Syraskola - en riktig AHA-upplevelse!

2018-09-24

I det här inlägget tänkte vi i samarbete med Dermarome prata lite om olika syror och vad de kan göra för din hud. Vi går bland annat igenom vad kemisk peeling är, skillnaden mellan AHA- och BHA-syror och vanligt förekommande syror i din hudvård.

I videon ser ni Marie Lundberg, CIDESCO-diplomerad hudterapeut och utbildare på Elisabethskolan samt på Dermarome.

Vad är Kemisk Peeling?

Kemisk peeling eller kemisk exfoliering är en medicinsk procedur där man applicera syra och där målet är att skapa en kontrollerad skada i huden. Kemiska peelingars används för att hjälpa till att förbättra olika hudtillstånd genom att exfoliera bort de övre hudlagren, öka cellförnyelsen, öka hyaluronsyra-produktionen och främja en bättre hudstruktur. Kemisk peeling är en snabb och effektiv problemlösare som finns för alla hudtyper och hudtillstånd.

Observera: Vid svår acne finns en vanligt utskriven medicin: Isotretinoin där all form av exfolierande ingredienser är en kontraindikation.

Vad är AHA?

AHA-syra är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid. AHA-syror finns naturligt i kroppen, i livsmedel och då framför allt i frukt. AHA beskrivs ofta som fruktsyror och är egentligen samlingsnamnet för olika syror där de vanligaste är glykolsyra, mjölksyra och mandelsyra. Olika AHA-syror penetrerar huden olika på grund av sin molekylvikt.

Vad gör AHA?

När man använder syra i hudvårdsprodukter är det för att snabba på cellförnyelsen och exfoliera huden. Syran förbättrar hudens förmåga att stimulera och bevara fukt. AHA kan beskrivas som att den exfolierar inifrån och ut och ger en förbättrad struktur, reducerad synlighet av linjer, rynkor och porer samt förbättrar jämnhet och lyster.

Vilket hudproblem passar AHA för?

Normal till torr hud, mogen (linjer, rynkor och minskad spänst) och solskadad hud.

Exempel på 4 vanliga AHA syror i hudvård

Glykolsyra- Glycolic Acid
Glykolsyra är den minsta molekylen av AHA-syrorna och penetrerar därmed snabbast och djupast ner i huden. Framställs naturligt från bla. sockerrör men kan också framställas syntetiskt. Glykolsyra är bra mot acne, hyperpigmentering, rynkor, torr hy och aktinisk keratos (en typ av hyperpigmentering/åldersfläck).

Mjölksyra- Lactic Acid
Mjölksyra är en AHA-syra som framställs ur sura mjölkprodukter; ost, yoghurt, jästa frukter och grönsaker. Mjölksyra är en fuktbindare som finns naturligt på huden (NMF), surheten i syran har även antibakteriell och välgörande effekt på huden. Passar all hudtillstånd; torr, fuktfattig, känslig, obalanserad, förtjockad, fet, stora porer, akne, åldrad och pigmenterad/solskador.

Mandelsyra- Malic Acid
Mandelsyra är en mild AHA-syra som utvinns ur bittermandel, den har en stor molekylvikt vilket gör den effektiv vid ytliga problem. Mandelsyra används ofta för att behandla torr och solskadad hud, men är även effektiv vid behandling av acne på grund av sina antibakteriella egenskaper. Syran är mild och kan användas på alla hudtyper.

Citronsyra- Citric Acid
Den högsta nivån naturligt förekommande citronsyra hittas i apelsiner, citroner och lime. Citronsyra är en antioxidant och fungerar också som ett naturligt konserveringsmedel. Syran används även inom olika hudvårdsprodukter men endast i små mängder på grund av dess höga surhet och sammandragande egenskaper. Citronsyra binder fukt, desinfekterar och har en sammandragande effekt. Med sin stora molekylvikt ger den ytlig exfoliering.

*NMF= Natural Moisturizing Factors är hudens naturliga fuktbindare (NMF består till 40% av aminosyror, 12% PCA Pyrrolidonkarboxylsyra, 12% laktat salt av mjölksyra, 7% urea och ca 20% övriga ämnen natrium, kalcium, kalium, magnesium, fosfat, klorid, NH3, urinsyra, glycerin, glukosamin, kreatinin.)

Vad är BHA?

BHA-syra (Beta Hydroxy Acid) kallas även salicylsyra och finns naturligt i bland annat pilträdsbark. Den är nära besläktad med AHA, men till skillnad från AHA så är den fettlöslig (AHA-syra är vattenlöslig). BHA är lipofil (fettlöslig) och det gör att denna syra passar bra till en acne- och oren hud då den tränger ner i porerna och dämpar talgproduktionen. Den har också visat sig ha en anti-inflammatorisk och antibakteriell effekt så den passar utmärkt till både acne och/eller rosaceahud. BHA är även en ypperlig exfolierare som peelar huden utifrån och in och löser effektiv upp orenheter och smuts.

Vad gör BHA?

BHA-syrorna är oljelösliga, vilket innebär att de kan penetrera ner i porerna och lösa upp talg och döda hudceller som finns inuti porerna. Det gör att den är perfekt för en fet, oren hud med tilltäppta porer (Acne). BHA peelar även utifrån och in så den passar bra till grov, och förtjockad hud.

Vilket hudproblem passar BHA för?

Acne (fet, grov och oren hud med tilltäppta porer), Rosacea.

Detta inlägg är skrivet av kunniga hudterapeuter hos Dermarome.