Kvinnliga grundare som inspirerar oss

2018-03-06

Internationella Kvinnodagen den 8:e Mars, en dag som vi vill fira genom att lyfta några av de kvinnliga grundare inom skönhetsbranschen som dagligen inspirerar oss med deras fantastiska produkter, ambitioner, företagsamhet och vilja!

Helena Rubinstein

Helena Rubinstein på juldagen 1872 i Polen och var både en entreprenör och filantrop. Hennes karriär började efter att hon plockat med sig några av henners mors hemgjorda krämer när hon flyttade till Australien som hon lät kvinnor i området prova. De blev minst sagt en hit! Helena Rubinstein jobbade 18-timmars dagar och fick finansiering från kvinnor vars hud hade fått uppleva fördelarna med hennes krämer och kunde på så sätt börja sälja hennes produkter ordentligt. Året var 1902.

Några år senare, 1905, begav hon sig till Europa för att studera hudvårdsbehandlingar och när hon kom tillbaka fick hon med sig sin syster samt Dr. Jacob Lykusky (mannen som gav hennes mor formulan till hennes krämer) för att hjälpa henne med företaget. Några år efter det, närmare bestämt 1908 begav sig Helena Rubinstein till London med 100.000 pund att investera i hennes företag och inom loppet av ett år hade hon öppnat Helena Rubinsteins Salon de Beauté Valaze.

Detta var början till vad som idag är ett enormt skönhetsimperium! Tvåbarnsmamman Helena Rubinstein har alltid varit i framkant när det kommer till innovation, forskning och teknologi inom hudvård och kosmetik. Hennes produkter andas lyx och exklusivitet. Visste du att Helena Rubinstein var först med att lansera världens första vattenfasta mascara? En mascara som varit extremt omtyckt och populär av kvinnor världen över i årtionden.

Shoppa Helena Rubinsteins fantastiska produkter här.

Carolina Herrera

Carolina Herrera är en fantastisk modedesigner, född 1939 i Venezuela och fick tidigt uppleva internationell kultur och mode. Genom stöd från den legendariska Vogue-redaktören Diana Vreeland visade hon upp sin första kollektion på Metropolitan Club i New York 1981 och 1986 fick hon i uppgift att designa Caroline Kennedys bröllopsklänning. Fyrabarnsmamman lanserade sin första doft 1988, Carolina Herrera for Men som var en fräsch, maskulin edt fylld av charm och elegans.

Carolinas ena dotter, Carolina Jr. som jobbade som Creative Director på sin mors företag, hade 1997 en ide att hjälpa hennes mor att lansera en ny parfym och de började prata ihop sig och samma år lanserades Carolina Herrera 212 EdT - en doft blev en massiv, global succé. Det råder ingen tvekan om att både Carolina och hennes dotter är riktiga entreprenörer och Carolinas fantastiska kläder samt parfymer har och kommer fortsätta att älskas av människor världen över!

"Jag har ett ansvar till kvinnan av idag - att få henne att känna sig självsäker, modern och över allt annat vacker." - Carolina Herrera.

FACE Stockholm - Gun Nowak

Det svartvita rutade golvet med de stilrena produkterna går i dagsläget att hitta i bl.a Sverige, USA, England, Ukraina, Spanien, Nederländerna, Italien och många fler. Grundaren bakom detta succékedjan FACE Stockholm är ingen mindre än Gun Nowak. Gun föddes 1942 och har haft ett antal klädaffärer innan hon 40 år gammal startade den i dag globala kosmetikkedjan FACE Stockholm. Gun Nowak är en kvinna med energi och är en otrolig entreprenör, och framförallt en stor förebild. Ett bevis på detta är att hon 2016 fick Årets Förebildsentreprenör utdelat av Founders Alliance, men det är inte första gången hon får pris för att vara en förebild. Tillsammans med sin dotter Martina, som Gun driver företaget med idag, fick hon Ruter Dams förebildspris redan 2005.

FACE Stockholm erbjuder en mängd makeup- och hudvårdsprodukter och finns på över 100 platser världen över och inreder även många hotell, bl.a Scandic Hotels. Över 70 år gammal jobbar hon fortfarande stenhårt tillsammans med sin dotter och vi är minst sagt imponerade över dessa kvinnors drivkraft och entreprenörsskap!

Bild visas av FACE Stockholm (@facestockholm)

FÄRG - Birgitta Lagerholm

Grundaren av Makeupstudion & FÄRG, Birgitta Lagerholm kände sig missnöjd med utbildningen hon hade gått och var övertygad om att hon kunde göra det bättre. Hon jobbade som makeup-artist och fotograf, startade sin egen makeup-utbildning bara 22 år gammal och grundade några år senare det populära varumärket FÄRG, endast 30 år gammal. Allt började med att Birgitta hade svårt att få fram rätt foundationnyans till en mörkare modell, hon blev då irriterad och bestämde sig för att skapa varumärket FÄRG med mål att det skulle passa för alla.

Birgitta Lagerholm har inte velat ta in riskkapital, hon vill ha kontroll över sitt märke och hon vill inte kompromissa med varken kvalité eller standard. Detta gör att hon känner sig trygg och att hon kan stå för märket till 100%. Hennes produkter är skapade med mängder av pigment och är otroligt multifunktionella. Detta för att du enkelt ska kunna mixa och matcha tills det matchar just dina behov.

Alldeles nyligen gick FÄRG ut med att de satsar på ärlighet, äkthet. Från och med i år kommer all deras sminkreklam visa modeller som är oretuscherade, de vill visa hur de faktiskt ser ut i verkligheten. Vill du läsa mer om detta ställningstagande? Läs mer om det här.

Efva Attling

Hon gjorde sitt första smycke bara 11 år gammal. Efva Attling är en kvinna som minst sagt haft många bollar i luften. Redan som 16-åring var hon lärling hos Bengt Liljedahl, en av Sveriges främsta silversmeder. Det dröjde inte länge förrän hon blev upptäckt av Elleen Ford - legendarisk modellmamma. Därefter tog en lång modellkarriär sin början och hon gjorde modelljobb över hela världen.

Under 80-talet kände Efva att hon ville ha ett karriärombyte och startade ett band, X-models. En stor hit som Efva både skrev musik och text till var "Två av oss" och medan hon fortsatte skriva, sjunga och släppa skivor så jobbade hon med design i olika former för bl.a H&M och Levi's. Året var 1996 när hon gick tillbaka till det hon började med, att arbeta med silver, guld, ädelstenar och diamanter. Det är ingen hemlighet att hennes fantastiska jobb med att leka med ord och uttryck i smycken berört många och 2010 blev hon den första vinnaren av Guldknappen, Damernas Världs pris i kategorin Accessoar.

Efva har skapat fantastiska smycken, och lika fantastiska dofter. Tillsammans med den världskände parfymmakaren Jerome Epinette har hon tagit fram en serie lyxiga, exklusiva dofter där varje komponent och del är uttänkt i minsta detalj. Dofterna tillverkas i det anrika parfymhuset Robertet i Grasse, Frankrike som är världsledande när det kommer till att få fram dofter från naturliga råvaror. Doften inuti flaskan är fantastisk, och utsidan likaså. Varje överdel är designad som en vacker skulptur där man tagit designen från Efvas fantastiska smyckeskollektioner.

Nyligen fyllda 66 år inspirerar Efva oss dagligen med sin sprudlande energi, sin enorma drivkraft och fantastiska entreprenörsskap.

rms beauty - Rose-Marie Swift

En ekologisk makeuplinje skapad av den erkända makeup-artisten Rose-Marie Swift! Med över 35 års erfarenhet som makeup-artist, där hennes arbete varit med i bl.a Vogue, V, Allure, Elle och Glamour. Hennes makeup har varit med i reklam för Ralph Lauren, Louis Vuitton, Max Mara, Dianne Von Furstenburg och många fler.

Idén till att skapa en egen makeuplinje uppstod efter att Rose-Marie drabbats av hälsoproblem som genom labbtester visade sig bero på att hon fått i sig skadliga tungmetaller via produkterna hon använde i sitt arbete. Detta fick henne att helt vilja gå över till naturligt smink, men eftersom hon inte hittade produkter som uppfyllde hennes högt ställda krav bestämde hon sig för att utveckla sin egen linje. Rose-Marie ses som en pionjär inom ekosmink och rms beauty har uppnått kultstatus och vunnit otaliga utmärkelser världen över. Hennes produkter används idag av många av världens främsta makeupartister och älskas av supermodeller och celebriteter som Elsa Hosk, Jessica Alba och Gwyneth Paltrow.

Det råder inga tvivel om att Rose-Marie är en banbrytande entreprenör med en otrolig drivkraft, styrka och ambition.

Bild visas av rms beauty (@rmsbeauty)

Det här är givetvis bara ett fåtal av de kvinnliga genialiska grundarna inom skönhetsbranschen! Förra året lyfte vi de t.ex fantastiska kvinnorna Elizabeth Arden, Estée Lauder, Anastasia Soare, Terry de Gunzburg och Petra Strand - läs mer om dem här!