Intervju med bröllopsfixaren Johanna Kajson

2018-05-01

Vi har fått äran att prata lite med bröllopskoordinatorn Johanna Kajson, som bl.a arrangerat Kenza Zoutiens bröllop. Är det någon som har koll på vad som behövs för ett bröllop så är det Johanna! Johanna driver även en blogg som du hittar här, syns flitigt i nyhetsmorgon och har släppt boken "Planera ditt drömbröllop".

Johanna, berätta lite kort om dig själv - vem är Johanna Kajson?
Jag är en sprallig och glad trettio-någonting som är mamma till Charles, 3 år och snart få vi äntligen träffa lillebror också men just i det här sammanhanget så är det min bakgrund som bröllopskoordinator och bröllopsexpert som kanske är mer aktuellt även om småbarnsåren gjort mig till en fukt-och lysterjagande kvinna som privatperson, haha. Jag driver mitt bolag Great Weddings och har arbetat som bröllopskoordinator i 8 år nu.

Hur kommer det sig att du blev bröllopskoordinator?
Jag startade mitt eventbolag 2010 och av alla festligheter man kan styra upp så är ju just bröllop det drömmigaste, härligaste och mest känslomässiga involverande man kan göra. Det är liksom festerna fest om man säger så!

Du har ju bl.a arrangerat Kenza Zouitens bröllop, vilka 5 saker är viktigast att tänka på när man planerar ett bröllop?
Får man bara välja 5? Haha, då säger jag att man ska börja från början med att sätta sig med en vettig prioriteringslista för att hitta vad som är viktigaste för just ER när ni planerar ert drömbröllop - det ser så olika ut för alla... Sedan gör ni en noga utvald gästlista och budget innan ni ger er på att kika på vigsel och festlokal. (Alla listor och tips för detta finns såklart i min bok och app).

Sedan gäller det att göra saker i rätt ordning när man planerar och att göra en sak i taget - man blir lätt exalterad och vill dra igång alla puckar på en gång men det ger en oftast en känsla av rörighet och kaos och den där härliga planeringen blir oftast mest stress och press då. Så följ checklistorna och gör saker i rätt ordning för en lugn, inspirerande och trygg planering är ett annat tips.

Man ska också tänka på att ta hjälp av såväl experter som vänner - antagligen har du ju aldrig planerat ett bröllop innan så lyssna på experter inom varje område och våga ta hjälp. Floristen vet vilka blommor som är prisvärda er säsong, kocken vad som är primörer och fotografen vilken tid och plats som det är bäst att fotografera på. Vänner och familj hjälper oftast gärna till att ha mysiga pysselkvällar eller åka och hämta eller köpa in något så länge du varit tydlig med vilken hjälp ni önskar och när.

Man ska inte oroa sig för väder och vind för det kan man ändå inte påverka - se istället till att ha en riktigt bra backup-plan så att även den känns som ett bra alternativ. Vi bor ju i Sverige och vädret kan ju var lite ostabilt här minst sagt men jag LOVAR att ert bröllop blir precis lika magiskt oavsett väder så försök att inte känna stress och jaga väderappar utan njut av att det blir som det blir och det blir FANTASTISKT oavsett.

Vad är viktigt att tänka på vid val av bröllopskoordinator? Är det ett måste att ha en?
Jag tycker det är viktigt att man väljer en erfaren, gärna diplomerad, bröllopskoordinator som arbetar med detta på heltid och verkligen kan sin sak - många gör det på hobbynivå och det gäller att man har respekt för storheten i att få ansvara för någons bröllop för man får liksom inte en andra chans... Sen är det viktigt att personkemin funkar och att man känner tillit till personen såklart.

Nej det är absolut inte ett måste att ha en, de flesta har fortfarande inte en och då finns det ju en massa bra verktyg för att ändå kunna känna sig trygg och inspirerad i planeringen - detta var anledningen till att jag ville samla all min kunskap och expertis i boken "Planera ditt drömbröllop - med Johanna Kajson" och appen "Drömbröllop med Great Weddings" - för jag vill nå ut och kunna hjälpa alla brudpar oavsett budget och drömmar - nu kan jag vara allas bröllopskoordinator till en liten peng helt enkelt.

Bild från Johanna Kajsons egna bröllop.

Vad glömmer brudparet oftast bort, men som är viktigt att komma ihåg?
Att vara i nuet, njuta och verkligen vara närvarande i varje sekund och minut under hela dagen - att man helt enkelt släpper allt annat och litar på att alla inblandade gör vad de ska och gör sitt bästa för att skapa en fantastisk dag. Man ska inte oroa sig för någonting på sin bröllopsdag utan känna sig som en gäst som åker med.

Har du några tips till den som är bröllopsgäst, vilka vett och etikett-regler måste man följa?
Idag är vett och etikett-reglerna betydligt luddigare och lite mer fria tack och lov men några gamla traditioner hänger kvar såklart - som att man inte får bära vitt som kvinna (eller något som antyder till för ljust i färgen) eller att man skyler sina axlar i kyrkan eller att man självklart kommer i tid och att första dansen brukar man ge sin bordsherre. Annars är det rätt fritt idag tycker jag.

Vad bör man tänka på dagen innan bröllopet?
Drick mycket vatten, se till att inte ha en massa "att göra" på din lista utan boka kanske in dig på något spa eller annat lugnt och skönt och bara koppla av - och oroa dig inte för om du inte sover så bra för endorfiner och lyckoruset kommer får dig att sväva på moln hela bröllopsdagen även om du inte har sovit en enda minut, haha.

Och vad är viktigt att komma ihåg på själva bröllopsdagen för att få en så bra bröllopsdag som möjligt?
Se till att där finns sånt som du gillar att äta när du mår lite illa i närheten av dig - för vissa blir så nervösa så det nästan kan liknas vid känslan av en magsjuka och då är det bra med det som du kan äta vid illamående och inte en massa champagne och jordgubbar bara... Drickyoghurt, ostmacka eller vad det nu kan vara för just dig. Drick mycket vatten under förmiddagen och smit på toa men sluta ungefär 2 timmar innan vigseln så du inte blir för kissig under vigseln, haha. Och njut och var närvarande!

Hur, enligt dig, förbereder man huden på bästa sätt inför den stora dagen?
Oh, kolla mina tips nedan på mina bästa men fuktmasker, drick mycket vatten och se till att ha bollat med din MUA vilka produkter du ska inhandla för att kunna bättre på make under hela bröllopsdagen.

Bild från Johanna Kajsons egna bröllop.

Om man ska sminka sig själv, vad skulle du säga är bra att tänka på?
Att man har god tid på sig på förmiddagen då man kanske är nervös och lätt gör små "missar" här och där som tar längre tid att fixa till. Och köp vattenfasta produkter för det är det som är hemligheten till att det ska hålla 18 timmar av känslostormar.

Många tycker att det är viktigt med en speciell bröllopsdoft. Har du något tips på en perfekt bröllopsdoft?
Jag själv hade Marry Me från Lanvin så den doften betyder mycket än idag såklart men annars så skulle jag unna mig något i de dofterna man själv gillar men kanske något lyxigare märke... Just nu älskar jag Chanel till både honom och henne!

Ge oss dina 5 måste-ha skönhetsprodukter under bröllopsdagen!
Att lägga sheetmask för att ge dig det där sista glowet under bröllopsveckan är en enkel lyx både du och tärnorna kan unnar er - varför inte tillsammans där du ger dem sina i en liten tack-gåva inför bröllopet? Mitt tips är Estée Lauder Advanced Night Repair PowerFoil Mask x 4.

Likaså en riktigt bra och härlig hårinpackning som du använder inför bröllopsdagen, kom ihåg att färga och tvätta håret 10-6 dagar innan bröllopet så du har hunnit duscha ur överblivna färgrester inför den stora dagen. Mitt tips är Kérastase Nutritive Irisome Masquintense Thick Hair.

Även om du bokar en MUA för hår och makeup så är det bra att bättra på iaf läppstiftet under bröllopsdagen och här gäller det att du väljer din favoritfärg och gärna något som är lite fuktgivande också eftersom det kan tänkas att det blir en hel del kyssar under dagen. Mitt tips är Yves Saint Laurent Volupté Tint-In-Balm

Setting Spray istället för puder? Här måste du fundera på om du lätt blir glansig eller matt under intensiva dagar och att låta en tärna ha en puderdosa eller en liten necessär för att fräscha upp dig mellan vigsel och middag t.ex är en bra idé - jag är förtjust i Pixi Make-Up Fixing Mist för att hålla min makeup på plats och sen duttar jag gärna bästa concealern i världen under ögonen efter glädjefyllda tårar: Yves Saint Laurent Touche Éclat och så kanske lite rouge för att skimra lite extra, jag gillar Lumene Invisible Illumination Instant Glow Watercolor Blush.

Enkla lösögonfransar som passar dig att ta med till din MUA är tipset för att öppna upp ögat lite mer utan att det ser onaturligt ut - få din skarpaste blick någonsin på din bröllopsdag med några få extra fransar i kanten, mitt tips är Sweed Lashes By Terry Edition Terry Flair.