Intervju med parfym-guru!

2014-05-08

eleven.se fick äran att intervjua den världskända parfymgurun och doftspecialisten Andrea Valdo, aktuell för CoSTUME NATIONAL.

Andrea Valdo växte upp i en familj dedikerad till skönhet och kosmetik.

-Jag har inte alltid haft ett intresse för dofter och parfym, det är snarare så att jag växt upp med det. Pappa arbetade för ett kosmetikföretag och mamma som inköpare för parfymer under 15 år i Milano. Precis som många andra vill man inte alltid gå i sina föräldrars fotspår.

Så det var inte alltid givet att du skulle jobba i parfymindustrin?

-Nej, jag gick en utbildning inom kemi och tog en examen, men efter ett tag insåg jag att det inte var den branschen jag vill arbeta inom. Min pappa erbjöd mig en tjänst på hans företag inom kosmetik och skönhet. Och på den vägen är det.

Vilka är dina första minnen av dofter och parfymer?

-Svårt att säga. Jag har barndomsminnen från när pappa kom hem med parfymer, det var framförallt flaskans design som fascinerade mig. Hur utseendet hängde ihop med doften.

Vad är idéen och grundtanken med CoSTUME NATIONALS dofter?

-Fashion! Det är länken. Mycket influenser från Japan, det minimalistiska och kulturen där. CoSTUME NATIONAL är experter på bottom notes. Den doften du först känner och som varar länge i en parfym. Dofterna är sofistikerade och unika. På ett sätt kan man säga att det är något vuxet över dem.

Är CoSTUME NATIONALs parfymer till för alla?

-Absolut! Jag har fått erfara att det är dofter man som konsument gärna vill prova några gånger, och sen förälskar sig i. Det handlar hela tiden om tradition och innovation, en del av dåtid och framtid.

Ni lanserar en ny doft från CoSTUME NATIONAL "Cyber garden" berätta mer om den?

-Framtidens trädgård stod som inspiration för doften. Tanken är att förändra vårt sätt att tänka kring dofter och deras struktur. Fräschören i Cyber Garden kommer inte från citrus och klassiska gröna noter, utan från syntetiska komponenter som eter och vinyl i kombination hämtade ur visionen om framtidens trädgård. Parfymören Antoine Lie som skapat Cyber Garden tog dofter från barndomen, plast var en idé, ni vet barnleksaker som luktar nyproducerat.

Har du en favoritparfym från CoSTUME NATIONAL?

-Jag bär parfym varje dag, om jag mot förmodan inte är sen till ett möte på morgonen och glömmer bort det! Min favorit är CoSTUME NATIONALS Homme Eau de parfum. En maskulin doft med inslag av grapefrukt, kardemumma och Kryddnejlika. Om man låter den sjunka in i huden kommer en varm doft av sandelträ och labdanum fram. Det påminner mig om minnen från Belgium.

De som sällan kommer fram till slutkonsument är processen, det tar vanligtvis 300 parfumörer att skapa en doft. Det är en stor konstruktion för att nå slutresultat, då enbart en parfymör kommer stå som avsändare för doften.

Vad gillar du med ditt arbete?

-Att vara delaktig under hela processen, 360 grader! Allt från att ta fram en ny doft till själva designen, artwork, helt enkelt det kreativa. Jag har även en passion för att fota. Jag tycker om att få vara med under själva fotografering av produkterna.

Vad är din dröm för framtiden? Kanske lansera ett eget parfymmärke?

-Haha, kanske det. Jag skulle vilja göra ett samarbete med några stora varumärken inom mode. Det skulle vara roligt.

Tack för att du tog dig tid att träffa oss Andrea, vi håller tummarna för att få prova dina parfymer i framtiden.

-Jag tror inte ni kommer behöva vänta länge.

Här finner ni CoSTUME NATIONALS väldoftande parfymer och deras senaste nyhet Cyber Garden!