Att färga håret - hur gör jag?

2015-01-20

Hur man tar hand om färgat hår, och vad man ska tänka på när man färgar håret kan vara lite klurigt. Vår frisör Fredrik, som jobbar i vår eleven store i Stockholm, har här nedan tipsat om hur du bäst tar hand om ditt färgade hår!

Vad ska man tänka på innan man börjar färga håret?

Ditt hår behöver inte vara nytvättat när du ska använda en permanent hårfärg. En fet hårbotten är att föredra eftersom det fungerar lite som ett skydd vilket kan vara bra om man har känslig hud och lätt får kli eller rodnad av färg eller blondering.

När du färgar håret själv är det också väldigt viktigt att du läser medföljande instruktioner och ingredienser ordentligt innan du börjar färga så att du vet precis hur du ska göra och för att undvika att använda en produkt som innehåller något du kanske är allergisk mot. Om du vet att din hud är extra känslig mot hårfärg, så kan du göra folieslingor istället för att undvika att färgen kommer direkt på huden under processen (pigmenten kan ju fortfarande komma i kontakt med huden när du tvättar eller tar i håret).

Hitta alla hårfärger här: Hårfärg

Hur ska man ta hand om sitt hår efter att man har färgat det?

Det är väldigt bra att använda schampo, balsam och hårinpackningar som har färgbevarande effekt efter att du färgat ditt hår. Något som är bra att tänka på är att alla produkter som kan innehålla alkohol som t.ex hårspray eller gelé, kan lösa färgpigmenten snabbare och göra att färgen inte håller lika länge därför är det viktigt att inte använda för mycket av detta om du är nöjd med din hårfärg.

Ett tips är Maria Nilas hårinpackningar med färgpigment: Colour Refresh. Dessa hårinpackningar hjälper till att vårda håret, samtidigt som de innehåller färgpigment som hjälper till att hålla din hårfärg fräsch och strålande längre.

Tänk också på att skydda ditt hår när du är i solen! Du kan antingen använda produkter med solskydd i, men det allra bästa skyddet får du med en solhatt. Ju torrare du kan hålla håret på sol- och badsemestern desto bättre är det, då ett blött hår är känsligare och tar skada snabbare i solen.

Hur snabbt går färgen ur och vad påverkar hur länge färgen stannar?

Hur snabbt färgen går ur beror på hårets kvalitet. Skadat eller torrt hår kan t.ex släppa pigmenten fortare än ett friskt. Poröst hår kan suga åt sig väldigt mycket mer pigment och kan därför uppfattas lite mer sotigt i topparna och mörkare till en början jämfört med ett friskt hår.

En permanent hårfärg brukar fälla ett steg på ljushetsskalan på 8 veckor, utan sol medan en toning kan försvinna delvis eller helt beroende på ljus- eller mörkhetsläge. Det skiljer också givetvis mellan olika fabrikat, om det är en vanlig toning eller en intensivtoning. Normalt tar det mellan 6-15 veckor.

Behöver du fräscha upp håret inför våren och bor i Stockholm? Då kan du enkelt boka tid hos Fredrik i vår butik på Karlbergsvägen 37 i Stockholm. Du kan ringa och boka tid på 08-442 69 01 eller skicka ett email till store01@eleven.se.