Guide: Hitta rätt solskydd för dig

2020-06-29

Vilken solkräm ska man välja? Detta är ett val man ofta står inför sommaren och semestern. Ska man satsa på ett fysikaliskt eller syntetiskt solskydd? En mist eller en lotion? Och behöver man verkligen olika för kroppen och ansiktet? Här guidar vi dig rätt och tipsar dig om våra favoriter!

IMG_9299.jpg

Fysikaliskt eller syntetiskt (kemiskt) skydd?

De allra flesta solkrämerna på marknaden just nu är syntetiska eller “kemiska” som vissa kallar dem. Dessa går in i huden och omvandlar solens strålar från farliga till icke-farliga, eller åtminstone icke-lika-farliga. Dessa skydd är oftast lite tunnare i konsistensen och appliceras lätt och snabbt på huden. Ett fysikaliskt skydd däremot går inte in i huden utan lägger sig som en hinna som skyddar huden från solens strålar. Strålarna studsar bort från huden och krämen absorberas därför inte på samma sätt. Detta gör att krämerna ofta är tjockare och vitare, men idag finns det även bra alternativ inom denna genre som till exempel Bioregena

Vilken formula ska jag välja?

Idag hittar vi solskydd i alla dess former: mistar, krämer (både tjockare och tunnare), stick, mousse och gel. I de flesta fall är en mist snabbare och lättare att applicera eftersom att man lätt bara sprayar solkrämen över kroppen. Dessa är däremot mycket tunnare och man får inte glömma att applicera mera ofta under dagen. I regel är dessa skydd även lite glansigare och lämnar huden med en fin lyster och en reflekterande yta. Lotions däremot kan vara lite tjockare och mer återfuktande eftersom att de masseras in i huden och därmed absorberas snabbare av huden. Ett stick är lätt att applicera och minst kladdigt av alla att applicera. Viktigt att tänka på att man kommer åt överallt och inte missar något område som till exempel runt ögonen.

Vilken SPF ska jag välja? 

Det finns allt från väldigt låg SPF (mellan 2-15), medel (15-30) och hög (30-50). Men en hög SPF till kroppen och extra hög (50+) till ansiktet är att rekommendera. Detta för att solen, hur härlig den än må vara, har så skadliga effekter på kroppen. Inte bara att man kan bränna sig, utan att den torkar ut huden, gör den rynkig och kan ge pigmentförändringar. Detta vill vi självklart undvika och därför är det viktigare än man kanske tror att skydda sig. satsa även på olika skydd till ansiktet och kropp. Detta för att ansiktet behöver en annan typ av skydd (högre) och för att de flesta solskydd idag även har hudvårdande egenskaper i sitt skydd för ansiktet. 

Vad sker i solen och varför blir vi bruna?

När man är ute i solen kommer kroppens naturliga färgpigment, melaninet, upp till ytan och skyddar huden mot de skadliga strålarna. Melaninet bestämmer vilken färg man har på huden och desto mer man vistas ute i solen ju mer kommer kroppen att kämpa för att färga huden mörkare, för att skydda sig själv, med hjälp av melaninet. När man applicerar solkräm hjälper man huden att skydda sig och kroppen behöver inte jobba lika hårt för att själv försvara sig mot solen. Ju mer vi vistas i solen, desto mer melanin bildas i huden. Ibland hinner inte melaninet med eller vi har för få av dessa pigment i kroppen och det är då vi bränner oss. 

Prova gärna de här produkterna:

IMG_9274.jpg

Elizabeth Arden Eight Hour Cream Face 50+

En skyddande ansiktskräm med SPF 50+ som är lätt att applicera och stannar länge på huden. Krämen är lite tjockare, så den ska smörjas in ordentligt vid applicering, vilket bidrar till den skyddande faktorn. Krämen doftar så som resten av 8 hour-serien. 

Passar dig: Som vill kombinera hudvård med solskydd och ha ett starkt skydd i ansiktet. 

IMG_9171.jpg

Filorga UV Bronze Face SPF 50+

En återfuktande, lätt och smidig solkräm för ansiktet med hög solskyddsfaktor - vad mer kan man begära? Doften är lätt, huden känns len, nästan lite matt, efter applicering och tuben är lätt att ha med i väskan.
Passar dig: Som vill skydda ditt ansikte med en “osynlig”, smidig kräm. 

Filorga UV Bronze Body SPF 30

En skyddande olja som doftar underbart. Den är lätt att applicera, bara att spraya och sedan smörja in med händerna. Huden lämnas oljig, men inte kladdig, utan lyxigt återfuktad. Oljan är även tan-activating vilket vi som vill ha lite extra solkysst hud tackar för. 

Passar dig: Som älskar lyster! Men som också vill ha något som är smidigt att applicera och som förstärker solbrännan.

IMG_9136.jpg

Decléor Sun Gel-Cream Aloe Vera SPF 50

En väldigt härlig solkräm i form av gel som snabbt absorberas och har en uppfriskande effekt på huden. Gelen doftar klassisk solkräm med en touch av sommar. Den återfuktar utan att kladdar vilket alltid är välkommet! 

Passar dig: Som har en känslig hud och vill ha en SPF som är återfuktande och uppiggande. 

IMG_9299.jpg

Clarins Sun Care Oil Mist For Body SPF 30

En riktig favorit! Härlig sololja som lätt sprayas på huden och som snabbt går in utan att lämna en oljig hinna eller kladdig känsla utan bara ger ett vackert glow. Oljan har även en riktigt underbar doft av sommar, frukt och kanske till och med godis, utan att vara för söt. Misten känns nästan lite kylande och väldigt uppfriskande på kroppen och den beroendeframkallande doften gör att man vill ha mer och mer. 

Passar dig: Som uppskattar ett väldoftande solskydd och snabbt vill kunna applicera skyddet. 

Clarins Invisible Sun Care Stick SPF 50

Ett stick för ansiktet i samma underbara godisdoft. Perfekt att smeta direkt i ansiktet så att man slipper kladda ner händerna. Sticket är lätt att använda och smälter in i huden utan att lämna en kladdig känsla. Glöm dock inte att även applicera vid ögonen och vid hårfästet - lätt att glömma då man inte smörjer sig som vanligt. 

Passar dig: Som snabbt och lätt vill skydda ansiktet från solens strålar. Dessutom är det perfekt att ha med i fickan eller väskan för att bättra på, bara att “twist and apply”. Älskar’t. 

IMG_9278.jpg

Nuxe Sun Fluid SPF 50

En väldigt tunn kräm som innebär mindre kladd, silkeslen yta och en snabb absorbering. Huden känns smidig och återfuktad efter applicering. Flaskan är även utformad på ett smart sätt så att man lätt får ut rätt mängd. Doften är ganska mild med en lätt ton av sommarblommor. 

Passar dig: Som föredrar tunnare och lättare krämer i ansiktet. 

Nuxe Sun Delicious Lotion High Protection SPF 30

Även denna  är relativt tunn och gör att huden känns silkesmjuk och len efter applicering. Krämen känns återfuktande och lämnar inga synliga spår efter sig på huden. Doften är mild med en lätt ton av sommarblommor. 

Passar dig: Som vill ha en lätt kräm som helt enkelt återfuktar huden och skyddar den från solens strålar. 

IMG_9107.jpg

Biotherm Waterlover Sun Mist SPF 30

Doften är magisk, misten är fräsch och känslan på huden är härlig. Ni hör ju detta är en storfavorit! Den lätta misten sprayas som ett moln på huden och behöver därför inte smörjas in vilket gör appliceringen väldigt smidig och o-kladdig. Doften är fräsch och somrig och bara den gör att man vill spraya på mer solkräm ofta. Att den dessutom är snäll mot havet, djur och natur ger krämen ett extrastort plus. 

Passar dig: Som vill dofta gott när du solar eller vistas i solen, och lätt vill kunna återapplicera skyddet utan att behöva använda händerna. 

Biotherm Waterlover Sun Milk SPF 30

Denna solkräm doftar lika härligt som misten men kommer i en lotion som man smörjer in sig med. Lotionen är väldigt lätt och smälter smidigt in i huden och känns återfuktande. Huden lämnas len och utan kladd. Även denna är snäll mot hav, djur och natur vilket vi såklart älskar. 

Passar dig: Som föredrar att smörja in dig med en kräm framför att spraya. Men ändå vill ha riktigt väldoftande solskydd. 

IMG_9247.jpg

Shiseido Sun 50+ Expert S Pro Cream

Denna färggranna solkräm från Shiseido är väldigt vattenresistent och skyddar ansiktet med en väldoftande formula. Krämen är vit men blir snabbt transparent när den absorberats av huden. 

Passar dig: Som vistas mycket i vatten och vill ha en liten praktisk solkräm till ansiktet. 

IMG_9224.jpg

Bioregena Sunscreen Lotion Face & Body SPF 30

Bioregena är ett fysikaliskt skydd vilket innebär att krämen studsar bort solen strålar från huden och istället för att gå in i huden så sitter krämen bara på ytan. Bioregenas solkrämer är även snälla mot havet, koraller och djur vilket vi självklart gillar. Krämen är väldigt vit men smörjer man in sig ordentligt så försvinner det vita. Finns även in högre och lägre spf!

Passar dig: Som har en känslig hy och som vill ha ekologiskt solskydd samt föredrar fysikaliskt solskydd. Men även dig som bryr dig om naturen! Perfekt för dig som resa utomlands och bada mycket eller vistas nära korallrev. 

IMG_9275.jpg

Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream for Face SPF 50+

Sensai sviker en aldrig. Här kombineras lyxig hudvård med solskydd. Krämen är lätt och smidig, absorberas snabbt av huden och lämnar den återfuktad och fräsch. Krämen doftar lyxigt och somrigt. Finns inte så mycket annat att säga än att den är allt man behöver och lite till. 

Passar dig: Som vill ha en lyxig kräm som ger en silkeslen hy samtidigt som du får ett starkt skydd mot solens strålar.