Intervju med grundaren av .FÄRG Collection samt Makeupartisten Rasmus!

2017-02-20

eleven har fått chansen att intervjua Birgitta Lagerholm, VD och grundare för Makeupstudion och FÄRG Collection samt Rasmus "Kaleidocolours" Pettersson, modell, makeupartist och social influencer.


Birgitta Lagerholm, VD & grundare för Makeupstudion & .FÄRG Collection

Hur kom det sig att du grundade Makeupstudion?
Jag var själv missnöjd med utbildningen jag hade gått och var övertygad om att jag kunde göra det bättre. Mitt sinne för pedagogik, struktur, coaching samt min förmåga att hitta rätt partners för praktiker och andra typer av samarbeten har absolut varit nyckeln till framgång.

Vad har du gjort innan Makeupstudion?
Jag var från början bara en tjej med ett enormt intresse för makeup och det ledde mig till TV-branschen där jag började jobba som runner. All ledig tid spenderade jag på inspelningar och hängde i närheten av sminklogen för att lära mig så mycket som möjligt. Sen fick jag börja passa inne i studion - hålla koll på utgående bild så att gäster och programledare inte började se svettiga ut. Sedermera fick jag börja jobba med egna produktioner. Man kan säga att jag verkligen jobbade mig upp. Samtidigt gjorde jag jättemycket fotojobb vid sidan om. Både som fotograf själv och som makeupartist. Jag ville verkligen lära mig ljussättning och förstå hur det påverkar modellen, makeupen och bilden. Genom att jobba med både still- och rörlig bild så utvecklade jag en jättestor förståelse och kunskap för hur allt hänger ihop ljus- och produktionsmässigt. Sen har jag alltid fortsatt att vidareutbilda mig. Både inom makeup i Hollywood och inom coaching, foto och marknadsföring. En väldigt stor del av att våra elever lyckas så väl hänger ju ihop med att vi är duktiga på att lära dem hur man marknadsför sig själv.

När kom du på att du ville utveckla ett eget makeupmärke, .FÄRG och varför?
Den absolut första tanken kom när jag var ute på ett jobb och hade svårt att få fram rätt foundationton till en mörkare modell. Det retade mig och då bestämde jag mig för att skapa .FÄRG - ett makeupmärke som skulle passa för alla!

Vilka har varit de största utmaningarna när du utvecklat .FÄRG? Ekonomin. Att inte alltid ha råd att ta kunna ta in alla produkter när jag vill. Jag har inte velat ta in riskkapital då jag är rädd för att förlora kontrollen och att någon kommer in som bara är intresserad av vinsten och som tycker att vi ska sänka på standarden och kvaliteten för att just göra mer vinst. Då bygger jag hellre långsiktigt och försiktigt men behåller full kontroll och kan känna mig trygg med att jag verkligen kan stå för märket. Vi kommer till exempel aldrig gå in i länder bara för att få sälja .FÄRG, där man exempelvis testar på djur.

Finns det någon historia bakom namnet .FÄRG?
Jag älskar färg och färger rent generellt. Precis som som det arbetas med ljusterapi så tycker jag att det borde vara lika stort fokus på färgterapi. Och det är ju färg det handlar om rent generellt när man arbetar med makeup. Det är ju ursprunget till alla makeupprodukter - oavsett om det handlar om foundation, rouge eller en ögonskugga. Sen gillar jag Ä-prickarna och tycker att det är kaxigt och sticker ut internationellt sett! Jag har alltid sett framför mig att .FÄRG ska lanseras internationellt, så det var viktigt.

Vilka är dina topp 3 favoritprodukter inom .FÄRG? Varför?
Mineral Powder Foundation - en superlätt foundation som inte behöver pudras, kan läggas på lika lätt med fingrarna som med en buffing brush och vill man ha en mer täckande bas funkar den jättefint att bygga upp. Våra Matte Hyperflex Shadow funkar till allt! Contouring, bryn, ögon, eyeliner, rouge, highlight - det gör att jag kan vara hur kreativ som helst utan att behöva släpa med mig en miljard olika produkter. Lipliner Kiss Proof - dom är sköna och krämiga att applicera och sitter som berget!

Vad skiljer .FÄRG från andra makeupvarumärken tycker du? Det är otroligt mycket pigment och produkterna är som jag beskrev tidigare - hyperflexibla. Sen att vi har anpassat vår produktlinje så att man kan hitta produkter som foundations/colour correctors/concealers/puder/contouring/rouge och highlights som passar oavsett om man har den ljusaste, mellan eller den mörkaste hudtonen tycker jag också är ett av våra starkaste mest särskiljande drag.

Vad krävs av en duktig makeupartist - tycker du?
Kreativitet och en känsla för ljus, färg och form. Lyhördhet för kundens önskemål, teknisk förmåga att utföra detsamma, ett utvecklat hygientänk och social kompetens. Ska man sedan kunna sälja in sig själv som frilansande makeupartist måste man också vara driven, modig och envis.

Vad är ditt bästa makeuptips?
Att boka en kurs hos oss på .FÄRG - den kommer inte påminna om någon annan kurs du har gått. Makeup är kunskap och om man förstår hur lätt det kan vara att göra det där lilla som gör så stor skillnad - då har man kommit långt. Annars om det ska vara ett konkret tips så tycker jag att riktigt snyggt, naturligt tecknade bryn där man först har fyllt formen med torr Hyperflex skugga och sedan fuktat sin snedskurna pensel och tecknat i små, små brynstrån precis bara där det behövs!

Rasmus "Kaleidocolours" Pettersson, modell, makeupartist & social influencer

Hur länge har du jobbat som makeupartist?
Som certifierad, i lite över två år nu.

Hur länge har du jobbat med FÄRG?
Ungefär lika länge, eftersom jag blev anställd under utbildningens gång.

Hur började din makeupkarriär?
Det är mycket tack vare min kollega Sandra (webbredaktören på .FÄRG), som snappade upp min instagram, där jag la upp bilder på alla sminkningar jag gjorde under utbildningen. Det ena ledde till det andra, och efter några möten med Birgitta gällande planer på samarbeten så blev jag istället anställd för att producera bildmaterial till bloggen - vilket har utvecklats till vad jag gör i dagsläget.

När insåg du att du var intresserad av att börja jobba med makeup? Varför?
Det började med några mindre uppdrag för privatpersoner under gymnasiet, bland annat en brudmakeup för en klasskompis syster, vilket mer eller mindre kickade igång intresset för att börja jobba med smink på riktigt.

Berätta om vad du gör idag? Hur ser en vanlig arbetsvecka ut för dig?
Eftersom mina arbetsuppgifter hos .FÄRG varierar, så kan veckorna se rätt olika ut. Ibland är det prio på att sminka och fotografera kampanjbilder, ibland på att hålla kurser och föreläsningar, och ibland så ska det skrivas texter i t.ex. utbildningssyfte. Sen frilansar jag även utanför min anställning, och då beror allt på uppdraget.

Ditt bästa makeuptips?
Less is more! Man kommer oftast mycket längre med mindre produkter än man kanske tror. Och det är alltid lättare att bygga upp intensiteten i sminket, än att "sudda" om det blivit för kakigt eller kladdigt.

Ditt bästa makeupminne i din karriär?
Det måste nog vara julgalan! Det var egentligen redan under utbildningen, men det är något av det absolut roligaste jobben jag varit på. Att få åka på turné med massa härliga människor, och vara delaktig i förberedelserna samt festligheterna efter varje show var en grymt kul upplevelse.

Vilka är dina topp 3 favoritprodukter inom .FÄRG? Varför?
De matta skuggorna är utan tvekan favoriten, som även Birgitta nämnde. De kan, precis som de marknadsförs, användas till allt, vilket underlättar enormt ute på jobb. De lösa skimmerpigmenten är också en favorit! De känns nästan krämiga vid appliceringen, och har en grym metallisk finish. Sen skulle jag nog säga .FÄRGs coverfoundations. Grym täckningsförmåga, så de funkar kanon som concealers, men kan även tunnas ner med t ex en ansiktsolja.

Vad krävs av en duktig makeupartist - tycker du?
Flexibilitet. Att kunna anpassa sig efter situationen man är i och looken som ska göras kommer att underlätta både för en själv och för kunden/arbetsgivaren. Det kommer också att öppna upp för nya idéer och tekniker att ta med sig till framtida jobb.

Vad är viktigast att tänka på för att få till en fin makeup?
Bra hudvård. Det finns mycket som är viktigt att komma ihåg när man lägger en makeup, men en bra grund gör nog störst skillnad av allt i min erfarenhet. Mår huden bra, så kommer sminket generellt också att se bra ut. En torr och fnasig eller i allmänt misskött hy kommer att lysa igenom sminket oavsett hur väl det applicerats.

Här är två makeup-looker Rasmus gjort på sig själv. Ursnygga tycker vi!