Frisören tipsar: hårstyling och produkter för lata sommardagar!

2016-08-07

Pressa ut det sista ur solskyddet och njut av den sommar som är kvar!
Fredrik Olofsson, frisör och stylist med mer än 20 års erfarenhet tipsar om lediga frisyrer och lättanvända produkter för att få ut det mesta av lata sommardagar.

Naturliga lockar och sommarruffs
Svallande lockar och sommar går hand i hand. Fredrik tipsar om några enkla sätt att få till den där perfekt ofixade looken: "Sätt upp håret i en knut efter badet och låt det torka i solen. Släpp ut det för en naturligt lockig, rufsig look. Eller tvinna håret och fäst med ett gummiband eller en hårsticka. Beroende på din hårkvalité så sätter sig lockar och volym direkt, annars efter att håret torkat i solen eller när du hjälper det på traven med ett texturiserande saltspray."

Styla med saltvatten
Havets sälta kan göra underverk för sommarruffset, men ibland krävs lite hjälp på vägen för att fixa naturlig volym. Satsa på ett saltvattenspray, men kom ihåg! Salt sliter på håret, så låt det inte sitta i för länge.

Fredriks saltvattenfavoriter:

Maria Nila Salty Mist - "Ett mjukt spray som du med fördel sprayar jämt i hela håret. På grund av den svaga styrkan så funkar det även i torrt hår (normalt applicerar du saltvattenspray i blött hår som du sedan fönar torrt). Ger en skön, lätt texturiserande effekt"

L'ANZA Healing Style Beach Spray - "Ger snäppet mer effekt och grepp än Maria Nila Salty Mist, men stylar fortfarande mjukt utan att torka ut redan torrt hår ännu mer."

REF. 303 Ocean Mist - "Bättre greppförmåga och ger håret ett otroligt lyft! Va försiktig med mängden produkt om du har trassligt hår, då riskerar du att skapa för mycket motstånd. Applicera i blött hår och föna torrt."

Balmain Texturizing Salt Spray - "Det här är sprayet med mest styrka; det räcker med att spraya en liten mängd närmare hårbotten och försiktigt ut i längderna, speciellt om du har torrt hår. Och det doftar fantastiskt gott, som att gå in i en parfymaffär!"

Wetlook i kort hår
Satsa på en konstant wetlook i korta frisyrer: "Hair Resort från Kevin Murphy är en hårgele med egenskaper från saltvattenspray och ger håret en lätt sträv känsla när den torkar till. Den dammar inte bort, som ett vanligt gelé tenderar att göra i sommarvädret, på grund av sitt innehåll av saltkristaller. Perfekt för naturlig styling i korta frisyrer."

Skydda håret från solens strålar
Det är inte bara huden som tar stryk av solens UV-strålar, detsamma gäller för håret. "Det gäller att hålla håret så torrt som möjligt - ha på dig en hatt för att skydda det och om du använder ett solskyddsspray, låt det torka innan du badar och försök att inte doppa håret mer än nödvändigt. Fuktigt hår är nämligen mer utsatt för solens strålar som tränger längre in i hårtstrået, medan torrt hår har ett starkare naturligt försvar."

Behåll rätt nyans sommaren lång
Åkte du på semester med en färg i håret, och kom hem med en annan? Fredrik tipsar om ett enkelt sätt att återställa rätt nyans. "Maria Nilas Maria Nila Colour Care Colour Refresh är perfekt om du inte är redo för att lägga på färg men ända vill återställa din ursprungsfärg som blekts av sol och bad. Sommartorrt hår suger i sig färgen direkt så var lite försiktig. Prova i en slinga först, eller blanda ut med den ofärgade varianten i samma serie, Colour Refresh, 0.00 White Mix, eller blanda ut med ett vanligt balsam för en mjukare effekt."

Efter salt (och klor) kommer vård
Se till att rensa håret från rester av salt, klor och metaller som kan ha negativ effekt på ditt hår. Här nämner Fredrik sin favoriter: Redken Color Extend Sun After-Sun Shampoo - "Det här schampot är perfekt för att rensa ur rester av salt, klor och metaller efter en dag av havs- eller poolbad." Redken Color Extend Sun Reflective Glow - "Reflekterande oljespray som ser till att du får tilbaka lyster och glans i matt och tråkigt hår och dessutom framhäver färgen i färgbehandlat hår."