Våra vanligaste hudtyper - Del 4: Blandhy

2015-02-26

 • Vad är orsaken bakom en blandhy?
   - En blandhy/kombinerad hud kännetecknas ofta av en blandning av flera hudtyper. Oftast vid en blandhy kan man se en fetare t-zon (panna, näsa och haka) och torrare partier vid kinder, ögon och hals. Ofta kan det växla mellan årstider och man kan få lite sämre hud på vintern och bättre på sommaren, då det växlar mellan de torra partierna och de feta.

  Många med blandhy behandlar den på fel sätt vilket resulterar i en obalans i huden. Det leder till att vi oftast inte vet riktigt vad vi har för hudtyp och hur huden verkligen mår. Här måste vi skapa en jämn, balanserad hud och med anpassade produkter kan vi alltid få det på bättre vägar.

 • Hur kan man behandla den?
   - Vi vill alltid ge vår hud fukt, som vid alla hudtyper. Men just vid en blandhy kan vi behöva justera och behandla på olika sätt, på olika områden. För att kunna skapa en balans i huden är det viktigt att vi får en insikt i vad och vart vår hud behöver mest näring. Är vi feta i t-zonen och torra på kinderna kan vi behöva en produkt med mycket antioxidanter till de torra partierna för att ge dem mycket näring, och en lättare produkt i t-zonen.

  Det finns också många olika ansiktskrämer som är just för blandhy som hjälper huden att skapa balans. När det gäller ansiktsmask kan man här också fokusera på olika områden, exempelvis ha en rengörande lermask i t-zonen och en skön återfuktande gelmask i övriga ansiktet och på dekolletage.

  Det bästa är att inte överarbeta huden med för mycket produkter, utan istället fokusera på en lätt hudvårdsrutin för kombinerad hud och hålla sig till den.