Allt du behöver veta om peptider (som gör underverk för din hy)

2020-03-18

Peptider är den senaste superingrediensen som tagit skönhetsvärlden med storm. Och inte konstigt, denna ingrediens ger nämligen väldigt effektiva resultat. Den hjälper bland annat mot rynkor, fina linjer och boostar trött och glåmig hy. Här reder vi ut allt du behöver veta om peptider och varför du bör inkludera det i din hudvårdsrutin.

blog-ptr-peptide-21.jpg

Vad är peptider?

Peptider består av aminosyror, som är kroppens byggstenar och som hjälper till att bilda proteiner. De hjälper till att underhålla en ungdomlig och hälsosam hud genom att stimulera hudcellerna. Enkelt förklarat kan man säga att peptider pratar med proteinerna i vår hud, främst med kollagen och elastin, för att berätta för hudcellerna hur de ska fungera på bästa sätt. Inom hudvården finns det flera olika peptider, vilket kan vara förvirrande. Men det beror på att varje peptid har en unik uppgift som till exempel öka hudens fasthet, förbättra fuktbalansen, släta ut rynkor, lugna känslig hy eller jämna ut hudtonen. Man hittar ofta peptider i anti-age produkter eftersom man med åren förlorar kroppens egna lager av kollagen. Det kan leda till att huden blir slappare, förlorar elasticitet och rynkor börjar framträda. Därför inkluderar man gärna peptider i hudvårdsprodukter eftersom de kan ”prata” med cellerna och öka på kollagenproduktionen och du får en fastare och jämnare hud.

Hur använder jag peptider?

Du hittar peptider främst i produkter som lämnas kvar på huden som serum och cremer. Men de fungerar som allra bäst i kombination med andra ingredienser som aminosyror, antioxidanter och återfuktande ämnen som hyaluronsyra. Peptider hjälper även till att stärka hudbarriären och är därför utmärkta att lägga till i din rutin om du använder retinol. Många med känslig hy har svårt att tåla retinol, då kan det hjälpa att bygga upp hudbarriären så kan huden lättare kan tåla retinol och också kunna njuta av dess föryngrande egenskaper.

Hur väljer jag rätt peptider?

Det finns en hel uppsjö av peptider med olika egenskaper. En av superstjärna är Matrixyl som ökar produktionen av kollagenet i huden. På sista tiden har även kopparpeptider blivit populära, de ökar också kollagenproduktionen samtidigt som de skyddar mot fria radikaler, verkar inflammationshämmande och påskyndar bildandet av hyaluronsyra. Det finns även syntetiska peptider som gör att musklerna tillfälligt slappnar av och ger fina effekter på rynkor och linjer. Många produkter kombinerar flera olika peptider för maximal effekt. Peter Thomas Roth nya serie Peptide 21 som innehåller precis som namnet avslöjar hela 21 olika peptider inklusive två neuropeptider som har en muskelavslappnande effekt och som ibland kallas light-botox, samt två gamma-proteiner som ökar hudens elastictitet. Med denna supercocktail av peptider har serien fina effekter på fina linjer, rynkor, elasticitet, lyster, ojämn hudton och hudstruktur. 

För vem passar peptider?

Peptider är en ”säker” ingrediens som passar de allra flesta. 

Produkter med peptider:

PTR.jpg

Peter Thomas Roth Peptide 21 Wrinkle Resist Serum — Ett revolutionerande serum som består av 21 peptider och 2 gammaproteiner. Kraftfullt serum som ger minskade linjer och rynkor, jämnare hudton och struktur samt fastare och mer elastisk hud.

Peter Thomas Roth Peptide 21 Lift & Firm Moisturizer — Intensivt återfuktande kräm som minimerar linjer och rynkor och får huden att kännas spänstig och fast. Krämen har en lätt koncistens som knappt känns på huden.

Peter Thomas Roth Peptide 21 Amino Acid Exfoliating Peel Pads — Exfolierande peelpads som innehåller peptidbyggande aminosyror som minimerar porer, jämnar ut hudtonen och fina linjer samtidigt som huden förbereds för efterföljande produkter.