Hudvårdsrutiner: Rengöring, serum & ansiktskräm

2015-09-03

Visste du att din hy kan vara i behov av varierande hudvårdsrutiner beroende av säsong? Temperaturförändringar, uv-strålar och miljöföroreningar påverkar din hy och det finns nu hudvårdsprodukter som hjälper din hud att återhämta sig. Vår hudterapeut berättar nedan kring 3 enkla steg, från rengöring till återfuktning, varför och hur du ska använda hudvårdsprodukter för att göra din hud glad hela året om.

Rengöring

Det viktigaste i din hudvårdsrutin är rengöringen. Att få bort smuts och andra orenheter är viktigt för att dina produkter du har ska få sin effekt. Rengör du ej ordentligt lägger sig all smuts som en hinna och stoppar alla de fantastiska ingredienser som våra krämer innehåller, och då är allt jobb och alla pengar nästan bortkastade.

Det vi ska tänka på är att införskaffa oss en rengöring som vi trivs med, det kan vara allt ifrån gel, mjölk eller kanske en mousse. Det är viktigare att vi har en som vi trivs med än en som är skapad för en speciell hudtyp, men det är alltid ett plus. Känn gärna på olika typer av rengöringar och se vilken som du känner skulle passa dig bäst för att sedan kika efter vad alla olika märken erbjuder.

När vi sedan har en rengöring är det hur ofta och när ska vi rengöra? Börja med att försöka få in ren rutin att alltid rengöra morgon och kväll, ett bra tips om du duschar varje morgon, ha rengöringen i duschen, eller om det istället är på kvällen. Vår hud får utstå mycket under dagen och behöver rengöras även om man inte använder make-up. Även under natten så har vår hud en egen rengöringsprocess, vilket gör att innan vi återfuktar och kanske sminkar oss måste vi få en ren grund, vilket gör att vi får ett bättre resultat. Så för att summera, 2 gånger om dagen, morgon och kväll!

Serum

Serum är det steget i hudvården där vi verkligen får ut mest av dess ingredienser. Där de penetrerar ner till dermis som är den del av hudens lager där näringsutbudet sker, vilket gör att vår hud verkligen kan suga åt sig allt och vi får den bästa effekten utav vår produkt.

Vi kan välja mellan många olika serum, allt från riktiga fuktbomber till serum som hjälper en hud med överskott av sebum. Vill man också ha en extra skjuts i en serie som är inriktad mot anti-age så är ett serum verkligen att rekommendera. Med en bra rengöring innan får din hud en riktigt dos av näring då den hjälper din övriga hudvård att bli mycket effektivare! Välj serum efter din hudtyp eller ditt hudtillstånd (som tex kan vara känslighet eller yttorrhet).

När vi valt serum, hur ofta och när ska vi använda det? För att vårt serum ska få sin fulla effekt är det viktigt att vi har gjort ett bra förarbete med vår rengöring. Efter att du torkat ditt ansikte torrt med ren handduk kan du applicera ditt serum i ansikte, på hals och dekolletage (övre delen av bröstet). Vi använder oss alltså av vårt serum efter rengöring men innan våran återfuktande kräm (dag och/eller natt).

Ansiktskräm

Vår hud behöver både skydd och återfuktning, vilket vi får från våra ansiktskrämer. Under dagen är en dagkräm bäst, som kanske innehåller en liten mängd solskyddfaktor, det ger din hud ett bra skydd mot miljöpåverkan och mycket annat samtidigt som du får en bra grund inför eventuell makeup. På natten är det istället tvärtom, då vill vi ge huden så mycket näring som möjligt och använder oss istället av en rikare nattkräm. Men självklart går det bra att använda en 24-timmars kräm som fungerar både för dagen och natten.

Här kan man fokusera mycket på vad för hudtyp man har, det finns ett brett sortiment för alla våra hudtyper och om du vill ha en kräm som arbetar mot anti-age. Kika bland våra märken, så finner du återfuktande krämer för den torra, balanserande för den blandade/oljiga hyn och även vitaminberikande krämer för den som verkligen behöver ge sin hud en ny start. Tveka inte att rådfråga om du är osäker!

När vi står med våra krämer, hur ofta och när ska vi använda dem/den?

Har vi valt ut en dag- och en natträm så är det efter rengöring samt eventuellt serum vi applicerar vår kräm, i hela ansiktet (men undvik det känsliga ögonpartiet) och smörj sedan ner på hals och dekolletage. Så dagkrämen appliceras på morgonen på rengjord hy och nattkrämen innan du ska sova.

För att summera det hela så är en riktigt bra hudvårdsrutin egentligen inte så krånglig. Rengör huden morgon och kväll, följ därefter med ditt serum och avsluta alltid med din återfuktande kräm. Försök bara få in det som en rutin så sitter det där efter ett tag. Din hud kommer att tacka dig!