Tillsätt syror i din hudvårdsrutin och upplev skillnaden!

2021-05-26

Hur mycket vet du om AHA, BHA, PHA -syror? Det är populärt att använda syror för att exfoliera huden, men varför gör vi det? Jo, för att ta bort gamla hudceller, minska fina linjer och rynkor, reducera stora och tilltäppta porer och få en jämnare hudton. Listan med fördelar kan göras lång!

blog-acids-2000x1125px.jpg

Många hudvårdsprodukter blir ofta kända för sina magiska effekter på huden, men det är också så att olika produkter passar mer eller mindre bra beroende på vilken hudtyp du har och vilka resultat du vill uppnå.

Så vad är egentligen skillnaden mellan syror och vilken ska du välja? Om du är förvirrad av AHA, BHA, PHA... oroa dig inte, vi förklarar!

Vilken hudtyp har AHA-syra mest effekt på?

AHA-syra (Alpha Hydroxy Acid) är en naturlig syra och kommer ur sockret från olika växter. AHA är ett samlingsnamn för flera olika AHA syror där de vanligaste är Glykolsyra och mjölksyra. 

AHA syran bidrar till snabbare cellförnyelse samt exfolierar bort gammal hud från ytan samtidigt som den hjälper din hud att bevara fukt. Den passar både normal till torr hy men gör underverk speciellt för dig med torrare hy. Genom att avlägsna döda hudceller ger den plats för nya.

Testa Pixi Glow Tonic för en skonsam daglig exfoliering av ansiktet. 

Vilka hudtyper passar extra bra för att använda BHA-syra?

BHA-syra (Beta Hydroxy Acids) är en oljelöslig syra vilket ger en djuprengörande och exfolierande effekt som effektivt löser upp talg och tilltäppta porer. Passar därför extra bra för dig med en pigmenterad, kombinerad eller fet hy. En populär BHA-syra som används flitigt i hudvård är Salicylsyra. 

Testa Balancing Force Oil Control Toner från Ole Henriksen som är ett koncentrerat ansiktsvatten.Den tar effektivt bort överflödigt talg, förfinar och renar porerna - utan att huden blir uttorkad.

PHA syra passar extra bra för…

PHA-syra (Poly Hydroxy Acids) är den mildaste av dem alla! PHA-syran har stora molekyler som inte irriterar huden lika mycket som AHA eller BHA, så PHA funkar ofta bra även för dig med en mer känslig hy. 

Även PHA är ett samlingsbegrepp för olika syror, en vanlig PHA-syra vi hittar i hudvård är Glukonolakton. Likt som de tidigare nämnda har PHA en exfolierande effekt samtidigt som den hjälper till att bevara fukt och spänst.

Testa Medik8 Press & Glow som ger en skonsam daglig exfoliering utan att göra huden överkänslig.

Kombinera olika syror?

För att krångla till det ytterligare finns det produkter som kombinerar dessa syror. En produkt jag tror att få missat är den kända “blodmasken” från The Ordinary “AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution” som innehåller både AHA och BHA. Den här masken är fantastiskt för att exfoliera och lösa upp pormaskar. Den lämnar huden ren och full med lyster. 

Har du inte testat denna redan gör det nu! 

Glöm inte solskydd

Nu när vi gått igenom alla otroliga fördelar med dessa syror, glöm inte att använda solskydd när du är i solen! Huden blir mer känslig för solens starka strålar när vi tillsätter syror så var försiktig. Ett tips för de som upplever att de får mycket finnar av solkräm, testa den här oljefria från Clinique “SPF50 Mineral Sunscreen Face”.

Här nedan har jag samlat mina favoriter som jag tror att även du kommer gilla!