Vilka värmeverktyg passar för vilka frisyrer - och varför?

2017-01-12

Hur lyckas du styla klassiska lockar, naturliga vågor eller en stilren platt frisyr? Vi guidar dig med vilka värmeverktyg och stylingprodukter som passar!

Hur lyckas du styla klassiska lockar, naturliga vågor eller en stilren platt frisyr? Vi guidar dig med vilka värmeverktyg och stylingprodukter som passar!


Klassiska lockar – mindre locktång eller rundad plattång

Börja med att välja ett värmeskydd som även definierar och hjälper lockar att hålla hela dagen, sen är det dags att välja rätt värmeverktyg. För att skapa klassiska lockar rekommenderar vi en locktång med klämma som är perfekt för både vana och ovana användare.

Antingen använder du klämman genom att fästa en tunn hårtest i topparna för att sen rotera locktången upp mot hårrötterna i takt med att håret virar sig runt tången – om du vill ha mer definierade lockar i längderna mot topparna. Om du i stället vill ha mer volym och definition närmast hårbotten testar du den andra varianten att locka håret på – börja med att placera locktången närmast hårrötterna, ta en hårtest och håret direkt runt locktången och fäst topparna i klämman. Håll i några sekunder.

Tänk på att försöka ta så lite hår som möjligt i varje lock, för att få bäst resultat och mest definition. När du virar ut håret från locktången – gör det långsamt och försiktigt. Lägg gärna lockarna i handen och släpp ner dem varsamt så de hinner svalna en aning innan dem "dras ut". Du kan också fästa den ihopvirade hårtesten med klämma närmast hårbotten och låta håret svalna för bästa definition, se bilden.

Se till att dina lockar håller hela dagen genom att avsluta med ett finishing hårspray, gärna anpassat för lockigt hår, som ger både stadga och hållbarhet. Som exempelvis Style Final Fix Hairspray från ghd.


Rak och slät frisyr – plattång

Spraya en vårdande värmespray i hela håret innan du använder plattången. Välj en plattång med keramiska plattor som skonsamt och enkelt glider över ditt hår och efterlämnar en slät känsla. Ta en tunn hårtest, börja vid hårbotten och kläm varsamt ihop tången för att sen "smeka" håret ut mot topparna. Lägg gärna håret i handen innan du lägger ner håret på axlarna.

Många plattänger är även aningen rundade i kanterna, det minskar dels risken för slitage på håret men gör det även möjligt att använda plattången för att göra vågor eller lockar. För dig som vill ha en slät frisyr med en liten böj längst ner i topparna (inåt eller utåt) är en rundad plattång att rekommendera, vinkla bara plattången åt det håll du önskar när du börjar närma dig hårtopparna.

För ett fräscht hår med naturlig lyster rekommenderar vi att avsluta med ett glansspray, som ger ditt hår både en fin glans och mjukhet. Testa exempelvis värmesskyddet Lee Stafford Original Heat Protection Shine Mist och glanssprayen ghd Style Final Shine Spray.


Naturligt vågigt hår – rundad plattång eller stor locktång

Om du vill ha luftigare, större lockar som ger ett vågigt intryck är en plattång med rundade kanter att rekommendera. Alternativt en större och tjockare locktång. Det är superlätt! Ta en hårtest och kläm varsamt i plattången, men rotera din plattång ett varv samtidigt som du drar den mot hårtopparna.

På grund av att du vinklar plattången kommer ge ditt hår få luftigare lockar som ger en mer naturlig look med vågor. När du har gjort det i hela håret kan du, när håret nästan har svalnat helt, avsluta med att försiktigt borsta igenom håret med en mjuk borste för att göra lockarna aningens mer vågiga.


Hela elevens sortiment inom hårstyling och värmeverktyg hittar du här.