Tvätta med rätt ansiktsrengöring

2016-08-10

- Grunden till bra hy!

Rätt ansiktsrengöring är avgörande för hur din hy känns och ser ut - med fel sort riskerar du att störa hudens naturliga fuktbarriär, som i sin tur leder till att huden blir irriterad, torr och/eller stramar. Vi reder ut vilken rengöring som passar vilken hudtyp och ger några generella tips på hur du tvättar dig till gosig hy!

Normal hy
Använd en rengöring i gel-och/eller mjölkform, det är en smaksak beroende på om du vill ha en ordentligt löddrande effekt eller inte - en gel löddrar generellt mer än en mjölk. Om huden känns torr och känslig i perioder, till exempel vintertid; byt till en mildare rengöring för att sen gå tillbaka till din standard när huden är i form igen.

Torr hy
Säkrast för torrisar är en gel som inte löddrar, eller en rengöringsmjölk. Båda sorterna är mindre uttorkande, och har istället ofta fuktgivande egenskaper.

Fet hy
Välj en gelrengöring, gärna med en liten dos syra för att rengöra på ytan och samtidigt jobba med orenheter på djupet. Syrabaserade rengöringar finns i alla möjliga konsistenser, och om huden känns torr och stram i partier så är det bättre att satsa på en mildare, mindre löddrande variant.

Och, läs noga nu, så här tvättar du din vackra nuna på bästa sätt

  • Tvätta händerna! Annars riskerar du att smeta på bakterier och orenheter i ansiktet samtidigt som du rengör.
  • Använd en liten mängd rengöring (och vatten om rengöringen kräver det) och massera in med varsamma cirkelrörelser från mitten av ansiktet och utåt.
  • Lägg lite extra fokus på haka, näsa och panna som ofta är fetare och drabbad av pormaskar och plitor.
  • Skölj av rengöringen med ljummet vatten eller en fuktad tvättlapp. Gnugga inte med tvättlappen, utan klappa huden ren.

Tips! Ladda med ett gäng mindre tvättlappar i mjuk frotté som du använder uteslutande till ansiktet. Tvätta tvättlapparna ofta (med ett milt tvättmedel) för att förhindra en egen bakterieodling.

Följ upp rengöringen med ett ansiktsvatten

Ansiktsvattnet är en viktig del i din rutin för att du ska få ut maximalt av dina hudvårdsprodukter. Det återställer hudens normala PH-balans som rubbas när vi rengör huden med vatten (vatten är basiskt, huden är i sitt normaltillstånd sur). Tillbaka på sitt normala PH-värde kan huden enkelt ta upp, och slussa vidare aktiva ämnen i efterföljande produkter.

Micellarvatten, vad är det?

På senaste har det snackats en hel del om micellarvatten som med pyttesmå oljemolekyler i vatten fungerar som kombinerad rengöring och ansiktsvatten i ett. Skonsamt, effektivt och väldigt smidigt (applicera på en bomullsrondell och svep över ansiktet - klart!) när du inte har tid för din vanliga regöringsrutin, bara pallar en reseförpackning med rengöring på resan eller lever rövare på någon av sommarens festivaler.

En annan fenomenal snabblösning är våtservetter - se till att ha ett paket i handväskan för snabbast möjliga rengöring av ansikte, händer och - telefon! (bästa tricket för att få din kladdiga skärm ren från smuts och bakterier)