Skönhetslexikon A till Ö

2018-03-15

Överallt pratas det om hudvård och ständigt nämns olika ord och ­begrepp - men vad betyder de egentligen? Här reder vi ut de viktigaste ­ingredienserna, vad de innebär, och hur de gör din hy strålande vacker i vår.

AHA-syra

Alfahydroxisyror är ett samlingsnamn för olika syror, där de vanligaste är glykolsyra och mjölksyra. I höga koncentrationer ­exfolierar syran bort det yttersta lagret av döda hudceller, men i låga koncentrationer verkar den fuktbindande.

Alla ämnen med ett pH-värde lägre än 7 räknas till syror, precis som vi fick lära oss på kemilektionerna i grundskolan. Inom hudvård används syror oftast för att exfoliera huden, alltså skala av det yttersta lagret av döda hudceller. Anledningen till att man vill ta bort de döda hudcellerna är för att fukten ska kunna tränga ner enklare i huden.

Ett exempel är Beauté Pacifique AHA Anti-Wrinkle Creme, som innehåller mjölksyra och är en milt exfolierande samt fuktgivande anti-age-kräm. Idealisk för för att minimera de första fina linjerna som träder fram i huden, samt att fuktstabilisera hudens balans.

Ett annat exempel är Mizon 8% AHA Peeling Serum som är ett högaktivt ansiktsserum med 8% AHA-syra (i detta fall glykolsyra) som effektivt exfolierar bort döda hudceller och förebygger ojämn pigmentering.

Antioxidanter

Finns naturligt i mycket av det vi äter, framförallt i grönsaker, frukt och bär - exempelvis jordgubbar! Anti­oxidanter skyddar huden från fria radikaler, vilket är en biprodukt av det syre vi andas in och som gör att huden åldras snabbare. I hudvård används det därför för att motverka ålderstecken. Antioxidanter har också visats ­förekomma i ­kaffe och vin.

Ett exempel på detta är Akademikliniken Pure Antioxidant Crème som är en återfuktande och närande mjukgörare med hög koncentration av antioxidanter och hyaluronsyra. Den bidrar till att jämna ut fina torrhetslinjer, och innehåller ingredienser som aktivt hjälper huden att förebygga förtida ålderstecken.

Du har också t.ex Jurlique Herbal Recovery Antioxidant Face Oil som består av en aktiv blandning botaniska extrakt som hjälper till att skydda huden mot miljörelaterade stressfaktorer och bidrar till en allmänt bra hudhälsa varje dag.

BHA-syra

Betahydroxisyror, där salicylsyra är den vanligaste inom hudvård. Exfolierar bort döda hudceller men även talg och fett, vilket gör att det är bra för personer med fet och oren hud. Den är även antiinflammatorisk, vilket vårdar huden och gör den mildare än annan exfoliering.

Exempel på produkt är Murad AHA/BHA Exfoliating Cleanser, som är en skonsam och exfolierande rengöring som arbetar på två sätt; Salicyl-, mjölk- och glykolsyra gör huden klar och strålande genom att avlägsna uppbyggnad av döda hudceller medan jojobakorn polerar och framhäver en fräschare, mer hälsosam hud.

En annan produkt är Benton Aloe BHA Skin Toner som hjälper till att reducera bl.a rodnad, yttorrhet och tilltäpptheter samtidigt som den verkar balanserande på huden.

C-vitamin

Förutom att det hjälper vårt immunsystem, boostar ­C-vitamin med antioxidanter vilket ger ett glow och återställer huden från yttre påfrestningar. C-vitamin är ett viktigt ämne för att hålla kroppen och huden frisk och du får bäst i dig C-vitamin genom mat och hudvård. En vuxen person får i sig sitt dagliga ­behov av C-vitamin genom att till ­exempel äta en tredjedels paprika eller en stor apelsin.

En populär C-vitamin-produkt hos oss är SkinPlan Vitamin C Booster som precis som namnet avslöjar boostar huden med C-vitamin. Detta 98% aktiva vitamin C-koncentrat blandas med en klick dagkräm och hjälper till att reducera synbarheten av pigmentfläckar, boostar hudens elasticitet samt reducerar synbarheten av större porer.

En annan bästsäljare är Mario Badescu Vitamin C Serum som innehåller 7,5% askorbinsyra (C-vitamin) och som hjälper till att skydda huden från fria radikaler, jämna ut hudtonen och ge huden mer lyster.

E-vitamin

Skyddar mot UV-strålning och bidrar till bättre syretillförsel i hudcellerna, vilket kan främja påskyndad återhämtning av skador i huden. E-vitamin bidrar även till att ­förebygga förtida hudåldrande tack vare dess anti­oxidativa egenskaper.

SkinPlan Vitamin A & E Mask är berikad med vitamin A och E och tillsammans med Glykosaminoglykaner (GAGs) är en en vitaminrik ansiktsmask som verkar hudstimulerande, stärkande samt fuktbindande för att göra huden fast och mjuk.

Även Babor Ampoule Concentrates Multi Vitamin är en riktig vitaminboost för huden. Det är ett aktivt koncentrat i ampullform som är idealisk för en torr,stressad hud i behov av skydd, lyster och lipidpåfyll.

DHA-syra

Dihydroxiaceton, framställs ur alkoholen glycerol och finns naturligt i bland annat vin. Har en färgande effekt på huden som liknar solbränna, och är därför en av huvudingredienserna i brun-utan-sol. Redan på 1960-­talet lanserades den första brun-utan-sol-­produkten med DHA-syra, även om resultatet på den ­tiden inte blev ­särskilt jämnt och fint.

En produkt som innehåller DHA och ger dig en jämn, fin solkysst hy är Clarins Instant Smooth Self Tanning som omedelbart ger mjukhet och lyster till ansikte och dekolletage och som gradvis ger en naturlig solbrun ton åt huden.

Även Sisley Self Tanning Hydrating Body Skin Care innehåller DHA tillsammans med erytrulos två BUS-molekyler med kompletterande egenskaper som tillsammans skapar en naturlig och hållbar solkysst färg.

Glycerin

Fett från vegetabiliska källor som binder fukt i huden. Det är även glycerinet som ger många hudkrämer sin konsistens, eftersom det har hög viskositet (är "tjockt").

Mizon Good Night White Sleeping Mask innehåller glycerin, hyaluronsyra och panthenine (derivat från pro-vitamin B5) som mjukgör och återfuktar huden medan du får din skönhetssömn, dessa ingredienser har även en reducerande effekt på synlighet av fina linjer.

Cremorlab Hydro Plus Snow Falls Melting Cream är en annan produkt med glycerin som med marint kollagen och squalane återhämtar- och stärker upp hudens fuktbarriär för att bibehålla en balanserad fuktnivå i över 24 timmar. Den har en smältande "snö"-textur som känns helt underbar och aningen svalkande mot huden.

Havtorn

Ett riktigt kraftbär och en vitaminbomb som naturligt innehåller några av hudens favoritvitaminer, vilket gjort det väldigt populärt inom hudvård. Innehåller dessutom Omegafettsyror som sägs vårda huden på djupet.

Kerstin Florian Organic Rehydrating Neroli Facial Oil är en ren, eterisk neroliolja från pomerans i kombination med ett antal närande oljor från havtorn, argan, jojoba och ängskrasse hjälper till att syresätta, skydda och återfukta huden.

Ett annat varumärke som är känt för att använda kraftfulla bär är Lumene. T.ex deras Lumene KIRKAS Radiance-Boosting Cleansing Cream som är en härligt lystergivande rengöringskräm som passar perfekt till en normal till kombinerad hudtyp. Den rengör varsamt huden, avlägsnar makeup samt orenheter och framhäver en fräsch och klar lyster.

Hyaluronsyra

Är egentligen ingen syra, trots namnet, utan en sockermolekyl som finns naturligt i huden och kan suga upp fukt så den sväller tusen gånger sin egen vikt. Kroppens produktion av hyaluronsyra avtar med åldern och just därför är den en viktig ingrediens i hudvård, eftersom den gör att huden blir spänstigare.

Mizon Hyaluronic Acid 100 är ett högpresterande serum laddat med hela 50% hyaluronsyra. Det har en silkig textur som tas upp snabbt av huden och ger en långvarig effekt.

Men det är inte bara hudvårdsprodukter som kan innehålla hyaluronsyra. Även By Terry Hyaluronic Hydra-Powder är framtaget med hyaluronsyra och är ett fuktgivande finishingpuder som du använder som sista steg i antingen din hudvårdsrutin eller när du lagt din makeup.

Kollagen

Ett protein som finns naturligt i kroppen, men som tillsätts i hudvård och ­fungerar som fuktbindare. Kollagen är särskilt vanligt i anti-age eftersom det håller huden spänstig och följsam. Kollagen återfinns i ben, hud och senor och utgör en tredjedel av allt ­protein hos jordens däggdjur.

Holika Holika Naked Face Balancing Primer innehåller bl.a niacinamide, linfrö, hyaluronsyra och hydraliserat kollagen. Det är en multifärgad primer med balanserande formula, som främjar en jämn och strålande hudton, verkar uppljusande samt ger massvis med fukt till huden.

Mizon Collagen 100 är ett anti-age-serum som främjar förbättrad spänst och fyllighet i huden genom att boosta med marint kollagen.

Niacinamide

En form av aktivt Vitamin B3 som ökar hudens produktion av ceramider, vilket binder fukt och stöter bort skadliga ämnen som avgaser. Den gör att porer upplevs som mindre och förstärker dessutom hudens barriär. En riktig superingrediens!

Aromatica Rose Absolute First Serum är ett serum för torr hud, vars huvudingrediens är extrakt från ros och niacinamide som verkar uppklarnande på pigmenteringar, främjar en ökad elasticitet och förebygger uppkomsten av fina linjer.

Elemis Pro-Radiance Illuminating Flash Balm är en lätt fuktkräm med primereffekt som omedelbart ger en uppljusande och uppstramande effekt, vilket resulterar i en jämnare och strålande hud. Den innehåller ett vitaminkomplex bland annat bestående av niacinamid som skyddar huden mot fuktförlust medan lila orkidé, noni och acai hjälper till att försvara huden mot de tidiga tecknen på åldrande.

PHA-syra

Polyhydroxisyra, en mildare variant av AHA eftersom den har större molekyler och därmed inte tränger lika långt ner i huden. Ett exempel på en PHA-syra är laktobionsyra. Det här är syran för personer med torr och känslig hud som behöver lite extra omsorg och omtanke.

Ett exempel på en produkt med PHA-syran laktobionsyra är Elemis Superfood Day Cream som är en lystergivande fuktighetskräm med antioxidantrika oljor och vitaminrika s.k Superfoods, tillsammans med aktivt prebiotika som bidrar till att balansera, återfukta och jämna ut huden.

Retinol

A-vitamin i form av pyttesmå molekyler. Retinolets uppgift är att ­beordra våra trötta och slitna hudceller att bete sig som unga och pigga igen, vilket ska göra att huden upplevs och ser yngre ut. ­Retinol har varit en av de mest effektiva hudvårdsingredienserna sedan upptäckten på 70-talet.

Tänk på: I början kan huden reagera och bli lite irriterad, ta det därför försiktigt från start och låt huden vänja sig långsamt vid den kraftfulla behandlingen.

Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM är framtagen för att ge maximala resultat med minimal irritation. Den är tillverkad för att uppnå optimal nytta av mikrokapslat retinol på 1,5% tillsammans med vitamin C och E för att återfukta och bekämpa fria radikaler.

Även Transderma® A är en kraftfull produkt berikad med retinolkomplex och E-vitamin som tillsammans har en reducerande effekt på hudens ålderstecken. Som en ansiktsbehandling hemma i badrumsskåpet!

Stamceller

Celler som inte har något förutbestämt syfte utan kan bilda vilka slags celler som helst. I hudvård använder man stamceller från växter vilket är menat att skydda huden från att åldras i förtid, men det är inte bevisat.

Peter Thomas Roth Rose Stem Cell Bio-Repair Gel Mask är en ljuvlig ansiktsmask som är berikad med en stamcell-teknologi med fem ros-stamceller och 4 rosextrakt som ger en kylande, vårdande gel-mask som hjälper till att reducera synbarheten av ålderstecken som fina linjer och rynkor.