Primertest - vilken primer ska jag välja?

2017-05-25

Gått vilse i primer-skogen? Lätt hänt! Det finns trots allt helt löjligt många primers och de lovar olika saker, så det är inte alltid helt lätt att välja. Innan jag börjar att presentera de olika primers som jag har utvärderat, så vill jag bara prata lite generellt om dem.

Behöver jag en primer?

Nej, men det kan hjälpa dig att bli av med bas-relaterade problem. Detta kan vara att du upplever att du lätt blir glansig, har stora porer, är torr eller annat. En primer kan då hjälpa basen att "bete" sig mer som du vill. Med det sagt kan inte en primer ersätta en bra hudvårdsrutin och rätt typ av foundation. Däremot är det ett superfint komplement och hjälpmedel att få huden att se vacker ut och får din foundation att hålla. Och just ja, var inte rädd för silikoner i primers, de gör oftast riktigt bra saker för finishen!

Milani Prime Perfection Prime Light Strobing + Pore Minimizing

Detta är en krämig, lotionliknande primer med en lätt, lätt doft av pepparmint. Detta är en primer för dig som kan uppleva att du är lite torr, men samtidigt kan bli glansig. Detta då den återfuktar huden och på så vis kan lugna ner huden. Jämnar även ut hudstrukturen.

Till skillnad från många andra typer av primers som lovar att förminska porerna är denna väldigt lätt i konsistensen. Passar alltså dig som vill ha så tunna lager som möjligt på huden.

Lumene Invisible Illumination Instant Glow Beauty Serum

Detta är mer av ett slags primerserum snarare än en regelrätt primer som ger huden lyyyster! Skulle säga att den även går bra att använda ensam om du bara vill ha lyster och få huden att se pigg ut. Är du torr kommer detta förmodligen vara en produkt som faller dig på läppen.

Beauty Serum är lätt tonad, men jag upplever inte att det direkt syns särskilt, så ska du använda den som en primer spelar nyansen ingen roll. Är tanken däremot att använda den ensam så kommer den vara snyggast på en inte alls för mörk hud. Förmodligen kommer den upplevas för ljus och glansig på en mörk hud då det kommer bli lite highlightereffekt.

Paris Berlin Top Lissage Smoothing & Matifying Primer

Problem med oljig hud? Då kommer du förmodligen gilla Top Lissage! Detta är en mattgörande primer som även fungerar porförminskande. Detta är en perfekt produkt att "punktprima" med, dvs att är det bara näsan som beter sig illa och blir oljig, så sätter du den bara där. Ibland är det kanon att köra kanske två olika primers. Personligen kan jag bli lite oljig vid näsvingarna, men är rätt torr i övrigt. Då känns Top Lissage superfin där och sedan Lumene Beauty Serum där jag ser torr ut.

Top Lissage kommer i gelform och funkar faktiskt jättebra som ögonskuggsprimer också, så perfekt produkt för dig som vill ha både och.

Skindinavia The Makeup Primer Spray

Jag gillar att arbeta med så tunna lager som möjligt när jag lägger bas och därför är detta nog min favorit i gänget. Det är en primer i sprayform som du ger ansiktet en lätt dusch med. Den hjälper främst din foundation att faktiskt sitta där du satte den, alltså hjälpa till att förhindra att den lägger sig i linjer eller rinner. Den har även en lätt porförminskande effekt som jag upplever trevlig. Passar alla hudtyper och den som vill att basen sitter längre, helt enkelt!