BB-, CC- & DD-krämer!

2015-05-21

Sanna Preifelt är en 24-årig webbkommunikatör och webbdesigner med ett stort intresse för skönhet, men som lider av intolerant hy och rosacea. Sanna driver bloggen sannasrum.se där hon ofta lyfter skönhet.
- "Jag är på ständig jakt efter de perfekta produkterna som är hållbara, prisvärda och snälla mot min hy"

Många lider, precis som jag, med intolerant eller känslig hy. Att hitta de rätta produkterna för sin hy kan därmed vara svårt, speciellt om du har överkänslig hy - för vi alla reagerar olika på olika produkter. Jag har rosacea i tidigt stadie, vilket betyder väldigt ytliga blodkärl på kinder och i ansiktet vilket leder till rodnader. Det går dessvärre i min släkt så jag antar att jag om 20 år kommer ha mycket mer problem än vad jag har idag, om jag ser till hur min mamma och mormor har påverkats av hudåkomman. Inte nog med det så är min hy överkänslig och intolerant på många andra sätt och svullnar lätt upp och blir röd av än det ena, än det andra.

Med känslig hy kommer ett ständigt sökande efter de perfekta produkterna, och även om det kan kännas jobbigt att hoppa mellan produkter, så känns det nödvändigt ifall en ska hitta en rutin som ens hy tål och mår bra av. Därför har jag nu testat tre produkter som substitut till foundation och som är något lättare än en vanlig foundation, nämligen en BB cream från NYX som heter BB Beauty Balm, en CC cream från L'Oréal Paris som heter Nude Magique CC Cream Anti-redness samt en DD cream från Decléor som heter Daily Defense Fluid Shield SPF 30.

Till att börja med har vi alltså NYX BB Beauty Balm, och det är just vad BB står för - Beauty Balm. En BB Cream är en multifunktionell produkt som ska ersätta tre produkter; mjukgörande hudkräm, solskydd och concealer/foundation. Denna BB Cream är fri från olja och ska hjälpa till att återfukta, mjukgöra samt ge en vacker finish, däremot kan jag inte se att produkten har någon solskyddsfaktor. Jag är väldigt imponerad av denna produkt, den var över alla förväntningar. Färgen passade min nästan genomskinliga hy perfekt, och det blev ett vackert, matt resultat utan att se varken kakigt eller spacklat ut. Den är precis sådär lagom täckande, så det är för min del inte helt nödvändigt att komplettera med concealer för att minska mina röda partier, förutom runt näsvingarna. Det var kärlek vid första ögonkastet och jag är övertygad om att jag kommer ha denna i min sminkväska för en lång tid framöver!

Näst på tur kommer L'Oréal Paris Nude Magique CC Cream Anti-Redness, och vad är då en CC Cream? Jo, det är en förlängning av formulan i en BB Cream, den ska nämligen också korrigera huden och dölja röda partier, och har fått sitt namn utav detta - Color Correction. Nude Magique CC Cream Anti-Redness är en grön CC Cream som plockar upp pigment ur huden och därmed passar alla hudtoner. Precis som namnet avslöjar ska produkten minska rodnad, till viss del på grund av den gröna formulan. Den ska ge full täckning, vilket dessvärre inte var något som jag upplevde, utan jag fick komplettera med rätt mycket concealer runt ögon, näsa och på kinder, men för den som inte har lika mycket rodnad som jag har tror jag att produkten kan upplevas som mer täckande. Jag är dock övertygad om att jag kommer använda denna mycket i sommar, då rödheten inte är lika påtaglig tack vare solkysst hy. Dessutom innehåller denna produkt SPF 12, vilket är ett plus, även om det är något lågt.

Sist men verkligen inte minst har vi Decléor Daily Defense Fluid Shield SPF 30. DD Creams är ett relativt nytt fenomen på marknaden, står helt enkelt för Daily Defense och kombinerar BB & CC i ett, men fokuserar på anti-ageing. Detta var utan tvekan den mörkaste och tunnaste krämen av de tre. Trots det, och trots min väldigt ljusa hy, så upplevde jag att det var en färg som gick att jobba ut i ansiktet och den gav efter en stund med min Buffing Brush från Real Techniques ett fint, men något glansigt, resultat. Det gick enkelt att matta ner med ett halvgenomskinligt puder. Att den har solskyddsfaktor 30 är ett stort plus, då känslig och intolerant hy bör skyddas mot solens skadliga strålar även till vardags, och inte bara på stranden eller utomlands. Precis som med L'oreals CC Cream är detta en produkt som jag kommer satsa på i sommar.

Så för att sammanfatta mitt test så är NYX BB Cream en klar vinnare, då det verkligen uppstod kärlek oss emellan. Med det sagt så vill jag säga att jag ändå rekommenderar de andra två produkterna, men för min del som har så mycket röda partier, så känns det givet att detta är lättare produkter som passar bra under sommarhalvåret. Jag föredrar verkligen att använda lite tunnare produkter, inte bara för att jag vet att det är mindre påfrestande för min redan kämpande hy, utan också för att det känns mer naturligt, och därför är jag glad att ha funnit tre nya produkter som fått ta plats i min necessär och som jag vet kommer skänka mig och min hy glädje under de kommande månaderna.