Parfym

EdP (Eau de Parfum)

EdP eller eau de parfum är tillsammans med eau de toilette en av de vanligaste dofttyperna, med skillnaden att EdP har en aningen starkare doftkoncentration, ca 10-20%, än EdT, som har ca 5-14% doftkoncentration. Generellt sett har också EdP en svagare doftkoncentration än parfym, som kan ha upp till 40%. Vanligt för en eau de parfum är att mellannoterna, som ibland också kallas hjärtnoter, är mer dominanta än topp- och basnoterna. Mellannoterna är de doftnoter som framträder efter att toppnoterna, som utsöndras direkt när du applicerar doften på huden, försvunnit. Eau de parfum kan därför upplevas som en aningen tyngre parfymtyp än eau de toilette, där det istället är toppnoterna som är dominanta.

Dock sitter doften från en eau de parfum kvar längre än en eau de toilette - en applicering på morgonen räcker oftast för att doften ska hålla hela dagen. Eau de parfum passar även bättre att använda i håret eller på kläderna (var dock försiktig så att oljorna inte orsakar fläckar på ömtåliga och ljusa tyger).

Hos oss hittar du eau de parfum från en mängd olika doftskapare; välj mellan klassiker och nykomlingar från märken som Hervé Gambs, GUCCI, Prada, Marc Jacobs och Stella McCartney.

Filtrera