Skydda huden från solens strålar

2016-07-19

Att solen, förutom att ge oss uppiggande ljus och bilda viktigt D-vitamin i vår hud, riskerar att skada och åldra vår hud i förtid är knappast en nyhet för dig? Men såhär halvvägs in i säsong tycker vi ända att det är på sin plats att friska upp minnet vad gäller soldyrkandets gyllene regler. Bara för att vara på den sol-säkra sidan.

Så får du den perfekta, fräscha sommarbrännan! Använd solskydd! Det är lätt att tro att du blir brun snabbare om du struntar i solskyddet, men nej - det enda som händer är att du bränner dig. Tricket för en snygg och långvarig bränna är istället att jobba successivt: starta solsäsongen med en högre solskyddsfaktor för att successivt trappa ner på styrkan i takt med att huden bygger upp ett naturligt skydd. Om du planerar en kortare solsemester är ett högt solskydd rakt igenom att rekommendera.

Så solar du säkert
- Snåla inte! Smörj på ordentligt med solskyddsfaktor för att den ska uppnå sin fulla effekt.
- Applicera flera gånger under dagen, särskilt om du svettas, badar eller torkar dig med handduk.
- Smörj in dig en stund innan du klär på dig för att undvika missfärgade kläder.
- Skydda det som sticker ut lite extra! Stryk på en högre faktor på panna, näsa och öron.
- Kläder är det bästa solskyddet!

Viktigast av allt: undvik alltid solen mitt på dagen! Då är den skadliga delen av solens UV-strålning som starkast. Håll extra koll med SMHI:s UV-indexprognos.

Inbyggt solskydd i andra produkter?
Har du, klok som du är, investerat i en dagkräm eller bokstavskräm (BB, CC, DD-cream) med solskyddsfaktor? Tänk på att det krävs minst 1 tesked produkt, och att du behöver återapplicera kontinuerligt under dagen för att uppnå ett fullgott skydd. Och dessutom, kontrollera så att solskyddet omfattar både UVB och UVA-strålar. Räkna med att komplettera med en specifik solskyddsprodukt för ett hundraprocentigt skydd!

Välj solskydd efter hudtyp, hur stark solen är och vad du ska göra i solen. Välj mellan kräm, lotion, sololja eller spray:

Känslig hy? Kolla ingredienslistan! Solskydd innehåller ofta reaktiva kemiska ämnen. Håll dig till produkter med fysikaliskt solskydd (oftast i form av titanoxid eller zinkoxid) som ger ett fysiskt skydd istället för att sätt igång processer i huden.