.FÄRG makeupskola - Hur gör jag contouring?

2016-07-24

1. Förstå grundprincipen av vad contouring är.
Contouring är ett begrepp som innefattar att lägga mörka och ljusa färger för att framhäva, ge dimension och balans till ditt ansikte. Den mörkare färgen är till för att skapa och/eller förstärka skuggor samt smalna av, medan den ljusa färgen är till för att förstora och lyfta fram. Man kan både använda sig av produkter i krämformat och puderformat, det är en fråga om smaksak. Det som är viktigt att tänka på är att aldrig använda dig av en färg med skimmer i.

2. Välj rätt färger för ett naturligt resultat.
Contouring delas främst upp i två steg:Highlight, vilket ska vara en färg som är ett par nyanser ljusare än din egen hudton. Den är till för att ge illusionen av att ljuset naturligt landar på området som du lagt färgen på. Vill du t.ex. lyfta fram dina kindben så lägger du färgen uppe på högsta punkten av kindbenet och sveper längs med det, in under ögat och ner mot näsvingen i en form av triangel. Du kan även applicera färgen i pannan, längs med näsryggen, på käkbenet och hakan beroende på vilken effekt du vill åstadkomma på ditt ansikte. Anser du t.ex. att din haka är för stor så är det inte idealt att lägga highlight där, då det drar ännu mer fokus till den.Shading, vilket ska vara en gråbrun färg som efterliknar färgen på de naturliga skuggorna i ditt ansikte. Den är till för att förstärka dina redan befintliga skuggor, eller skapa nya för att förstärka din benstruktur och/eller smalna av ditt ansikte från något håll. Om du vill framhäva t.ex. kindbenens form så följer du skuggan under kindbenet när du applicerar färgen, och tonar den lätt uppåt för en välvd effekt. Gå inte längre in än ögats ytterkant, annars kan ansiktet lätt se lite maskulint/avmagrat ut. Du kan även applicera färgen i tinningarna eller sidorna av pannan för att förminska den lite. Vill man få en skarpare käklinje så appliceras färgen längs med skuggan som faller under käken. Du kan även korta av hakan eller räta till din näsa genom att applicera färgen på sidorna av näsryggen. Ju bredare ut då lägger färgen desto bredare kommer näsryggen se ut, och desto tätare ihop du applicerar desto smalare kommer den se ut.

3. Less is more
Contouring är ett grymt sätt att lyfta fram det bästa i dina drag, men det är även lätt att råka applicera för mycket, och då kommer slutresultatet inte se bra ut in person. Ett tips är sitta vid ett fönster när du sminkar dig så att du ser hur det kommer se ut ute i dagsljus, då t.ex. badrumsljus lätt ger rum för en för stark applicering. Se även till att färgerna tonas in i varandra vid övergångarna så att det inte finns några tydliga kanter där en färg börjar och slutar. Målet är att lyfta fram dina drag på bästa sätt, utan att det ser spacklat ut.

Produktförslag:

.FÄRG Contouring Palette, Light
.FÄRG Contouring Palette, Dark
.FÄRG Perfect Palette
.FÄRG Rougeborste