Bakuchiol — det naturliga retinolet

2019-09-18

En ny superingrediens har tagit skönhetsvärlden med storm! Bakuchiol är lika effektiv mot fina linjer, glåmighet och pigmentförändringar som retinol — men utan att irritera huden eller göra den solkänslig. Här är allt du behöver veta om naturens egna botox!

bakuchiol_voide_tuote_kosmetiikka.jpg

Bakuchiol är nya ingrediensen som är på allas läppar och som definitivt är här för att stanna. Och det är inte så konstigt eftersom denna naturliga superingrediens har samma egenskaper som populära retinol. 

Retinol och retinoider är extremt effektiva när det kommer till att behandla fina linjer, pigmenteringar och ge huden en jämnare ton och struktur. Men baksidan är att retinol ger biverkningar som hudirritationer och torr och flagnande hud. Därför måste man fasa in produkterna försiktigt i sin hudvårdsrutin så att huden får tid vänja sig. En ytterligare nackdel är att retinol även gör huden känslig mot solen och ska därför endast användas på kvällen. 

Bakuchiol har samma positiva effekter som retinol men har en annan struktur som är mildare mot huden och ger därför inte samma irritationer, vilket gör att den även kan användas av personer med torr och känslig hud. En ytterligare fördel är att den inte gör huden solkänslig och kan därför också användas på morgonen.

Bakuchiol utvinns ur Psoralea corylifolia, som är en medicinalväxt som växer i Östasien. Ur denna planta tar man fröna och utvinner oljan bakuchiol. Trots att bakuchiol nyligen blivit en snackis inom skönhetsvärlden så har den en lång tradition bakom sig och har länge använts inom både kinesisk och ayurvedisk läkekonst. Man har även gjort kliniska studier där man funnit att den stimulerar kollagenproduktionen och reducerar fina linjer och har positiva effekter på hyperpigmenteringar. Men för att få optimal effekt måste man boosta bakuchiol med andra ingredienser som peptider, AHA och ibland även traditionell retinol.

Trots de fantastiska egenskaper som bakuchiol har finns det ännu inte så många produkter som innehåller denna mirakelingrediens. Men det finns ett märke som har förstått bakuchiols storhet, nämligen Ole Henriksen. Märket är även känt för att att vara en pionjär när det kommer till nya spännande ingredienser. Ole Henriksen var bland annat en av de första att inkludera C-vitamin i sina hudvårdsprodukter. Och nu är märket en av de första att se potentialen i bakuchiol. Hela Ole Henriksens Transform Plus serie innehåller superingrediensen bakuchiol men även AHA syra. Det gör att serien är supereffektiv mot fina linjer, livlös hy och pigmenteringar.

Ole Henriksen Transform Plus Glow Cycle Retin-ALT Power Serum — återfuktande och uppstramande serum som ökar hudförnyelsen och jobbar mot fina linjer rynkor och pigmentfläckar. Passar en mogen hy.

Ole Henriksen Transform Glow Retin-ALT Sleeping Creme — en rik nattkräm som ökar på hudens förnyelseprocess. Denna intensiva hudkräm passar både för en hud med början till ålderstecken till en mer mogen hy.