Foundation Snabbguide

2016-03-09

Flytande foundation, mineralpuder, bb-cream, cc-cream, dd-cream, compact foundation, mycket lyster, matt, färgkorrigerande, täckande osv, osv- det finns alldeles för många foundations därute för att du överhuvudtaget ska kunna hålla reda på dem. Och HUR ska du veta vilket/vilken som är bäst för dig?

Jag är själv alltid på jakt efter det perfekta underlaget och skulle kunna prata foundation i timmar, tyvärr blir det svårt att få ner allt i ett inlägg så jag har kortat ner så mycket information jag kan i en snabbguide genom foundationdjungeln, så du lättare vet vad du ska sikta in dig på. I varje kategori finns en lite "lyxvariant" och en "budgetvariant" som jag rekommenderar.

Först och främst måste du utgå från vilket resultat du vill ha, vill du ha väldigt täckande, behöver du lyster, vill du bara jämna till hudtonen, vill du vara helt matt osv. Sen måste du tänka hudtyp är du torr, normal eller fet i hyn?

 

 

Flytande foundation: Finns för alla hudtyper och för alla önskade resultat från lystergivande till matt till heltäckande. Om du har fet/oljig hy ska du välja en oljefri som är mattare i finishen, till en torr eller mogen hy är det bättre med en fuktgivande foundation med lyster. Flytande foundation är krämig i konsistensen och appliceras med fingrar, svamp eller foundationpensel.
Lyx: Yves Saint Laurent Touche Éclat Le Teint Foundation
Budget: Lumene Nude Perfection Glow Foundation

Tinted moisturizer: Påminner väldigt mycket om foundation i konsistens med ger en väldigt tunn fin finish, korrigerar din hudton men täcker inte mycket alls. Ger oftast mycket lyster, så om du har väldigt fet hy är det inte att föredra. Passar dig som inte gillar att ha för mycket i ansiktet men behöver en liten uppfräschning bara.
Lyx: Jane Iredale Dream Tint Tinted Moisturizer
Budget: Formula 10.0.6 Face The Day Tinted Moisturizer SPF 15

 

 

 

Compact Foundation: Ger mycket mer täckning och oftast lite mattare resultat. Finns som puder eller stift. Bra för dig som vill ha ett mer täckande resultat. Med pudrens kommer det alltid en svamp som du lättast applicerar med. Hudtypsmässigt passar compact foundation bäst till lite fetare oljigare hy, om du har torr hy kan det bli lite stramt och spricker lätt under dagen. Det finns vissa puder som är lite krämigare som ska funka till även torrare hy, men generellt tycker jag att du ska hålla dig ifrån puderfoundation om du har torr hy.
Lyx: Clarins Everlasting Compact Foundation SPF 15
Budget: Max Factor Facefinity Compact Foundation

Mineralfoundation: Finmalda mineraler som appliceras med kabukiborste. Mineralfoundation ska vara de renaste alternativen av foundations om du tittar på antalet ingredienser och många med känslig hy, rosacea eller acne betingad hy brukar gilla denna typ av foundation. Täckningsgraden byggs upp så du kan få ett väldigt lätt resultat eller väldigt täckande. Slutfinish blir lyster. På senare år har det även kommit mineralfoundation i flytande form, dock har de fler ingredienser än sina puderkompisar. Ska funka på alla hudtyper, personligen tycker jag dock inte att puderalternativet blir så bra på torr hy.
bareMinerals Matte SPF 15 Foundation
Une Matt Minerals Powder Foundation

 

 

 

BB,CC OCH DD-Creams Bokstavskrämerna har formligen exploderat de senaste åren. Gemensamt mellan alla 3 produkterna är att de ska vara den enda produkten du behöver. Dvs. vårdande dagkräm, primer, foundation i ett. Konsistens och täckningsförmåga skiljer sig mycket mellan märkena och ibland är det helt ärligt väldigt svårt att känna skillnad mellan de 3. Men det ska vara små skillnader nämligen nedanstående.

BB Cream (beauty balm) var först ut. En typ av färgad dagkräm med lite extra göttigheter som ska göra att du inte behöver någon annan produkt. Finns inte i lika många nyanser och toner som vanliga klassiska foundations utan oftast i 2 eller 3 nyanser. BB-cream jämnar till din hudton och har vårdande egenskaper, täckningsförmågan är lätt till medium.
Lyx: Elizabeth Arden Multi Targeted BB Cream SPF 30
Budget: L'Oréal Paris Nude Magique BB Cream

CC Cream (Color Correcting) är uppföljaren som har samma egenskaper som sin föregångare plus att den ska sikta in sig ännu mer på att korrigera din hudton. Generellt har den mer täckningsgrad än BB-cream men det varierar väldigt mycket från märke till märke. CC-cream passar dig som känner att du vill dämpa rodnader, pigmentfläckar och ha lite mer täckning.
Lyx: Peter Thomas Roth CC Cream Broad Spectrum SPF 30
Budget: NYX CC Cream

DD Cream (Daily Defense) DD-cream har samma egenskaper som sina föregångare plus anti-aging effekt. Stärkande och skyddande kräm som oftast är lite tunnare i konsistensen. Påminner mer om BB-cream i täckningsgrad. En bra "storstadskräm" eftersom den 'också skyddar mot smuts och föroreningar.