K-Beauty: Så funkar UV-skydd

2017-06-25

Visste du att upp till 80% av rynkor och andra tecken på åldrande orsakas av UV-strålning? Om du tänker att vi är förskonade på grund av att vi lever i ett land där vi knappt ser solen halva året så hoppas vi att du läser detta och ändrar uppfattning.

Så det bästa sättet att ta hand om din hud och förebygga rynkor är att skydda den väl från solen, vilket är en ganska bra tröst eftersom du kan göra det med relativt billigt. Eftersom huden är en av de mest värdefulla sakerna för det koreanska folket att skydda, ägnar de stor uppmärksamhet åt att förebygga solskador. Koreanska solskyddskrämer är verkligen underbara! Vi vet att det finns flera av frågor om SPF-produkter så om du letar efter svar, här kommer de:

Finns det en stor skillnad mellan SPF 15, SPF 30 och SPF 50?

Egentligen är skillnaden inte så stor om du bara tänker på hur mycket UVB-strålning de blockerar i procent. SPF 15 blockerar 93% av UVB-strålningen, SPF 30 blockerar nästan 97% men SPF 50 blockerar cirka 98%. Så faktiskt är skillnaden mellan SPF 30 och SPF 50 inte så stor!

Hur mycket solskyddsprodukt är tillräckligt?

Du behöver använda en hel del skydd för att få nivå som anges på paketet. För ditt ansikte måste du använda 1,25 ml och för din kropp 35 ml vilket innebär att en full flaska solkräm för kroppen bara skulle innehålla cirka 7 applikationer och med ett regelbundet användande skulle det vara tomt om 1,5 månader. Vi slår vad om att du inte använder tillräckligt! Du måste kontinuerligt att återapplicera solskyddet också, åtminstone varje-varannan timme samt efter varje bad, när du torkat dig med handduk och när du svettats för att fortsätta vara skyddad. Det räcker inte med att bara applicera solskyddet på morgonen och tro att det räcker för att skydda hela dagen.

Finns det en skillnad mellan en dagkräm som har SPF eller en verklig solskyddsprodukt som har samma SPF?

Ja och nej, båda skyddar din hy, en skyddar bara lite mindre. Den enda skillnaden är att dagkrämen ofta innehåller mer vårdande ingredienser som är riktade mot ett specifikt problem så det är mer som en multifunktionsprodukt. Tack vare att den innehåller flera olika ingredienser och har flera olika områden att verka på så kommer skyddet vara lägre, än med en solskyddsprodukt som är riktad för att bara skydda mot solen. Hur som helst kan problemet vara att om du svettas mycket, är din vanliga dagkräm inte nödvändigtvis så effektiv och skyddet kommer inte att vara kvar. Därför är det bättre att använda faktiska solskyddsprodukter när du badar, solar eller gör andra utomhusaktiviteter.

Observera dock att varken smink eller ansiktskräm med SPF kommer ge dig det skydd du behöver för en dag i solen, det kan bara rikligt med ett ordentligt solskydd göra. Trots att många solskydd erbjuder högt SPF och därmed skyddar dig bra, så finns det ingen produkt som skyddar huden till 100%. Det är därför jätteviktigt att återapplicera ditt solskydd regelbundet och spendera inte för lång tid i solen.

Så nyckeln till yngre hud är inte någon magisk anti-age kräm. Det är faktiskt produkter med hög SPF!