Röd, brun eller blond hårfärg - hur underhåller jag min hårfärg?

2016-01-21

Linn, Site Manager på eleven.se, tipsar om vad man bör tänka på när man har rött, brunt eller blont hår!


Jag har under åren haft nästan alla hårfärger som man kan ha, allt från basic brun till intensiv blå. När man färgat håret så mycket som jag (både själv och hos frissan) så snappar man snabbt upp hur man bör göra för att få färgen att hålla och hur mycket ens hår faktiskt tål.

Röd hårfärg

För det första: du kommer behöva underhålla det, mer än du behöver med andra hårfärger - men bli inte orolig för det, i dagsläget finns många hjälpmedel och tips som gör att du bekvämt kan underhålla det hemma och som är lite snällare mot plånboken.

För det andra: Om du är mörkhårig men vill gå över till rött och behöver bleka håret för att uppnå den röda nyans du önskar - gå till din frisör och be om råd och hjälp, då det inte är bra att mixtra för mycket med blekning hemma då håret kan ta mer skada. Be istället din frisör att hjälpa dig med att bleka håret steg för steg, för att vara så skonsam mot håret som möjligt.

Tips & trix:

  • Färginpackningar är din bästa vän när du har rött hår! Använd färginpackning och låt den verka länge, gärna 10-15 minuter beroende på hårkvalitet.

  • Återfukta och vårda ditt hår! Genom att återfukta ditt hår hjälper du till att att hålla hårfärgen strålande längre.

  • Skydda håret! Eftersom röd hårfärg bleks snabbare än normalt så är det också viktigt att skydda håret mot sådant som kan hjälpa denna process på traven ytterligare, dvs solen. Använd därför även SPF i håret men också gärna någon form av hatt om du ska vistas i solen. Undvik gärna värmeverktyg, och (som alltid) använd bra värmeskydd om du ska använda t.ex din plattång.

  • Tvätta inte håret för ofta! Tvätta håret så lite som möjligt, 1-2 gånger i veckan max. Torrschampo hjälper till att hålla håret fräscht mellan tvättarna!

Produkttips till rött hår:

Brun hårfärg

Brun hårfärg är en väldigt tacksam hårfärg, speciellt eftersom man kan ha så många olika sorters brun och göra mängder med snygga ombres. Brunt hår är nog den färg jag haft mest under alla hår, i olika nyanser - kall brun, varm brun, mörk, ljus, medium, rödbrun, lilabrun, kastanjebrun etc ja helt enkelt väldigt många olika.

Men även en brun hårfärg behöver underhållas! Detta gör du enkelt genom att använda dig av färginpackningar, egentligen är grunden för en hållbar, vacker hårfärg (oavsett om det är brunt, rött eller blont) - återfukta, skydda, vårda och tvätta håret inte för ofta!

Tips & trix

  • Som sagt, återfukta, skydda, vårda och använd färginpackningar - grunden till att hålla din hårfärg så fräsch som möjligt, så länge som möjligt.

  • Tvätta inte håret för ofta - 1-2 dagar i veckan räcker och behöver du fräscha upp, använd torrschampo.

Produkttips för brunt hår!

Blond hårfärg

Det är oftast framåt sommaren som de flesta blir sugna på att ge sitt hår lite blonda slingor, eller en helblond nyans - tänk dock på att alltid rådfråga din frisör innan du börjar bleka ditt hår, för att uppskatta hur lång tid det kommer att ta att bleka håret på ett så skonsamt sätt som möjligt. Ibland får man t.ex börja med några slingor, och utöka med fler slingor allteftersom även när man vill bli helt blond.

Det kan även vara bra att veta att om du har rött hår, men önskar en kall blond nyans så kommer det ta lite extra tid då de röda/varma tonerna är svårare att få bort för att få den kalla tonen.

Tips & trix

  • Som nämnt tidigare: återfukta, skydda mot sol och föroreningar, vårda och använd färginpackningar - grunden till att hålla din hårfärg så fräsch som möjligt, så länge som möjligt.

  • För att reducera varma/gula toner i ditt blonda hår, använd gärna silverschampo och/eller silverinpackningar, dessa produkter är mycket bra för att reducera de oönskade gula/varma tonerna i blonda, gråa och vita hårfärger.

  • Tvätta inte håret för ofta - 1-2 dagar i veckan räcker och behöver du fräscha upp, använd torrschampo.

Produkttips för blond hårfärg!