Hårvård

Hårfärg

När du känner för en förändring kan en ny hårfärg vara ett bra alternativ. Hos eleven.se hittar du hårfärg och hårtoning för alla säsonger - oavsett om du känner för att göra slingor, lägga i en toning eller färga hela håret.

Precis som med hudvård är det viktigt att du väljer bra och skonsamma hårvårdsprodukter när du ska färga eller tona ditt hår. Om du inte vanligtvis brukar färga ditt hår kan det vara svårt att veta vilka produkter, färg eller metod du ska använda. Läs därför instruktionerna på förpackningen noggrant. Det kan låta självklart, men faktum är att orsaken till att de flesta hemmafärgare blir missnöjda är att de inte följt instruktionerna.

Välj rätt typ av färg:

Permanent färg: Kan inte tvättas ur, utan växer bort.

Intensivtoning: Kallas även för semipermanent färg. Den håller i cirka 20-30 tvättar.

Toning: Håller vanligtvis i 6-8 tvättar.

Det betyder numren på förpackningen:

De flesta hårfärger numreras från 1 (djupsvart) till 10 (ljusblond), alltså, ju högre siffra desto ljusare färg. En hårfärg kan ha även ha ytterligare 1till 3 siffror för indikera nyans.

Exempel:

5.0 ligger mitt på skalan (1-10) och är en brun färg.

5:1 en kall brun färg med inslag av ask, det vill säga en kall brun färg. 5=brunt, 1=ask.

5:3 är också en brun färg men med inslag av gul, det vill säga en varm brun nyans. 5=brunt, 3=guld.

Om du vill färga ditt hår ljusare - välj en nyans som är max ett och ett halvt steg från din naturliga hårfärg. Vill du däremot bli mörkare kan du välja en nyans som är upp till tre steg mörkare än din nuvarande färg. Vi erbjuder ett varierat sortiment från 1 till 10 som hårfärg med märken som L'Oréal hårfärg och Schwarkopf hårfärg. Sortera och filtrera fram din favorit i vårt unika utbud av hårfärg online.

Färga håret - tips & råd

  • Välj rätt nyans:

Huvudregeln när man ska färga håret själv är att hålla sig till hårfärger som ligger nära den egna nyansen. Vill man gå långt från den egna hårfärgen är det mer komplicerat, så ta hjälp av en expert i så fall.

  • Skydda huden från hårfärg:

Se till att du skyddar dina händer med platshandskar och använd inte kläder du är rädd om när du färgar. Lite vaselin vid hårfästet och på öronen förhindrar att du får färgfläckar på huden.

  • Testa först:

Är du osäker på om du valt rätt nyans? Testa genom att färga en kontrollslinga innan du färgar hela håret. Ta gärna en slinga i nacken så att du ser att resultatet blir som du tänkt. Tänk på att låta färgen verka hälften av den rekommenderade tiden. Kontrollera gärna färgen även i dagsljus innan du bestämmer dig. Känner du dig nöjd är det bara att färga hela håret enligt anvisningarna på förpackningen. Är du däremot inte nöjd så går slingan att dölja ganska så lätt i nacken tills det att du hittar en färg som du känner dig nöjd med.

  • Färga inte nytvättat hår:

Ett nytvättat hår saknar de naturliga oljorna så att färgen ska kunna absorberas på bästa sätt. Så gör hellre din hemmafärgning två dagar efter din senaste hårtvätt.

  • Rätt mängd färg:

Använd alltid all färg i förpackningen, och har du tjockt och långt hår - köp minst 2 och gärna 3 förpackningar för att vara säker på att färgen räcker.

  • Färga endast ofärgat hår:

En permanent hårfärg ska endast användas för att färga ett ofärgat hår och för att färga utväxten. Lägg aldrig en permanent färg över en annan! Hårets rötter och de färgade längderna absorberar olika mycket färg, och de två olika färgerna riskerar dessutom att reagera med varandra och ge ett felaktigt resultat.

  • Rätt färg för olika hårtyper:

Om ditt hår är poröst kan en toning vara tillräcklig för att ge håret ordentligt med färg.

  • Använd rätt produkter:

Använd återfuktande och färgbevarande hårprodukter, schampo och balsam för färgat hår, och värmeskyddande produkter i samband med värmestyling för att hålla håret friskt och välmående.

  • Undvik poolen:

Vatten med klor öppnar hårsäckarna, vilket innebär att mineraler kan tränga in i hårstråna och påverka din hårfärg negativt. Har du blonderat ditt hår så kan det till exempel få en grönaktig nyans. Så att undvika poolen två veckor före och efter din hårfärgning kan vara en bra idé. Har olyckan redan varit framme och ditt hår antagit en oönskad nyans så använd ett djuprengörande schampo.

På eleven.se hittar du ett stort utbud av hårfärgningsprodukter för dig som vill färga håret hemma. Vi ha hårfärger, hårtoningar, blockeringar, silverschampo och allt annat som du behöver för en lyckad hårfärgning.

Filtrera