Hur sköter man om sina borstar på rätt sätt?

2012-05-10

HUR OFTA SKA JAG JAG TVÄTTA MINA BORSTAR & VARFÖR?

När du köper sminkborstar (eller om du redan har borstar som ligger hemma) så bör de tvättas minst en gång i veckan. Vissa menar att man bör tvätta alla sina borstar varje dag. Jag försöker istället vara praktisk/realistisk och jag hinner då inte tvätta mina borstar efter varje användning, NO WAY! Men för att hålla bakterier och dålig hud borta så bör man ta sig lite tid att fräscha upp de borstar man använder i ansiktet minst en gång i veckan.

Jag vet många som har upplevt att de har fått oren, glansig och fet hy och det har berott på en sådan enkel sak som att borstarna var fulla med smuts och bakterier. Tänk på det och testa att tvätta borstarna ordentligt!!! ÄNNU VIKTIGARE är det att sköta rengöringen om du använder smink-svampar för att applicera foundation och puder med!! De ska tvättas efter varje användning då de annars definitivt ger dig finnar och dålig hy. I en svamp trivs bakterier och smutspartiklar som allra bäst!

HUR TVÄTTAR MAN BORSTARNA?

Om du har borstar i syntetmaterial (alltså inte äkta hår) så ska de tvättas med ljummet vatten och diskmedel. Allra bäst är det att tvätta sina borstar med ett passande (de finns att köpa på Eleven). Jag själv använder både diskmedel och bareMinerals Quick-Change Brush Cleanser beroende på min ständiga tids-brist. Tvätta borstarna och penslarna varsamt (så att de inte blir spretiga och förstörda) och skölj dem mycket noga. Skölj dem tills vattnet är helt klart igen! Lägg dem sedan på en handduk och låt dem självtorka, vänd gärna på dem någon gång så att en sida inte blir helt platt. Jag brukar lägga något precis under borst-kanten så att inte själva borsten ligger platt mot handduken.

Har du penslar i riktigt/äkta hår så ska de tvättas med schampo och lite balsam (precis som ditt eget hår).

TIPS: Jag brukar rengöra borstarna precis innan jag springer iväg till jobbet, då lägger jag dem att torka med borsten över diskbänkskanten så själva borsten inte ligger mot något utan torkar i luften. Se gärna till att det är lite lutning så vattnet rinner ner i diskhon. Om vattnet rinner mot borstskaftet så kan det lösa upp limmet och borsten tappar då massa hår och kan också gå sönder. Sköter du om dina borstar på rätt sätt kan du använda dem väldigt länge!!!

Två mycket bra borst-rengöringar är Japonesque Pro Brush Cleaner Wipes och bareMinerals Quick-Change Brush Cleanser.

Clean away with a smile :).