7 tips på hur du har ett hållbart tänk kring skönhetsprodukter

2021-01-17

Hållbarhet är ständigt på agendan och en viktig fråga att lyfta och diskutera inom alla branscher. Och du kan göra både din hy och miljön en tjänst på en och samma gång. Här får du 7 tips på hur du kan tänka hållbart kring dina skönhetsprodukter och köp!

blog_hallbart-skonhetsprodukter_2000x1125.jpg

Ta del av hållbar skönhet på eleven


Investera i skönhetsprodukter som räcker länge

Precis som med alla inköp vi gör är det viktigt att vi tänker efter innan vi köper något. Därför ska vi investera i skönhetsprodukter som räcker länge. Ibland kan du tycka att vissa produkter är till ett högt pris, men det kan samtidigt visa sig räcka extremt länge. Så om du slår ut pris på tid så är det egentligen billigare både för dig och även bättre för miljön. Så se till att investera i produkter som räcker över lång tid.
 

Använda upp allt innehåll i en produkt

Som vi vet slängs väldigt mycket produkter som inte är helt slut. Ett riktigt slöseri! Så se till att verkligen använda upp allt som finns i din flaska eller burk. Om det är svårt att få ut kan du klippa upp och använda en tops eller dylikt för att få ur allt som produkten innehåller. På så vis köper du inte nya produkter innan den gamla är helt slut.


Köp refill produkter till existerande förpackningar

Många tänker inte på detta enkla tips när de köper skönhetsprodukter, men det finns faktiskt flera varumärken som erbjuder refill-produkter istället för att köpa en helt ny produkt igen. Så tänk alltid på det innan du köper nya skönhetsprodukter och se om det alternativet finns att fylla på den redan existerande flaskan som du har där hemma. 


Rengöring är A och O

Flera skönhetsverktyg som du använder vid rengöring och när du sminkar dig kan du återanvända i all evighet. Det gäller bara att ha rätta tekniken för att ta hand om dina verktyg och tillbehör. Till exempel kan du tvätta både sminksvampar och sminkborstar enkelt med diskmedel och vatten. Du kan också återanvända handdukar och återanvändningsbara bomullspads om och om igen. Det viktiga är att du tvättar och rengör alla dina skönhetstillbehör kontinuerligt så de behåller sin funktion över tid! På så vis behöver du inte heller köpa nya. 
 

Ge bort produkter du inte använder längre

Det är helt naturligt att huden ändrar skepnad under åren eller du kanske inte tycker dig passa i det där lila läppstiftet som du köpte förra våren. Istället för att rensa badrumsskåpet och slänga skönhetsprodukter du inte använder längre i onödan, ge bort dem till någon! En glad överraskning för någon annan samtidigt som du gör miljön en tjänst. 
 

Källsortera din skönhetsprodukter rätt

Om du väljer att inhandla nya skönhetsprodukter kan du först se över att förpackningarna är återvinningsbara eller välja glas framför plast - alltid! Se därefter till att du efter du packat upp en produkt och använt upp hela produkten sorterar dem rätt. Det här är något där vinsten för miljön är stor och en liten uppoffring från dig, egentligen inte jobbigt alls om det sätts som en rutin. Sortera mera helt enkelt! 
 

Produkter avsett för flera ändamål

Ett sista tips för ett mer hållbart tänk vid köp och användning av skönhetsprodukter är att titta efter produkter som går att använda till flera saker. Kanske schampo och duschgel i samma? Eller varför inte sminkprodukter som används till fler ändamål. Det har blivit allt vanligare med hållbarhetstänket i fokus. Att just köpa en palett med ögonskuggor som också går att använda för att sminka över mörka ringar eller highlighta dina kindben och näsa. Ett bra exempel är en bronzer, som går att använda lite här och där i ansiktet. Testa dig fram och kom ihåg att less is more! 
 

Läs ännu mer om hur du gör din skönhetsrutin hållbar
 

Exempel på produkter som uppfyller något av tipsen: