Doftskola: hur fungerar egentligen doftnoterna?

2017-02-10

Mjuk, sensuell, orientalisk, fräsch - på vilket sätt skulle du, med dina egna ord, beskriva hur en doft är? Vi på eleven fick häromdagen gå en liten doftkurs som hölls av Scandinavian Cosmetics och tänkte här dela med oss av det vi fick lära oss.

Hur fungerar doftnoterna?

En doft kan jämföras med ett komponerat musikstycke. Många dofter kan ha samma typ av doftnoter som varandra, men då doftnoterna är kombinerade på olika sätt så blir de helt olika varandra. En doft är uppbyggd, förutom då med dessa noter, i tre olika steg. Dessa olika steg komponerar ihop något som kallas doftpyramid. Den doften som du känner de första minuterna du sprayat på parfymen kallas för toppnoter - högst upp i doftpyramiden - och är ofta väldigt lätta i sammansättningen och är till för att fånga intresset samt förvilla och kamouflera basnoterna.

När dessa toppnoter lagt sig (efter cirka 10-20 minuter) träder hjärtnoterna fram. Hjärtnoterna rundar av och knyter ihop det du först känt i doften och brukar också ge en mer tydlighet till vilken doftfamilj doften tillhör (t.ex kryddig och orientalisk eller blommig och lätt). Det sista steget i doften, de så kallade basnoterna, är själva ankaret i doften och det som sitter allra längst på huden. Basnoterna är det som du kan känna sitter kvar i exempelvis kläder efter att du applicerat din doft där.

Parfymens debut till världen

När parfymen gjorde sin debut till världen så var det en speciellt framtagen produkt endast för kungligheter och kejsare. Om det var forna tidens Frankrike eller Italien är det fortfarande lite diskussioner kring. På den tiden gjordes dofterna endast av det som natur och omgivning erbjöd, så som olika typer av exotiska örter, kryddiga viner och ljuvliga blommor. En av de första dofterna som man lyckats hitta från den forna tiden innehåll bland annat kanel, honung och enbär. Nu, när både efterfrågan och möjligheter växt enormt när det kommer till parfym, så har givetvis också tekniken kring hur man skapar en parfym gått fort framåt och idag är i princip alla doftnoter syntetiskt framställda.

I dagsläget finns t.ex en teknik som kallas "Headspace", där man kapslar in en doft (låt oss säga ros) med hjälp av något som liknar en glasburk. Man kan då med en kapsel kopiera doften, utan att behöva plocka med sig rosen, och väl inne på labbet kan man då ta ut som en ''ingredienslista'' på hur just den rosen doftade och ta ut det med en usb-sticka för att sedan kunna framställa doftnoten syntetiskt istället för att skörda blomman. Förenklad förklaring, men ni hajar!

Parfym idag

Idag är parfym något som de flesta personer har hemma. Parfymer finns i en hel uppsjö av olika varianter världen över och hjälper verkligen till att förstärka din personlighet. Kanske bär du doften som en accessoar och byter efter humör och tillställning? Eller kanske är du den som har din signaturdoft, en som får alla i din omgivning att förknippa just den doften med dig? Oavsett vem du är eller vad du föredrar när det kommer till parfym så tycker vi i alla fall att det är något som alla bör ha i sitt hem - för en doft väcker känslor, och är perfekt att ha hemma för att lyfta humöret. En doft är också perfekt att ge bort som present, speciellt med gravyr på!

En doft kan inte beskrivas i kemiska eller fysiska termer, den kan inte vägas, mätas eller räknas utan vi beskriver dofter genom att låna ord, t.ex en söt doft (något sött är något man smakar). En doft framkallar känslor i oss och vi beskriver ofta en doft med en känsla.

Så får du doften att sitta extra länge på huden

För att en doft ska sitta så länge på huden som möjligt så är det alltid bäst att använda någon form av mjukgörande kräm eller lotion där du ska applicera din doft - om det finns, så gärna en kroppslotion som är i samma doft som din parfym. Gnugga inte doften när den är på plats, om man gnuggar så bryts molekylerna ned, dutta lätt doften istället (t.ex handlederna mot varandra).

Gabrielle Bonheur Chanel, kanske mer känd Coco Chanel har sagt att man ska applicera parfym där man önskar bli kysst, så som hals, nacke och axlar - ställen på kroppen där det är mycket blodflöde och huden är tunn då doften sitter längre och framhävs på bästa sätt där. För att doften ska hållas fräsch så länge som möjligt så förvara den svalt och mörkt, gärna i sin originalkartong då en parfym både är temperatur- och ljuskänslig (du behöver dock inte ha den i kylskåpet som man trott sen länge tillbaka). Ett tips är att inte ha den i badrummet, då det är en fuktig och varm miljö där, särskilt inte i badrumsskåp med belysning.

Har du förresten sett den senaste doften från HUGO by HUGO BOSS? Hugo Iced EdT, en krispig doft med noter av iskall mint, vetiver och vilt te.