina efterföljande hudvårdsprodukter.

Ansiktsmasker är ett bra komplement i din hudvårdsrutin, välj efter behov. Behöver du en djuprengörande, återfuktande, lystergivande eller en ansiktsmask med antiage-effekt? Använd din ansiktsmask cirka 1 gång i veckan eller efter behov.

Hudvårdsprodukter med "det lilla extra"!

Söker du hudvård med det lilla extra? Spana in färdigbehandlade pads med exfolierande egenskaper. Exempelvis peeling padsen från Elizabeth Arden PRO och Pixi. De har en vårdande formula som innehåller AHA- och BHA-syror som ger huden en friskare och klarare look med en förnyad lyster. Används på rengjord hud cirka 1 gång i veckan, undvik ögonområdet eftersom produkten är exfolierande.

Värt att testa att lägga in i din hudvårdsrutin är rengöringsborsten från Foreo. Det är ett skonsamt rengöringssystem som du använder på fuktat ansikte, den lilla borsten exfolierar och rengör ditt ansikte med pulserande rörelser. En mycket behaglig rengöringsrutin!


Hela elevens sortiment inom hudvård hittar du här.
Bild: Elemis, Englands ledande spa- och hudvårdsmärke.