Våra vanligaste hudtyper - Del 2: Känslig hy

2015-02-19

Det har blivit dags för inlägg två i vår serie i fyra delar om de vanligaste hudtyperna. Här nedan har vår auktoriserade hudterapeut Linn svarat på tre av de vanligaste frågorna vi får gällande känslig hud och även delat med sig av sina bästa rekommendationer på vad just du kan använda för produkter. Vi har också 20% på all hudvård t.o.m lördag 28/2- 15, så passa på att förnya ditt badrumsskåp till lite bättre priser.

  • Vad är orsaken bakom känslig hy?
     - Känslig är oftast ett tillstånd i huden. Du kan vara friktionskänslig, känslig för produkter eller t.ex känslig vid klimatomväxlingar. Det man ofta kan uppleva om man är känslig är att man får rodnader, irritationer, orenheter, rosacea samt torrhet, sveda och klåda.

    Huden är tunn och har ytliga kärl vilket gör den känslig för värme/kyla och beröring. Det som kan påverka utvidgningen av de fina, ytliga blodkärlen, kronisk uttorkning och en oregelbunden fettproduktion är kosmetika och hudvårdsprodukter som innehåller alkohol, parfym och tensider vilka kan vara för starka för huden att stå emot, därför reagerar den och huden blir röd. Ett bra tips är även att försöka undvika heta drycker, starkt kryddad mat, glutamat, alkohol, koffein och nikotin för att din hud skall kunna återhämta sig och återfå sin ursprungliga motståndskraft.

  • Hur kan man behandla den?
     - Det man kan tänka på är att använda milda produkter speciellt anpassade för känslig hud. Vänj huden vid produkten och byt inte för ofta. När det kommer till peeling bör du välja en väldigt finkornig eller en utan korn då friktion ofta kan orsaka rodnader och då endast peela en gång i veckan. En gommagepeeling rekommenderas och är väldigt effektiv utan att du behöver arbeta med produkten så som med exempelvis en kornpeeling.

    Tänk på att skydda huden i solen och använd gärna en högre SPF i din ansiktskräm. Våra kärl vidgar sig i värme och huden blir extra känslig och du bränner dig lättare. Är man extra känslig kan man även undvika allergiframkallande ämnen som t.ex. syntetiska doftämnen (parfym). Det finns naturliga, oparfymerade produkter för mycket känslig hud som fungerar perfekt.

Du missar väl inte att när du köper Dermalogica för minst 999 kr så får du just nu en ljuvlig presentbox utan extra kostnad? Du hittar gåvan här för mer information: Dermalogica Body Therapy Essentials Kit GWP