Mode- och skönhetstrender 2015

2015-01-12

Inför det nya året vill vi bli inspirerade av 70-talets mer skräddade mode, dova kulörer samt naturliga och fräscha sminkningar. För att göra det lättare för dig att ta del av vårsäsongens trender har vi tagit hjälp av tre stora branschpersonligheter som har en riktigt god näsa för ämnet. Josefin Dahlberg Chefredaktör på modenätverket Modette.se, Anna Wahlberg Skönhetsredaktör på Aftonbladet samt Linn Herbertsson som driver sin livsstilsblogg på Metromode.se, har delat med sig av sina tips om vad de kommer fokusera på. Enjoy!

Vilka trender kommer vara aktuella för 2015?

Josefin Dahlberg:
Ännu mer 70-tal, vilket jag älskar! Mer fransar, utsvängda byxor och hög midja. Hur snyggt? Andra stora trender det kommande året är helvitt, mycket denim, kostym och helmönstrat.

Anna Wahlberg:
Under våren och sommaren kommer en mängd olika trender att vara aktuella. Siluetterna blir lösare och ledigare, inte slappa utan eleganta. Överdelarna släpper från kroppen och blir antingen långa och lite maskulina eller korta och boxiga. Byxorna blir också vidare och bootcuten gör en storartad comeback. Bland materialen är denim stort liksom transparenta, skira tyger. Skinn och mocka är vanligtvis inga vårmaterial men i år blir det ändring på det, då materialen återfinns i många plaggtyper och färger. Vad gäller stilar så tror jag mycket på den bohochica stilen med festival känsla. Jag tror också mycket på ännu mer sportiga influenser i snitt, material, funktion, färger och detaljer. 70-tals inspirerat mode tror jag också kommer att attrahera en del målgrupper. Färgskalan blir neural med vitt, grått, puder och beige som största färger. Men svart kommer också att vara stort liksom olika varianter av guld och gult. Vårens och sommarens mest aktuella mönster är gingham, dvs små tvåfärgade rutor, och stora fantasiblommor.

Linn Herbertsson:
Under år 2014 blev det en riktig hype kring contouring och highlighting och det är inte längre bara make up artister som använder sig av smink för att skulptera ansiktet utan alla gör det. Nu under år 2015 tror jag att den här trenden kommer hålla i men vi kommer antagligen också se en ordentlig kontrast till det här med väldigt naturliga sminkningar där man istället eftersträvar en mer fräsch och ungdomlig look.

Vilka färger kommer ni satsa på under 2015?

Josefin Dahlberg:
Mycket vitt, blått och skogsgrön.

Anna Wahlberg:
Mode: Svart och vitt. Men inte tillsammans utan var för sig. Och denim. Skönhet: Rött läppstift. Bruna och lila skuggor. Dova nagellacksnyanser.

Linn Herbertsson:
I höst föll jag pladask för grått och jag har aldrig ägt så många gråa plagg och accessoarer förut som jag gör nu och jag har långt ifrån tröttnat. Vitt är väldigt vackert till grått och jag matchar med smycken i silver. Jag misstänker att den grå trenden kommer visa sig även på sminket vi bär under 2015.

Vilken/vilka makeup-look/er kommer ni gå för under 2015?

Josefin Dahlberg:
Den svarta eyelinern till vardags, så fint! Jag ska bli proffs på att sminka en snygg, enkel eyeliner som jag kan måla på varje morgon. Det ska bli min grej 2015. Andra makeuptrender är att odla mina ögonbryn så de blir ännu fylligare och mörkare. Tänk ett par tjocka men ändå skarpa ögonbryn till svart eyeliner, hur snyggt?

Anna Wahlberg:
Jag älskar att de röda läpparna är tillbaka, det kommer jag definitivt att satsa på. Och sotiga ögon med mohawk-fransar. Felfri bas och snygga bryn är också stilar jag gillar. På Marc Jacobs vår och sommar-visning var modellerna HELT osminkade, det kommer jag också att vara oftare och kanske särskilt på helgerna. På många visningar bar modellerna olika typer av knutar; med flätdetaljer, rufsiga eller sumobrottar-aktiga. Jag gillar knut så jag kommer att sno inspo här.

Linn Herbertsson:
Jag är sugen på en fräsch bas och grå och blå ögonskuggor och gärna som skimrar i silver om jag ska festa till det lite. Det är fint att ta mindre mascara eller hoppa över mascaran helt och köra en ljusbrun ögonskugga. Röda läppar tror jag håller i sig och det kommer vara stort i vår även om det annars brukar vara mest röda läppar under höst- och vinterhalvåret.

Var hämtar ni er inspiration under 2015?

Josefin Dalberg:
Från stilikonen Jane Birkin, tvillingarna Say Lou Lou, fransyskan Jeanne Damas och Olsentwins märke The Row. En mix av det och inget kan gå fel!

Anna Wahlberg
De internationella modeveckorna och gatumodet är inspirerande. Men tycker att det känns som att "magkänslan" spelar en allt större roll i modebilden. Att känna efter inåt själv vilka kläder, färger och snitt som känns spännande. Och sen styla det på eget vis. DET är 2015.

Linn Herbertsson:
Jag älskar Pinterest och kan sitta i timmar och söka efter både make up-, rese- mode- och inredningsinspiration. Inspirationen där är oändlig och jag inspireras även mycket av människor jag möter när jag reser och hur de klär sig och ser ut. Det är roligt att se olika extremer och sedan snappa upp och inspireras av något litet som man själv kan bära upp tillsammans med sin personliga stil.

Här finner du produkter utvalda från trendspaning 2015.

Josefin Dahlbergs trendspan

Anna Wahlbergs trendspan

Linn Herbertssons trendspan