Njut med försiktighet, så solar du säkert med Akademikliniken

2017-07-11

Äntligen är solen framme och sommaren är här.

Dr Christoph Martschin, hudläkare på Akademikliniken delar med sig av vad du bör tänka på när det kommer till solskydd, samt vilka produkter som hjälper dig att sola smart.

Varför är det så viktigt med solskydd?

Med tanke på solens skadliga inverkan är dagligt solskydd en av de mest grundläggande förutsättningarna för att bibehålla sitt utseende i bästa möjliga skick och för att minska risken för vissa typer av hudcancer. Jag ser tyvärr att det blir allt mer vanligt med solskador redan i yngre åldrar.

Vad är det för skillnad på solskydden?

En äkta solskyddsprodukt måste skydda från både UVA (tänk åldras) och UVB (tänkbränna sig)-strålar. Sådana krav finns inte för dagkrämer och smink med SPF. Å andra sidan är många solkrämer inte så behagliga att använda eftersom de upplevs som klibbiga eller efterlämnar en vit hinna på hyn.

Vilken produkt rekommenderar du om man vill ha ett bra solskydd i sommar?

Många av mina patienter använder Akademikliniken Day Maximal Sense SPF 50. Den innehåller ett högt solskydd mot både UVA och UVB och har en mycket uppskattad samt lätt konsistens som inte kladdar eller täpper till. Ett solskydd som känns skönt att smörja sig med, kommer man också att använda och inte bara pryda badrumsskåpet med. Det är nog inte minst därför att den tidigare har utsetts till årets solskyddsprodukt av tidningen Tara.

Hur tar man hand om sin hud efter en dag med sol och bad?

Solen torkar ut huden och skapar inflammation vilket gör att huden känns stram och obehaglig. Två återfuktande produkter som våra kunder verkligen gillar är Akademikliniken Pure Glow Oil och Akademikliniken Cure Recovery Creme. De innehåller höga halter C- och E-vitamin som minskar fria radikaler, B3 vitamin och lakritsrot som lugnar samt växtextrakter och ceramider som hjälper till att återställa hudbarriären. Perfekta att använda efter en heldag i solen.