Så lyckas du med din hudvårdsrutin!

2015-01-07

Att ha en bra hudvårdsrutin är A och O för en välmående hy. Din hud speglar hur du mår och du känner dig alltid piggare med en fräsch grund. Allt har med hur din vardag ser ut, hur du tar hand om dig själv och din hud. Men vad är en bra hudvårdsrutin?

Vi rekommenderar alltid att ha en ansiktsrengöring som man trivs med och en ansiktskräm. Sedan finns det mängder av serum, ögonkrämer och skrubbar som du kan komplettera detta med. Har du aldrig förut använt något som heter cleansing mousse, tonic eller day cream, nej då är det inte så lätt att veta hur de ska användas på rätt sätt. Vilken hudtyp har du? Är du känslig eller oljig? Allt spelar in för att din hy ska få exakt det den behöver, och detta ska vi hjälpa dig på traven med.

Rengöring

Börja alltid med en rengöring som du trivs med, det kan vara en mousse, en rengöringsmjölk eller kanske en gel. Välj helt beroende på vad du känner är behagligast och enklast för att verkligen få din rengöring till en daglig rutin både morgon och kväll. Jag föredrar gel eller mousse då jag är mer åt det fetare hållet, jag gillar när det verkligen löddrar och känns fräscht. Är du lite känsligare i hyn är en rengöringsmjölk en bra investering då den är mild och behaglig utan att irritera.

Varför rengör vi vår hy då? Vi utsätts dagligen för yttre påfrestningar, miljö, smuts och mycket annat samtidigt som vår hy rengör sig själv. Alla orenheter vill vi ta bort för att få en så bra grund för vår återfuktning som möjligt. Rengör vi inte kommer vi att stänga in smutsen under våra krämer och krämerna kommer inte kunna göra det de är till för.

Skrubb/Peeling

1-2 gånger per vecka bör vi hjälpa vår hud på traven med att ta bort döda hudceller, ett enkelt sätt är att ha en ansiktsskrubb i duschen eller i badrumsskåpet. Det finns flera olika sorters peeling. De flesta känner till kornpeeling som arbetas i cirkulerande rörelser och kornen sköter jobbet.

Vi har även gommagepeeling som man låter torka på huden och sedan arbetas bort, det liknar lite som suddgummi-smulor. Denna typ av peeling är bra för dig som är lite känsligare mot friktion. Vi har även olika sortes aha-peelingar som du baddar på huden och syran exfolierar (peelar) huden, dessa produkter ska man dock vara lite försiktig med och framförallt skydda huden extra noga med solskydd när man är utomhus då huden blir extra känslig.

Varför skrubbar vi vår hud? Huden förnyar sig hela tiden, så som vårt hår på kroppen. De hudrester som stöts bort ligger oftast kvar på hudytan och bildar som en sköld, vilket gör att våra hudkrämer inte får den verkan den ska ha. Använder du en peeling 1-2 gånger i veckan hjälper du huden att förnya sig samtidigt som du förbereder den att ta emot all fukt och näring huden behöver av dina krämer. Du får också en härlig lyster, vilket gör att du ser piggare och fräschare ut.

Återfuktning

När vi har fått vår grund behöver vi omsluta huden med fukt. Då ska du använda en kräm som är anpassad för den hudtyp du har. Det finns natt- och dagkrämer eller allroundkrämer som du kan använda både dag och natt. För den som inte är van vid att använda ansiktskrämer, skulle jag rekommendera en allroundkräm för att slippa att handskas med för mycket på en gång. Vill du har krämer som jobbar mer med huden så tycker jag du ska satsa på en dag- och en nattkräm som anpassas för den hudtyp samt de tillstånd du vill jobba mot, det kan tex vara fina linjer, orenheter eller pigmentfläckar. Jobbar du med AHA-syror i t.ex din rengöring är det viktigt att använda en dagkräm med SPF i som nämnt ovan.

Varför använder vi ansiktskrämer? Då vår hy hela tiden utsätts för vatten, smuts och mycket annat varje dag så behöver vi både skydda den samtidigt som vi behöver ge den fukten tillbaka. Eftersom vi tvättar bort hudens egna fett, så behöver din hud alltså hjälp på traven. Även om du har en fet hy behöver din hud massor med fukt och skydd, så använd din kräm både morgon och kväll.

Såhär kan en bra hudvårdsrutin se ut!

Börja med din rengöring. Följ alltid produktens egna instruktioner då det kan vara olika, men oftast är det att fukta ansiktet, massera med en liten mängd rengöring i cirkulerande rörelser i någon minut och skölj sedan noggrant.

1-2 gånger per vecka använder du din peeling anpassad för din hudtyp. Massera din skrubb med varsamma cirkulerande rörelser, använd inte tryck, på ansikte, hals och dekolletage. Skölj sedan noggrant. Detta är så de flesta skrubbar fungerar, men det är alltid viktigt att du följer instruktionerna på just din produkt och tänk på att inte få skrubben för nära ögonen.

Använd sedan ett ansiktsvatten, fukta en bomullspad lätt och svep över hela ansiktet. Ett ansiktsvatten sköljer du inte bort.

Använder du ett serum masserar du in detta över hela ansiktet (förutom kring ögonpartiet) samt hals och dekolletage innan du använder en återfuktningskräm. Avsluta sedan med återfuktning, applicera en ärtstor mängd av din kräm i hela ansiktet, undvik området kring ögonen. Vill du återfukta den känsliga huden kring ögonen så är det bäst att använda en ögonkräm, och badda i en cirkel runtom ögonpartiet. Det är viktigt att tänka på att inte komma för nära ögat, applicera gärna precis över kindbenet och vid brynbenet då ögonkrämen jobbar sig mot problemområdet ändå.

Detta är ett exempel på hur en bra hudvårdsrutin kan se ut där jag tagit med även serum, ansiktsvatten och ögonkräm. Du behöver inte börja med allt. Är du väldigt ovan så börja gärna med bara rengöring, skrubb och återfuktning och utöka när du känner att du är redo för det.

Observera att dessa produkter inte nödvändigtvis behöver vara samma som resten av bilderna i detta blogginlägg.

Tips på plånboksvänliga produkter för din hudtyp!

Fet/kombinerad:
Rengöring: Annemarie Börlind AQUANATURE Refreshing Cleansing Mousse
Skrubb: VMV Hypoallergenics Spring Cleaning Oil-Control Antibacterial Facial Scrub
Ansiktskräm: Dermalogica Clearing Mattifier

Torr:
Rengöring: Shiseido Benefiance Extra Creamy Cleansing Foam
Skrubb: Decléor Life Radiance Double Radiance Scrub
Ansiktskräm: Clarins HydraQuench Rich Cream

Känslig:
Rengöring: Declaré Gentle Cleansing Milk
Skrubb: Clarins Gentle Peeling Smooth Away Cream
Ansiktskräm: NUXE Rêve De Miel Ultra Comfortable Face Cream

Vi hoppas att detta kommer att hjälpa er lite på traven nu efter jul och nyårstider för att få en fräsch start på året!