Våra vanligaste hudtyper - Del 1: Fet hy

2015-02-18

Vi på eleven.se har hudvårdsveckor! Det innebär att du dels kan hitta nya produkter hos oss till riktigt bra priser, men också köpa om gamla favoriter. Av erfarenhet vet vi dock att det inte alltid är så enkelt att hitta rätt.

Vi vill därför gärna hjälpa dig med goda råd och vägledning i vårt sortiment - naturligtvis guidad av vår auktoriserade hudterapeut! I en serie om fyra delar, publicerade på torsdagar samt fredagar nu och under nästa vecka, presenterar vi i varje avsnitt en vanlig hudvårdstyp. Vi bistår också med tips och rekommendationer kring produkter för var och en av dem. Missa inte heller vårt samarbete med Metro Mode där bland andra de välkända bloggprofilerna Frida Fahrman och Petra Tungården, delar med sig av sina främsta hudvårdsknep. Du ser klippen lite längre ner, direkt här på bloggen.

  • Vad är orsaken bakom fet och oljig hy?
     - En hy som känns blank och oljig har oftast en högre talgproduktion. Talg är hudens egna fett och kan i vissa fall överproduceras vilket ofta kan resultera i att ett överskott av talget lägger sig som en blank yta på huden. Detta kan uppstå av olika anledningar, men beror oftast på hormonella förändringar eller miljöpåverkan. Vistas du i miljöer så som t.ex restaurangkök kan huden också kännas fet, men då är det inte genetiskt. Det kan också bero på att du kanske äter en viss typ av kost eller använder fel hudvårdsprodukter.

  • Hur kan man behandla en fet och oljig hy?
     - Det man alltid ska se över, oavsett hudtyp, är hur hudvårdsrutinen ser ut. Det är många som tar till alldeles för starka produkter när de har fet och oljig hy vilket gör att huden istället lätt torkar ut och allt mer talg produceras för att hålla huden i balans. Det vi hellre vill är att skapa en jämn nivå med bra återfuktande produkter som inte torkar ut. Vi kan även hjälpa vår hud på traven med hjälp av olika tillskott i vår kost som t.ex zink, B5 och Probiotika som håller vår mage i balans.

    Det alla bör ha hemma är en bra ansiktsrengöring och en återfuktande kräm, det är starten till en bra hudvård. Välj en rengöring som passar dig, vi rekommenderar en mousse eller en gel. Om du samtidigt har känslig hy kan mjölk vara ett alternativ. Välj sedan en ansiktskräm som passar just fet hud. För att få en förstärkt effekt är det bra att använda en peeling som hjälper till att ta bort överflödigt talg och döda hudceller så att dina nästkommande produkter lättare absorberas. Tänk på att vara noga med att rengöra huden både morgon och kväll, då huden rengör sig själv när du sover och då är det viktigt att få bort den smuts som kommer fram innan du applicerar krämer eller makeup.

    Det finns även många serum och ansiktsvatten som har en mattande effekt. Känner du att du har lätt att bli blank under dagen trots bra hudvård, kan du även komplettera med en primer som mattar ned under din makeup. Känner du att du behöver en touch-up under dagen så kan ett puder som mattar ned vara ett alternativ, eller så kallade ''blotting papers'' som är som en servett du sätter mot området som är oljigt som absorberar det överflödiga talget och lämnar en matt effekt, t.ex Flormar Blotting Paper.