Den koreanska 10-stegs-rutinen

2017-06-20

Det första som de flesta vet när de får höra om K-Beauty är den berömda 10-stegs-rutinen. Ironiskt nog är det också ofta anledningen till att människor inte vill engagera sig i K-Beauty och känner att det inte finns något sätt att de kan spendera så mycket tid att bara ta hand om sin hud.

Vi vet att det kan låta överväldigande. En tröst är att det inte är så komplicerat eller så tidskrävande som man kan tänka sig. Visst, det kallas 10 steg skönhetsrutin men när du förstår vad du gör, varför du gör det och hur det påverkar din hud, börjar du troligen att älska det. Och vill du höra den bästa delen? Du behöver faktiskt inte använda alla 10 steg varje dag!

För att göra allt mer tydligt så har vi delat upp det i bitar:

Steg 1: Oljebaserad Rengöring

I hjärtat av den koreanska hudvårdsrutinen finns dubbel rengöring. Du börjar med att ta bort all oljebaserad smuts, smink och överskott av talg genom att tvätta ansiktet med en rengöring som är baserad på oljor. Och oroa dig inte: det är ingenting som matlagningsolja och det går lätt att tvätta bort med vatten. Vi rekommenderar att göra denna del främst på kvällen.

Steg 2: Vattenbaserad Rengöring

När du har tagit bort allt extra guck och smuts från din hud har du fri tillgång till att noga rengöra dina porer och se till att du faktiskt rengör huden och inte bara tar bort sminket. Logiskt, eller hur? Vattenbaserad rengöring används ofta både på kvällen och på morgonen.

Steg 3: Exfoliering

Koreanska konsumenter använder normalt inte skrubbar eftersom de föredrar peeling-produkter som är mer skonsamma mot huden. Koreanska peelingprodukter kan ofta baseras på olika syror eller enzymer som lossar de döda hudcellerna utan att "skrapa" huden. En av de mest populära typerna av exfoliering produkter är peeling-gel. De är mjölkiga vätskor som du försiktigt gnider i ansiktet och de börjar bilda mjuka partiklar som har fångat den döda huden. Detta gör underverk och du känner dig så mjuk och ser så fräsch ut!

Och oroa dig inte, de flesta exfolierar huden bara en eller två gånger per vecka.

Steg 4: Toner

Den här vet du redan! I koreansk hudvårdsrutin är den viktigaste fördelen med att använda en toner att balansera pH-värdet på din hud. När pH är i balans kan efterföljande hudvårdsprodukter med sina värdefulla ingredienser fungera på bästa sätt. Detta steg rekommenderas att göras både på kvällen och på morgonen eftersom din rengöring och vatten kan påverka din huds naturliga pH-värde.

Steg 5: Essence

Essence är en relativt ny produkttyp på den europeiska marknaden. Det är en speciell produkt som du använder före ditt serum för att ge din hud en extra fuktboost och för att dina hudvårdsprodukter ska absorberas bättre. Essenser är perfekta produkter för människor som vill återfukta huden men hatar den feta känslan av krämer - de lätta essenserna kommer inte att göra din hud oljig alls! Trots att de ofta ser ut som toner, är de faktiskt lite tjockare men ändå inte lika tjocka som serum. Essenser fungerar bäst när du tar några droppar i händerna och försiktigt klappar in dem i huden. Vi rekommenderar att du använder dem två gånger om dagen för att hålla huden riktigt fuktig.

Steg 6: Serum

Serum är den magiska produkten som ger riktad behandling till dina hudproblem och bekymmer. Det finns massor av olika serum för dig att välja mellan med alla slags effekter från fuktighetsgivande och uppstramande till de som förebygger pigmentering och fina linjer. Serum kan ibland också kallas ampuller eller boosters men funktionen är densamma: att ge en extra behandling till huden med aktiva ingredienser som har mindre partikelstorlek än i en fuktighetskräm och som därför absorberas bättre.

Steg 7: Ansiktsmask

Ja, det är inte ett misstag: sheet masks (eller arkmasker som de också kallas) kommer efter essence och serum. Sheet masks är extremt populära i Korea och det finns ett brett sortiment. Maskerna är dränkta med ett serum som tar extra hand om din hud. Sheetens funktion är att förhindra att serumet avdunstas så att din hud kan ta sig tid att suga åt sig allt serum det behöver. Det bästa är att du inte behöver tvätta dem. Låt dem bara sitta 20-30 minuter och badda in allt kvarvarande serum till huden för att göra det extra fuktigt och plumpad.

Du kan använda sheet masks dagligen men två gånger i veckan räcker gott och väl.

Steg 8: Ögonkräm

Ögonkräm är ett enkelt steg. Så fort du börjar bära ögonmakeup och stressa din känsliga hud runt ögonen genom att ta bort sminket bör du också börja använda ögonkräm. Det är alltid lättare att förebygga rynkor än att försöka radera dem!

Steg 9: Ansiktskräm

Slutligen fuktkräm! Och tro inte ens att du skulle hoppa över det här steget om du redan har använt essens, serum och till och med en sheet mask. Alla dessa värdefulla ingredienser kommer inte att vara kvar på din hud så länge om du inte låser dem där med en fuktkräm. Det behöver inte påminnas om detta steg ska göras två gånger om dagen, eller hur?

Steg 10 Dagstid: UV-skydd

UV-strålning orsakar upp till 80% av alla rynkor och andra tecken på åldrande på huden, så att skydda din hud mot solen är extremt viktigt. Du kan välja en solskyddsprodukt eller till exempel en BB-kräm som har SPF för att säkerställa att din hud kommer att förbli vacker.

Steg 10 Nattetid: Sleep pack

En till mask, är ni galna? Ja, men få inte panik. Sleep packs är speciella nattmasker som faktiskt är ganska klibbiga: medan du har din skönhetssömn, gör de underverk på din hud. De ger din törstiga hud en extra dos fukt, så att du vaknar och har lyster när du vaknar. Ta ett djupt andetag: Du använder faktiskt sleep packs bara en eller två gånger i veckan istället för din vanliga nattkräm.