Intervju med Damernas Världs hårexpert Elin Johansson

2015-04-23

Hon är både en omtalad och efterfrågad frisör som bjuder såväl frisörkollegor, läsare och kunder på sin kunskap om allt som har med håret att göra. Elin Johansson är frisör och bloggar sedan en tid tillbaka för Damernas Värld, där hon delar med sig av sina tips och trix till alla som vill ha smarta råd om hur man tar hand om håret på bästa tänkbara sätt.

Vi har självklart passat på att fråga henne om hårtrender, stylingknep och allt du behöver veta för att du ska få samma känsla hemma som efter ett frisörbesök.

  • Vilka hårstylingtrender är stora just nu?

Den stora stylingtrenden just nu är Boho Waves (Bohemiska Vågor 70 tal inspo). Ett väldigt lätt stylat hår som skapas slarvigt med en tjock locktång och lite saltvattensspray. Det är väldigt trendigt att se naturlig och less is more. Flätorna håller även i sig samt "Half Up Knot" (Sätta upp halva håret i en knut på huvudet) är helt rätt i år.

  • Vad har du sett för nyheter inom hårtrender på de svenska modeveckorna och på de internationella?

Jag kollar alltid in dom stora internationella visningarna och trenderna där för att det är dom som skapar trenderna. Men största nyheten är "Back Slik" trenden, Boho Waves samt en låg Pony-Tail. En sak som jag tycker är väldigt rolig och nyskapande är att man blandar in smycken, läderband eller tyg i hårstylingen. Men sen måste jag säga att dom inbakade små, tajta flätorna (Cornrows) är top-stylisternas favorit, så coolt.

  • Vilka kända profiler skulle du säga influerar stylingtrenderna just nu?

Jag måste säga den fabulösa Kim Kardashian. Hon har en enorm förmåga att förändra skönhetsbranshen över en natt. Vad skulle vi göra utan shading/contouring? Eller vad skulle vi frisörer runt om i världen annars göra om inte KIM K förändrade håret varje vecka? På den mer kreativa sidan så skulle jag välja Nicole Richie, hon trixar med dom stora trenderna på ett roligt sätt. Som när den långa pagen slog igenom så valde hon att klippa den omtalade frisyren samt färga håret blått.

  • Vilka stylingprodukter har du imponerats av den senaste tiden?

Jag har imponerats över hur bra volymprodukter har utvecklas. Volympuder har förvandlas till bomull i håret, torrschampo blir anpassade för varje hårfärg, hårtyp samt ger perfekt volym. Jag är väldigt glad över att konsumenterna lär sig mer och mer och att produktutvecklarna levererar bra och användbara stylingprodukter för varje enskild individ.

  • Vad tycker du är önskvärda egenskaper hos en stylingprodukt?

Det är beroende på vad man vill få ut av en stylingprodukt och vad den ska användas till. Men om jag utgår från en volymprodukt t.ex så tycker jag att produkten ska vara i en enkel förpackning, jag vill att produkten ska rikta sig direkt till vad den ska göra med håret samt doften på produkten är väldigt viktig. Men drömmen för mig hade varit om en enda stylingprodukt kunde användas på alla hår, oavsett färg, längd eller tjocklek. Jag gillar enkelhet i varje produkt.

  • Varför tror du att håret är så viktigt?

Jag tror att håret är väldigt viktigt för att det säger mycket om vem vi är och för självförtroendet. Vi lägger ner mycket pengar, tid och energi på våra hår och det gör vi för att må bättre och känna oss snygga. Jag träffar många människor som tappar hår, får sämre hår eller förstör sitt hår som mår väldigt dåligt över detta. Det leder oftast till sänkt självförtroende och glädjen till att känna sig fin sänks väldigt drastiskt. När jag får göra en förändring på en kund, där jag med hjälp av håret får höja kundes självförtroende och ta fram det bästa ur kunden - den glädjen är som julafton för barnen. Ett fint hår är den bästa accessoaren till dig själv, vårda det väl med kärlek och med rätt produkter!