Är det här vårens största doftnyheter?

2015-03-05

Libanesiska designern Elie Saab föddes 1964 i utkanten av Beirut som ett av fem syskon. Redan i åttaårsåldern visste han att han skulle bli skräddare med inriktning mot high fashion. Vid arton års ålder lanserade han sin första kollektion och hade redan då femton anställda i sitt team. Därefter har Saab klätt såväl kungligheter som celebriteter där en av hans mest minnesvärda klänningar är den burgundyfärgade som Revlons ambassadör Halle Berry bar på Oscarsgalan 2002 när hon mottog en statyett. Flera kända ansikten som burit Elie Saab är bland andra Taylor Swift, Katy Perry och Jennifer Lopez.

Doftnyheten Elie Saab Le Parfum Resort Collection EdT är framtagen av den franska parfymören Francis Kurkdjian, som också är hjärnan och näsan bakom bland andra Elizabeth Arden Green Tea och Narciso Rodriguez for Her Eau de Toilette, vilka varit enormt framgångsrika. Parfymens doftnoter är apelsinblomma, jasmin, centralamerikanskt frangipaniträd och fikon.

Spanska klädskaparen Cristóbal Balenciaga föddes i Baskien i slutet av 1800- talet och blev i början av förra seklet mycket framträdande inom skrädderi för haute couture. Hans tolkning av siluetter och mod att våga gå sin egen väg lär ha fått självaste Christian Dior att omnämna honom som "the master of us all". Idag drivs modehuset av creative director Alexander Wang som också inspirerar till deras dofter.

Doften Balenciaga B. EdP är tänkt att komplettera Wangs senaste kollektion och i toppnoten återfinns liljekonvalj, ärta och violblad. När doften mognat framträder hjärtat av cederträ och iris som ger en krispigt grön och lite träig doft. Basnoten är berikad med ambrettefrö och kashmirträ. Parfymen är framtagen av Domitille Bertier och även hon har en rad doftframgångar i ryggen såsom Lanvin ME EdP och Roberto Cavalli Just Cavalli for Him EdT.

Även Chloé är ett framstående modehus som under slutet av 1990- talet och början av 2000- talet fick en enorm renässans genom deras skickliga kreativa ledare Stella McCartney och Phoebe Philo. Märket är omåttligt populärt bland många av världens mest kända kvinnor, däribland supermodellerna och favoritänglarna från Victoria's Secret Miranda Kerr och Lily Aldridge.

Doften Chloé See By Chloé Si Belle EdP öppnar upp med en frisk känsla av neroli och björklöv. Därefter övergår den i ett hjärta av spirande gardenia och apelsinblomma. Basnoten utgörs av klassisk vit mysk. Det är parfymörerna Louise Turner och Nathalie Gracia Cetto som står bakom doften. Louise Turner är den som skapat de senaste årens mycket älskade och uppskattade Chloéparfymer, däribland den bästsäljande Chloé Love Eau Florale EdT och Nathalie Gracia Cettos kanske största doftsensation är den moderna klassikern Burberry Brit EdT.

Vi på eleven.se älskar parfymer och med åren har vi lärt oss en hel del. Här nedan delar vi med oss av våra sex bästa rekommendationer och tips!

Många tror att Eau de Toilette doftar mindre än Eau de Parfum. Så behöver det dock inte alls vara. Utan doftens styrka beror snarare på råvarorna och hur den är blandad.

Det är hudens PH- värde som avgör hur dess noter faller ut och hur länge de doftar. Det innebär att en parfym kan dofta olika på dig och på din vän.

En doft sitter längre när huden är rikligt återfuktad, därav tillverkar många dofthus både en parfym och en kroppslotion. När du använder både och, får du ut allra mest av ditt inköp.

Gnugga inte in doften, då det förstör doftmolekylerna, utan spraya och låt den lägga sig.

Doftnoterna kommer fram stegvis, därav kan din utvalda doft kännas annorlunda efter att du burit den någon timme. Att konstruera en parfym är därmed ett hantverk och parfymören lägger särskilt stor vikt vid hur de olika noterna blandas och i vilken ordning de kommer fram.

Parfym är något mycket individuellt, det du tycker doftar underbart, kanske någon annan upplever som ovant. Låt doft bli något roligt, spännande och ett område där du kan experimentera och därmed inspirera andra med din fingertoppskänsla och ditt mod.