Därför är C-vitamin hudvårdens poweringrediens

2019-04-07

Glåmig, trött och grå hud? Då är C-vitamin räddningen för dig! Här är åtta saker som du behöver veta om den kraftfulla antioxidanten och varför den är hudvårdens hjälte.

1. Den har skyddande krafter
Vår hy utsätts dagligen för fria radikaler, miljöföroreningar och blått ljus från skärmar, vilket påverkar våra celler negativt. C-vitamin är en kraftfull antioxidant som du kan se lite som ett skydd mot dessa föroreningar, och som hjälper huden att återställa sina normala funktioner och förnya sig. Dessutom så skyddar mot UV-strålning.

2. Den fungerar bäst på morgonen
Eftersom C-vitamin verkar skyddande så fungerar den bäst om du använder den på morgonen innan du går ut. Det är inte dåligt för hyn om du produkter med C-vitamin på kvällen, men vill du få ut så mycket som möjligt är det på dagen som du får ut full effekt av vitaminens skyddande kraft.

3. Den har många talanger
Om du har problem hy, oavsett vilka problem du har, så är C-vitamin din bästa vän. Den är bra för att behandla ärr, pigmentfläckar, solskador, fina linjer och akne. Dessutom så har den en utjämnande och uppljummande effekt på hudtonen.

4. Kroppen tillverkar inte C-vitamin själv
De flesta djur kan faktiskt tillverka C-vitamin själva, men inte vi människor förlorade den genen i evolutionen. Men eftersom kroppen fortfarande behöver vitaminen så måste vi själva tillföra det.

5. Den behandlar ärr
Inte nog med att C-vitamin är perfekt för att bleka pigmentfläckar, den behandlar även ärr. När du använder ett serum som innehåller C-vitamin så stimuleras kollagenproduktionen så att huden det bildas ny vävnad och hjälper till att läka ärret.

6. Den blir lätt dålig C-vitamin oxiderar lätt om den kommer i kontakt med syre och de positiva effekterna försvinner då. Har C-vitaminet i en produkt blivit gult är det ett tecken på att den förlorat sin kraft. Då kan vitaminen till och med ha ombildats till en fri radikal som kan få omvänd effekt på huden. Därför är det säkrast att leta efter en stabil form i pulverform som sedan blandas i en krämbas. Då blir den som mest verksam.

7. Måste appliceras utifrån
Du kan inte påverka C-vitaminhalten i huden genom att äta frukt eller grönt, utan det måste appliceras utifrån direkt på huden. Genom att göra det stärks kollagenstrukturen och du får en fastare hud, rynkor reduceras och hudton och lyster förbättras.

8. Gillar sällskap
C-vitamin får ännu bättre effekt om det används ihop med andra antioxidanter, speciellt E-vitamin. Men fungerar även bra ihop med retinol och aha-syror.

Prova gärna de här härliga produkterna:
Mario Badescu Vitamin C Serum Innehåller askorbinsyra som hjälper till att reducera missfärgningar och ger huden glow.
Lumene VALO Bright Eyes All-in-One Vitamin C Eye Treatment Ögonkräm som ger lyster till det känsliga ögonområdet. Reducerar synbarheten av mörka ringar och påsar under ögonen samt fina linjer och rynkor vid regelbunden användning.
Murad Essential-C Day Moisture SPF 30 Dagkräm med spf 30. Murads Skin Repair System tillsammans med C-vitamin gör huden klar, samtidigt som den erbjuder ett kraftfullt antioxidant-skydd.
Mizon Vitalemon Sparkling Powder Brusande ansiktsmask som innehåller askorbinsyra, citronsyra och bikarbonat som reagerar med varandra och skapar kolsyra. Verkar vitaliserande och spänstgivande på huden samtidigt som huden blir rengjord på djupet.
Garnier Skin Active Fresh Mix Tissue Mask Vitamin Ytterligare en mask du blandar ihop själv. Gör huden rikligt återfuktad samtidigt som den får en fin lyster.
Ole Henriksen Truth C-Rush Brightening Gel-Crème skyddar huden från de skadliga effekterna av föroreningar och minskar synligheten av fina linjer och rynkor.