Hudvårdsingredienser lexikon

2021-06-07

Vilka hudvårdsingredienser är bäst? Vilka ska du använda? Det finns många populära ingredienser att hålla reda på. Här hjälper vi dig att få en snabb överblick av vad de olika superingredienserna faktiskt är bra för!

hudvård-blogg (1).jpg

Glycerin är en mycket vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter som finns naturligt i vegetabiliska och animaliska fetter. Glycerin tillför fukt och minskar torra rynkor som i sin tur kan leda till permanenta rynkor. Ämnet stärker hudens barriär, dämpar akut irritation, förbättrar hudens elasticitet och ökar upptagningsförmågan av andra ingredienser. Passar alla hudtyper.
Du hittar glycerin i tex IDUN MINERALS Night Cream tillsammans med andra ingredienser som e-vitamin, niacinamid och sheasmör - En riktig fuktbomb!

Hyaluronsyra finns naturligt i kroppen men minskar med åren och är trots sitt namn ingen syra utan en sockermolekyl. Den finns naturligt i kroppen och har i uppgift att upprätthålla hudens lager och struktur tillsammans med kollagenet. Om du tillsätter hyaluronsyra i din hudvård hjälper den att tillföra och behålla fukt. Vidare motverkar ämnet rynkor och torrhetslinjer genom dess utfyllande effekt på huden. Detta är verkligen en ingrediens som alla borde ha men passar extra bra för de med torr och/eller mogen hud.
MARIO BADESCU Hyaluronic Eye Cream är baserad på hyaluronsyra och aloe vera -En lätt ögonkräm som tillför massa fukt. Passar även känslig hy.

Niacinamide även känt som vitamin B3 är ett vattenlösligt ämne. Niacinamide har många bra fördelar som att synligt minimera förstorade porer och strama åt huden. Det gör även hudtonen jämnare samt mjukar upp fina linjer och rynkor. Niacinamide tolereras väl av alla hudtyper, även för personer med känslig eller rosaceabenägen hy.
Testa INDY BEAUTY Pore-Minimising Serum Niacinamide 10% + Zinc 1%. - Porminskande niacinamide serum med lugnande zink.

Squalene är en lipid som produceras naturligt av dina egna hudceller. Men mängden din kropp producerar minskar med åldern och som ett resultat blir din hud torrare och hårdare. Squalene är inte bara naturligt hos människor utan finns även i oliver, riskli och sockerrör. Innan ämnet kan användas i hudvårdsprodukter måste squalene omvandlas till squalane, som är en stabil form av molekylen. Vid regelbunden användning bekämpar den hudskador, fria radikaler, kollagenproduktionen ökar och din hy kommer se mer levande och frisk ut. Passar alla hudtyper.
Peter Thomas Roth Oilless Oil innehåller Squalene -ger dig massor av fukt och reducerar fina linjer.

Probiotika hittar man bland annat naturligt i yoghurtprodukter och syrade grönsaker. Vår hud och tarm har ett starkt samband och en obalanserad mage kan därför hänga ihop med en sämre hy. Om man tillför extra probiotika kan hudens bakterier och ph-värde balanseras samtidigt som skyddsbarriären stärks. Barriären som bildas hjälper huden att stå emot dåliga bakterier som kan orsaka till exempel eksem och akne. Probiotikan hjälper även huden att behålla fukt och minska torrhet. Passar alla hudtyper men är extra bra för känslig hy som kan kännas torr, stram och klia.
Testa HOLIKA HOLIKA Mechnikov's Probiotics Formula Hydrating Toner - en K-beauty favorit!

Jojobaolja är ett vax som utvinns från Jojobaträd och är mycket enkel för huden att absorbera. Till skillnad från andra oljor har denna många unika fördelar. Den kan bland annat användas av en aknebenägen hud tack vare den lugnande oljan som balanserar hudens talgproduktion. Förutom att Jojobaoljan är bra på att binda fukt tränger den effektivt in i hudens yttre fettlager vilket bidrar till en mjuk och len hud. Den passar många olika hudtillstånd såsom en torr, fet, eksem- eller aknebenägen hy.
MARIA ÅKERBERG AHA & Jojoba Peeling - Ansiktspeeling med AHA och jojoba som motverkar pormaskar och förebygger acne.

Sheasmör kommer från sheaträdet och används med fördel i hudvård oavsett ålder. Smöret består av många önskvärda ämnen som fuktgivande oljesyror, vitaminer som bidrar till kollagenproduktionen och antioxidanter som bland annat skyddar din hud mot fria radikaler. Sheasmöret ger din hud mycket näring och fukt vilket leder till minskade linjer och rynkor. Om du har problem med torr hud är det här en produkt för dig.
CreamCleanse från Medik8 - en rik, krämig rengöring som effektivt löser bort föroreningar och avlägsnar makeup med hjälp av naturliga växtsaponiner.

Salicylsyra även kallat BHA-syra (Beta Hydroxy Acid) är ett oljelösligt ämne. Salicylsyra ger din hy en djuprengörande och exfolierande effekt samtidigt som den effektivt löser upp talg och tilltäppta porer. Vid regelbunden användning ger den anti-inflammatoriska egenskaper, förebygger acne och jämnar ut fina linjer. Passar därför extra bra om du har oönskade pigmenteringar, kombinerad eller fet hy.
CLINIQUE Dramatically Different Hydrating Clearing Jelly - En oljefri kräm som motverkar problematisk och ojämn hud samt reparerar skadade porer och ojämn struktur.

E-vitamin är en naturlig antioxidant som med fördel används i hudvård, bland annat för sina reparerande egenskaper. Man hittar E-vitamin i feta livsmedel som vegetabiliska oljor och nötter. Ämnet tillför fukt och elasticitet samtidigt som det skyddar mot fria radikaler. Vitaminet ökar även kollagenproduktionen i din hud, vilket minskar uppkomsten av nya rynkor. Alla hudtyper mår bra av att tillföra e-vitamin men är idealiskt för en torr hy.
Testa Jorgobé Hydrating Glow Serum - en unik och näringsrik sammansättning av botaniska oljor, däribland avokadoolja som har högt innehåll av E-vitamin.

D-vitamin är en fettlöslig vitamin som vi får i oss via solljus men även mat som exempelvis ägg och mjölk. D-vitamin i hudvård kan lugna psoriasis och eksem, men även minska flagnande och kliande symptom på huden. Vidare har vitaminet reparerande egenskaper samtidigt som inflammationer som acne och rosacea kan minskas. Passar alla hudtyper.
Dermalogica Hydro Masque Exfoliant är en 2-i-1 5minutersmask som verkar både fuktgivande och exfolierande.

C-vitamin även kallat askorbinsyra finns naturligt i frukt och grönt. Vitaminet är känt för att ge en jämnare hudton, bleka ärr, tillföra lyster och minska pigmenteringar. Elastinet i huden blir starkare, din hy skyddas mot fria radikaler och kollagenproduktionen stimuleras. C-vitamin passar alla hudtyper ung som gammal.

MEDIK8 C-Tetra Serum - C-vitamin serumet som har allt du behöver!


Glycerin  Hyaluronsyra  Niacinamide  Salicylsyra  E-vitamin  C-vitamin

Produkter med Glycerin

Produkter med Hyaluronsyra

Produkter med Niacinamide

Produkter med Squalene

Produkter med Probiotika

Produkter med Jojobaolja

Produkter med Sheasmör

Produkter med Salicylsyra

Produkter med E-vitamin

Produkter med D-vitamin

Produkter med C-vitamin