Skönhetslexikon A till Ö - del 2

2018-06-06

Få saker i vår vardag är så njutfullt som skönhetsrutiner och hudvård, men trots det kan det ibland kännas som en omöjlighet att förstå sig på ingredienslistan på baksidan av förpackningen. Frukta ej - vi reder ut några av de allra vanligaste ingredienserna i dagens skönhetsprodukter. Läs del 1 här.

Aloe vera

Aloe är namnet på de växter som använts i medicinskt syfte, och vera betyder äkta på latin - det är alltså tydligt att Aloe Vera använts som ett läkemedel under lång tid (nästan 6000 år, faktiskt). Inuti den tropiska växten, om man bryter upp bladen, finns en gel som förutom att ha en härlig konsistens är en klassisk ingrediens i hudvård på grund av sina påstådda sårläkande egenskaper.

Vi har många produkter som innehåller Aloe Vera, t.ex räddningen till den torra huden Holika Holika Aloe 99% Soothing Gel som är till för att verka rogivande på en stressad och irriterad hud samtidigt som den skyddar mot uttorkning. Eller KOCOSTAR Slice Mask Sheet Aloe Vera som är en härligt kylande sheetmask.

Ett bra tips i sommar är It'S SKIN Aloe Soothing Face & Body Mist 95% som är en underbar fuktmist som tillför både fukt och syre.

Ceramider

Ett av de vanligast förekommande ämnena som finns naturligt i vår hud är ceramider, som håller ihop hudcellerna och bevarar fuktigheten. När man blir äldre minskar ceramiderna naturligt och gör att huden blir torr och irriterad. För att undvika det har ceramider blivit en vanlig ingrediens i hudvård, exempelvis i fuktgivande krämer.

Elizabeth Arden är kända för sina Ceramide Capsules som är ett avancerat anti-age-serum, inkapslat i små engångsdoser för att bibehålla bästa möjliga effekt och koncentration - som innehåller just ceramider. Ett ljuvligt läppbalsam som också innehåller ceramider är Clarins Moisture Replenishing Lip Balm för att vårda torra och spruckna läppar.

Mandelolja

Mandelolja framställs genom att kyla ned och pressa söt- och bittermandel. Oljan är skonsam och irriterar inte, vilket gör att den kan användas till det mesta - framförallt är det en härlig ingrediens att ha i hudvård. För de som lider av eksem eller akne kan det också fungera att smörja oljan direkt på problemområdet, eftersom den sägs lindra klåda och irritation.

En riktigt behaglig duscholja är L'Occitane Almond Shower Oil, som är berikad med mandelextrakt och som mjukgör din hud samtidigt som den återfuktar. En annan populär produkt som också innehåller mandelolja är Weleda Almond Soothing Facial Oil som är till för att göra huden smidig och len.

Micellära molekyler

Som ren magi (även känt som kemi) är micellära molekyler små magneter som drar åt sig smuts och löser upp olja. Det är därför inte så konstigt att micellärt vatten länge varit en populär rengöringsprodukt, eftersom den rengör huden bra utan att torka ut den. Av samma anledning är micellärt vatten mycket populärt bland till exempel modeller och makeupartister, där ansiktet måste sminkas av och på flera gånger under samma dag.

Det finns många produkter med micellära molekyler att välja på hos oss. En storfavorit hos våra kunder är Lumene LÄHDE Pure Arctic Miracle 3-in-1 Micellar Cleansing Water som tar bort både makeup och orenheter skonsamt och effektivt. Det finns även tunna, fina servetter som Garnier Cleansing Wipes Micellar som hjälper dig ta bort makeup on-the-go. En annan omtyckt produkt är Clinique 2-in-1 Makeup Remover + Cleansing Micellar Gel som har en gel-textur och som känns behaglig på huden samtidigt som den avlägsnar makeup och smuts.

Mica

Mica är en mineral som finns naturligt i många bergarter och som får dem att skimra - därav det svenska namnet "glimmer". Mica är vanligt förekommande i framförallt makeup, för att ge den glimrande känslan i puderprodukter som rouge, ögonskugga och highlighters.

Youngblood Pressed Mineral Blush är ett fint rouge som är ihopsatt av mica-mineraler och ger en naturlig, fräsch rodnad till dina kinder. Även den otroligt populära bronzern the Balm Bahama Mama Bronzer innehåller mica för att ge den där perfekta glöden.

Squalane

Precis som ceramider är squalane ett ämne som förekommer naturligt i vår hud men minskar när vi blir äldre, vilket gör att huden blir torrare och får ett svagare skydd mot yttre påfrestningar. Squalane tränger lätt ner på djupet och är enkel för huden att absorbera. Den ser även till att efterföljande ingredienser lättare sjunker in i huden och resultatet blir en fuktbevarad och mjuk hud med ett starkt skydd mot UV-strålar och fria radikaler. Det är därför vanligt i serum.

Peter Thomas Roth Oilless Oil har en lätt formula berikad med just squalane, som skapar en skyddande slöja på huden men låter den samtidigt andas. Beauté Pacifique Vitamin A Anti-Wrinkle Creme som passar den hud som drabbats av ålders- och solbetingad kollagenförlust.

Peptider

En peptid är ungefär som ett protein fast lite mindre - alltså en rad aminosyror som sitter ihop i en kedja. Den senaste tiden har det varit ett trendigt ämne i hudvård, och det beror på att peptider sägs kunna kommunicera med cellerna i huden och bland annat säga till dem att producera mer kollagen. Vanligast är peptider i anti age-produkter, eftersom mer kollagen innebär att huden får tillbaka sin optimala spänst.

Mizon Peptide 500 är ett aktivt serum som riktar in sig specifikt på fina linjer och rynkor. Serumet är silkeslent i texturen och främjar en spänstigare, slätare och mjukare hud med ungdomligare utstrålning.

Probiotika

Tidigare pratade man mycket om probiotika som något man ska äta för att förbättra tarmfloran. Nu kan vi prata om fördelen med probiotika och dess levande bakteriekultur i vår hudvård. Att hänvisa till probiotika som "goda bakterier" är vanligt, och det gör det också enkelt att förstå varför det kan hjälpa mot problem som akne och eksem. Probiotika återställer balansen i bakteriefloran och försvarar huden mot onda bakterier. En toppeningrediens i hudoljor och ansiktskrämer!

Är du ute efter en rengöring med probiotika kan vi rekommendera Clinique Redness Solutions Soothing Cleanser som inte torkar ut och tar skonsamt bort makeup och orenheter, samtidigt som rodnad reduceras. Följ gärna upp med Clinique Redness Solutions Daily Relief Cream.

Q10

Coenzym Q10 är ett ämne som produceras i vår lever och hjälper vår kropp att hålla sig frisk. Redan när vi är runt 30 år minskar kroppens egen produktion av Q10, vilket är anledningen till att många äter det som kosttillskott (även om det också finns i många livsmedel). I hudvård ska Q10 ha en anti anging-effekt, eftersom den skyddar mot påverkan av solens strålar och fria radikaler - mindre rynkor, alltså! Q10 kan även finnas i mat, i begränsad mängd, t.ex rapsolja och jordnötter.

It'S SKIN Power 10 Formula Q10 Effector är ett härligt serum som ger lyster och är framtagen för den mogna huden som är i behov av det där lilla extra. Även denna brun-utan-sol, James Read Wash Off Tan for Body är berikad med Co-Enzyme Q10 för att förebygga ålderstecken.