Skapa din hudvårdsrutin tillsammans med LNDA

2021-12-06

Att hitta rätt hudvårdsprodukter för just din hudtyp kan vara svårt, speciellt när det finns så otroligt mycket att välja mellan. Här går vi igenom vad som kännetecknar olika hudtyper, och hur du bäst kan anpassa din hudvård utefter dina behov.

Det här kännetecknar en torr hud

En torr hud har ofta låg talgproduktion och bristande egenskaper att kapsla in fukt. Om du känner att din hud stramar en stund efter ansiktstvätt, och kanske upplever att huden lätt kan flagna, så har du med störst sannolikhet en torr hud. Torr hud kan både vara genetiskt eller styrt av miljö och yttre faktorer. Alla kan få yttorr hud, speciellt under kallt och torrt väder. En genetiskt torr hud behöver boostas med fukt i form av olja/fett, medan en yttorr hud mår bäst av vatten.

Hudvårdsrutin för torr hud:

Det här kännetecknar en fet hud

En fet hud har istället en överproduktion av talg, vilket kan resultera i att din hud ser blank ut i t-zonen och att du lätt får pormaskar, finnar och andra hudproblem. Viktigt att tänka på är inte försöka motverka fet hy genom att minimera fukt, då talgproduktionen kommer att öka i motreaktion. 

En fet hud behöver hjälp att balanseras – rengör därför huden varje morgon och kväll, använd en BHA-Toner och skrubba/peela huden med jämna mellanrum för att få bort inkapslad smuts. Glöm inte dag- och nattkräm och din hudvårdsrutin är komplett!

Hudvårdsrutin för fet hud:

Det här kännetecknar en känslig hud

En känslig hud kan reagera med utslag, röda partier och torrhet på allt ifrån hudvårdsprodukter till mat. Om du lider av eksem eller någon typ av hudsjukdom har du med störst sannolikhet en känslig hud, men det kan också bero på att du har ytliga blodkärl. Känslig hud kan även uppkomma vid användning av fel produkter. 

Om du har denna hudtyp är det viktigt att vårda och stärka huden, och att undvika starka syror eller för mycket aktiva ingredienser. Använd en mild rengöring, en mild peeling (utan korn) vid behov och boosta din hud med massor av fukt. 

Hudvårdsrutin för känslig hud: