Rengöringsgel med Rabarber & Gurka från TVÅL

2012-10-07

Vår filosofi på TVÅL är att alla ingredienser vi använder ska tillföra något till produkten, så därför har vi börjat titta på våra hudvårdsprodukter lite extra. Den första att få sig en liten ändring är Cucumber & Rhubarb Cleansing Gel. Vi brukade använda en fräsch doftolja som påminde om rabarber, och den luktade förvisso väldigt gott, men en doftolja tillför ju inte något mer än bara doft. Så efter lite efterforskningar så bestämde vi oss för att byta ut doftoljan mot en eterisk olja: Citronmyrten (Backhousia citriodora).

Citronmyrten doftar fantastiskt gott. En ren och glad doft av citron, utan att vara för sur, bitter eller "örtig". Enligt all litteratur i ämnet så är citronmyrten upplyftande, avslappnande, skärper koncentrationen och hjälper dig att sova gott. Det jag märker när jag tvättar ansiktet och drar in doften är att jag känner mig GLAD. Dessutom är den mer antiseptisk än till och med Tea Tree-olja, så den är utmärkt att ta till om man har hudproblem såsom kvisslor. En fantastisk olja med andra ord!

Men rabarber då, undrar du kanske nu? Jo, det finns fortfarande rabarber i den. Ekologiskt odlad, från mitt eget trädgårdsland. På våren skördar jag, hackar och fryser in så det räcker hela året. Rabarber är anti-inflammatorisk och dessutom rik på anti-oxidanter.

Tvål Rengöringsgel med Rabarber & Gurka

En annan viktig ingrediens i Rengöringsgelen är förstås gurka. Gurka är lugnande, kylande och sammandragande. Om du någon gång gör tzatziki, och låter gurkan rinna av, spara då gurksaften. Den är otroligt uppiggande som ansiktsvatten! Men spara den i kylskåp, för hållbarheten är inte den bästa. Just pga hållbarheten så använder vi gurk-extrakt. Ett pulver från frystorkad gurka. På detta sätt kan vi också få en högre koncentration gurka i produkten.

Om du har köpt vår rengöringsgel ett tag så har du säkert märkt att den kan ha olika färg från gång till gång, och det beror just på gurk-extraktet. Naturliga ingredienser, till skillnad från syntetiska, kan variera ordentligt i utseende. Detta märker vi särskilt på gurk-extraktet vi köper in, som ibland är vackert ljusgrönt och ibland (mindre vackert) grönbrunt. Men det hör till charmen tycker vi!