Konjac Sponge, vad är det?

2016-05-15

En av de senaste skönhetstrenderna är en liten svamp som mer eller mindre ersätter alla dina rengöringsprodukter. Konjacsvampen har tagit beautyvärlden med storm, lovordas högt och säljer som smör i solsken. Nyfiken? Det var jag iallafall och här är vad jag upptäckte:

Vad är det? En tvättsvamp tillverkad av 100% naturlig konjakrot, som rengör och samtidigt avlägsnar döda hudceller. Konjakrot är rik på b la vitamin A, E,D,C samt flera B vitaminer och har använts i Japan, Korea och Kina i över 1500 år i medicinska syften. Konjakrot är naturligt basisk så när du masserar den mot huden balanserar den ph-värdet samtidigt som den stimulerar blodcirkulationen vilket är bra för cellförnyelsen. Originalsvampen är helt vit men det finns också svampar med färger som då är färgade med naturlig färg från lera som jag berättar om lite längre ner i inlägget.

Göttigheter med svamparna:
100% naturlig
100% fri från färgämnen
100% fri från tillsatser
100% biologiskt nedbrytbara
100% hyperallergen, alltså även den mest känsliga hy kan använda den.

Hur används den då? Svampen är stenhård när du plockar ut den från påsen, så det första du måste göra är att blöta upp den. När den är mjuk och go är det bara att köra igång och massera runt den i ansiktet. Svampen blir lite slemmig och skummar så det är både lätt och skönt att använda den. När du är klar sköljer du ansiktet med ljummet vatten, sköljer igenom svampen och klämmer sedan bort överflödet av vattnet. Häng sedan upp på tork i det lilla snöret. Om svampen blir väl omhändertagen ska den kunna hålla i 2-3 månader och du kan ge den en ordentlig rengöring varannan vecka genom att blötlägga den i uppkokat vatten. När den börjar falla sönder är det dags att köpa ny.

Vad gör jag med min använda svamp? Du behöver inte kasta bort den, jag läste ett tips som lät toppen: stoppa den i botten av en blomkruka för att hjälpa jorden att hålla fukten.

Vilken ska jag välja? Det beror på vilken hudtyp du har, här är en snabbgenomgång på de olika svamparna:

Vit svamp- Konjac Sponge Premium Baby Face Sponge, 159kr & Konjac Sponge Premium Facial Puff Pure White 100%,159 kr. De vita svamparna är till för rengöring rätt o slätt. Skonsam rengöring, med lätt exfolierande effekt så du håller huden fräsch och fin. Du behöver inte använda någon rengöringsprodukt till utan bara svampen räcker. Baby face Sponge är den skonsammaste av alla svampar, passar som namnet säger även till barns ömtåliga hud.

Konjac Sponge Premium Facial Puff Pure White 100% Konjac Sponge Premium Baby Face Sponge

Grön svamp- Konjac Sponge Facial Puff Green Clay, 139kr. För dig med normal till kombinationshud. Smuts, olja och bakterier masseras absorberas bort samtidigt som porerna blir försiktigt rengjorda. Konjac Sponge Facial Puff Green Clay

Rosa svamp- Premium Facial Puff with Pink Clay,159kr. Innehåller fransk Rosa lera som är bra för en överkänslig och lättirriterad hud. Konjac Sponge Premium Facial Puff with Pink Clay

Svart svamp- Konjac Sponge Premium Facial Puff with Bamboo Charcoal, 159kr. Passar framförallt dig med fet, oren hud. Om du har problem med acne, eller typisk "tonårshud". Antioxidanten Bambukol tar bort överflödigt fett och ökar hudens absorberande förmåga. Konjac Sponge Facial Puff Bamboo Charcoal

Röd svamp- Konjac Facial Puff Red Clay ,139kr- För dig med torr och mogen hud. Den franska röda leran hjälper återhämtningen av nya hudceller, förbättrar blodcirkulationen samt minskar uppkomsten av rynkor och brustna blodkärl.

Vad tycker jag?
Jag var väldigt suspekt till denna lilla svamp av någon anledning, men den fick följa med mig som enda rengöring på vår skidweekend förra helgen. När den väl är uppblött känns den som en liten slemmig klump som är förvånansvärt skön att massera runt i ansiktet. Väldigt lätt att använda eftersom du inte behöver något annat och den tog med lätthet bort foundation och rouge och t om eyeliner. Mascaran fixade den dock inte och för det ändamålet är ju alltid eye-makeup remover bäst i vilket fall som helst. Jag gillar konjaksvampen, speciellt eftersom den tar i princip ingen plats alls och from nu alltid kommer att vara med mig på resor. Men självklart också för att den  gör min hy ren o fin på ett kick! Att den är 100% naturlig och inte ett endaste dugg farlig miljön ger den ju också en massa pluspoäng.