Så skyddar du håret mot solen!

2016-04-19

Kérastase Soleil

Hur mycket skada huden tar av solen, och hur viktigt det är att skydda sig från dess skadliga strålar har vi ju förstått vid det här laget. Men håret då? Hur är det med det? Visste du att håret tar lika mycket skada av solen som huden?

De flesta av oss har inte helt naturligt hår, vi färgar och slingar håret och gör olika typer av kemiska behandlingar. Dessutom stylas håret med hårfön, locktång och plattång. Allt det sliter på håret och torkar ut. Håret skadas av värme, redan vid 50 grader förändras vattennivån i stråna och vid 150-180 grader blir det strukturella förändringar i håret ,värmetänger är någonstans mellan 180-200 grader varma (vissa märken även högre). 50 grader låter mycket men det kommer lätt upp i de graderna i solen en het dag på solsemestern.

De härliga "beach håret" med den torra, lite fnasiga strukturen må vara väldigt snygg men inte så hälsosam för ditt hår. Det betyder att att alla fjällskikten på hårstråna står vidöppna och i de små facken som blir ligger det sand o salt som sliter och torkar ut.

Hur skyddar jag håret då?

Kérastase har en hel serie för sol och baddyrkare som heter Kérastase Soleil. Originalserien kom ut redan 1987, men sedan dess har mycket hänt och formulan har förändrats och förbättrats. Serien innehåller 5 produkter: schampo, balsam, mask samt en leave-in cc cream och vattenresistent fluid-cream.

Kérastase Soleil Bain Aprés-Soleil for Color-Treated Hair, 289kr - Används så fort håret exponeras för sol, på sommaren hemma i Sverige, på solsemesterresan närhelst under året. Schampot gör håret mer motståndskraftigt, mjukt och lätt att reda ut. Färgen skyddas mot UV-strålar så att den håller lite längre och bättre. Om du bor på ett ställe som har mycket metaller i vattnet kan det vara en väldigt bra idé att använda anti-damage shampoo året om. Det innehåller katjoniska polymerer som återställer hårets yta och uv-filter som skyddar hårytan mot solens skadliga strålar.

Kérastase Soleil Lait Richesse, 299kr- Balsam som du applicerar i handdukstorkat hår och låter sitta i 2-3 minuter innan du sköljer av. Innehåller ceramider och katjoniska polymerer som förstärker och bygger upp hårets fjällskikt, samt glycerin som är en super ingrediens för återfuktning och som mjukgörare.

Kérastase Soleil Masque UV Défense Active, 399kr - Djuprengörande mask även den med katjoniska polymerer. Den innehåller även Uv filter som skyddar och reducerar uvstrålarnas effekt på hårets yta. Appliceras i nytvättat, handdukstorkat hår, låt sitta 5-10 min skölj sedan noggrant. (Det är ingen mening med att låta masken sitta mer än 10 minuter, verkningstiden slutar då).

Kérastase Soleil CC Cream, 359kr- Jodå, det finns även för håret! Denna produkt är för dig som ligger i solen, badar med måtta och helst inte doppar håret. Den hjälper håret att hålla sin fuktbalans i schack och ger fin glans. Bra att ha med på stranden och applicera lite under dagen när det känns torrt och fnöskigt. Den innehåller linfröolja som skyddar din färg så den håller bättre, uvfilter som skyddar ytan, safflorolja som återställer hårets naturliga skydd och smidighet, ceramider som förstärker o återuppbygger samt anti-oxidanter som ytterligare skyddar mot solens skadliga effekt. Appliceras i torrt eller handdukstorkat hår, före, efter eller under solexponering, massera in i hela håret.

Kérastase Soleil Aqua Seal, 269kr - Om cc-cream är för dig som inte vill doppa håret så är Aqua Seal för dig som är bor mer i och under vattnet än på land. Den försluter håret med en vattenfast skyddande slöja. Perfekt för alla barnhår! Speciellt alla lintottar och blondiner eftersom den skyddar mot klor och den grönaktiga nyans klorvatten annars kan ge. Ceramider och vitamin B5 hjälper hårets fibrer att behålla fukt, uv-filter skyddar hårets yta. En till två klickar appliceras i torrt eller handdukstorkat hår.

Vad tycker jag då?

Jag älskar dom här produkterna, älskar! Inte bara för att det är grymma produkter utan också för doften! Den är heeeelt magisk, det doftar sommar, sol och semester och lyckokänslor sprider sig i hela kroppen bara man öppnar korken och känner den.

Jag har provat alla produkterna och jag måste säga att jag är imponerad av hur mjukt håret kan kännas, hur glansigt det kan vara och samtidigt vara luftigt! Jag provade schampo, masken och CC cream på samma gång och var beredd på ett, visserligen mjukt och glansigt resultat, men också att håret skulle hänga som två ledsna cockerspanielöron längst mitt ansikte, (vilket lätt kan hända med liknande produkter).Döm av min förvåning när jag idag på 3:dje dagen efter jag tvättat håret, vaknar och fortfarande har luftigt, fint, mjukt hår (tränade dessutom igår kväll utan och lade mig utan att tvätta håret bara för att testa ordentligt). Det är inte fettigt i botten och fortfarande studs i håret och det ser fortfarande fräscht ut. Soleil-serien får välförtjänta 5 av 5 möjliga av mig i betyg, jag kan varmt rekommendera dem till alla hår som ska vistas i solen!

Även om produkterna är helt fantastiska och jag tycker att alla borde ha alla produkterna så inser jag att det är en mindre investering. Kérastase produkter håller väldigt bra kvalité och kvalité kostar som bekant lite mer. Om man känner att det är väldigt mycket pengar att lägga ut på hela serien skulle jag rekommendera följande alternativ:

Aqua Seal eller CC-cream om du "bara" vill börja med att prova 1 produkt (dock svårt att få hela den magiska upplevelsen med endast en produkt, men du kommer få en märkbar skillnad ändå)

Schampo & Mask om du "bara" kan köpa 2 produkter.

Schampo, Balsam och en av stylingprodukterna om du vill köpa 3.

Hemma hos oss kommer schampo, balsam och aqua-seal att gå åt först, 4 av 4 är vattendjur 3 av oss har blont, tjockt självlockigt och lite bångstyrigt hår. Masken och cc-cream kommer också att gå åt, men den kommer jag att gömma i "RÖR EJ, Alex Produkter lådan" ;)