Vårens stora klipp- inspireras av Josefin Dahlberg

2015-03-16

Eftersom vi på eleven.se är i skönhetsbranschen, älskar vi förändring. Vår vardag är fylld av nyheter och det som var ute igår, är inne idag. Vi inspireras av människor som vågar uttrycka på utsidan, vilka de är på insidan och tycker att det är upplyftande med dem som vågar prova något nytt. Som modette.se supercoola chefredaktör Josefin Dahlberg till exempel. Hon hade länge haft långa, blonda hårlängder, men så hittade hon en ny stilförebild i en engelsk bloggerska och bokade upp en tid hos frisören inom två röda. Johanna som jobbar på vår marknadsavdelning mötte upp Josefin för en lunch och passade på att fråga henne hur tankarna gick före och efter "det stora klippet".

Hur var det att göra en så stor hårförändring?

  • Jag har haft de flesta frisyrer vid det här laget, långt, kort, rakat på sidan och de flesta hårfärgerna, svart, rött, blont, blått med mera. Så jag är ganska van vid att förändra mitt hår. Men nu var det faktiskt ett tag sedan så det gjorde ganska stor skillnad, men känns superbra och kul! Jag håller verkligen på att "lära känna" min nya frippa. Jag har till exempel lärt mig att det inte funkar så bra med v-ringat när jag har så här kort hår för då blir det väldigt naket, så polo är min nya grej!

Hur gick tankarna innan? Hur känns det nu?

  • Jag hittade en ny bloggare, Pandora Sykes, och sen var det kört. Jag ville vara hon! Två dagar efter att jag hittat hennes blogg satt jag i frisörstolen och visade upp en bild på henne. Och det känns som att jag har "hittat hem".

Vad är den största skillnaden att gå från långt till kort hår?

  • Nu har jag en frisyr! Jag behöver inte göra så mycket med det utan det är en snygg frisyr bara av sig självt tack vare min grymma frisör! Men den går också att styla på många olika sätt vilket också är kul såklart! Men jag har aldrig varit så bra på hårstyling så för mig är det väldigt tacksamt med en frisyr som sköter sig själv.

Varifrån hämtar du hårinspiration?

  • Pandora Sykes, Londons coolaste tjej just nu! Jag kan garantera att vi kommer börja se henne överallt under 2015!

Vi blev också nyfikna på att höra vad frisören säger om stora förändringar, så vi frågade vår hårexpert Esmeralda Nilsdotter som ni tidigare lärt känna genom Metro Mode se videos här. Esmeralda jobbar på Sweeney Todd i Stockholm, precis runt hörnet från vårt kontor.

Vad ska man tänka på innan man gör en större hårförändring?

  • Man ska nog fundera igenom både hur man är och vad man trivs i. Det är också viktigt att förstå vilken hårkvalitet man har och vad som är möjligt utifrån den.

Esmeralda menar att om man är en person som brukar sätta upp håret, så kan det bli en omställning att plötsligt inte kunna göra det. Eller om man alltid har haft kort hår och sätter in hårförlängning så kan det innebära att nya stylingrutiner medföljer. Det kan därför vara bra att fundera över hur man är och om man gillar att jobba med sitt hår eller om man vill ha något mer lättskött. Om man är osäker på hur stor förändring man fixar, så kan man börja med en mindre, exempelvis klippa lugg.

Hur brukar tankarna gå innan hos en kund och vad säger de efteråt?

  • Ofta märker man om kunden har tänkt igenom förändringen innan eller om hon fortfarande är lite osäker. Då brukar jag försöka reda ut alternativen tillsammans med kunden genom att exempelvis föna håret och vika till det i olika längder för att man ska få en uppfattning om det kommer att fungera när det väl klippts av. Vissa kunder säger "klipp, klipp, klipp!!" och då gör vi det, medan andra tvekar.

Esmeralda berättar att man ofta kan ha en föreställning om hur den nya frisyren kommer att se ut, men kanske inte alltid hur den kommer att kännas. Någon gång har det hänt att en kund har kommit tillbaka efter "det stora klippet" och velat göra något annat än den frisyr som klipptes från början. Esmeralda menar att det mesta är möjligt, men det kan kräva mycket jobb och det kan nog vara viktigt att försöka vara realistisk.

Vad är den största skillnaden att går från långt till kort hår?

  • Det kan kännas ovant om man hela sitt liv haft en viss frisyr och identifierar sig med den. En stor del av mig till exempel är ju mitt långa hår och skulle jag klippa av mig det skulle det kännas jättekonstigt. Så man bör nog fundera igenom både vad man skulle trivas i, men också kanske om det är en del av ens personliga stil. Kanske byter man look och då är det läge att också byta frisyr?

Hur ska man tänka med hårinspiration och bilder?

  • Bilder är jättebra eftersom alla kanske inte kan sätta ord på vad de menar. Någon vill färga håret rött, men det finns hundratals nyanser. En bild kan visa vad man vill och det blir lättare att tillsammans hitta rätt, förklarar Esmeralda.

Vi känner att vi har fått riktigt härlig vårinspiration av Josefin och bra information av Esmeralda. Så pass att Johanna vågade sig på att tona topparna tillfälligt rosa. Sist men inte minst har vi 20% på all Hårvård tisdag till lördag (den 21 mars), så passa på att göra din stora förändring nu du också! För mer inspiration, före- och efterbilder kan ni också spana in Esmeraldas Instagram på nilsdotter89.