Bli av med pormaskar — produkterna som verkligen hjälper

2019-09-17

Pormaskar är inte bara jobbigt, de kan även skapa infektioner och permanent förstorade porer över tiden. Men det går faktiskt att komma tillrätta med även de envisaste pormaskarna. Här är knepen och mirakelprodukterna som ger dig slät hy på nolltid!

Namnlös design.jpg

Vad är en pormask?

En pormask är en por som täppts igen av talg. När hudens talgkörtel täppts igen kan den blockerade utgången synas som en vit eller svart pormask. Anledningen till att den blir svart är att att det yttersta lagret oxideras när den kommer i kontakt med syre, vilket gör att den blir mörk i färgen. När man trycker på den så kommer den ut som en liten mask, därav namnet. Ju länge pormasken stannar i huden desto mer stretchar den också ut huden, och du kan få förstorade porer. Men det finns ljus i tunneln, för med rätt hudvård och peeling med så går det att få bort oönskade pormaskar och förebygga att nya uppstår. 

Det första steget är att identifiera att det verkligen är en pormask du har att göra med. För det som ser ut som en pormask behöver inte nödvändigtvis vara en pormask,  utan det kan vara något som heter ”sebaceous filaments” som är en helt annan sak. Det är nämligen små, små hårstrån som fungerar som en bro och transporterar olja till huden. Vilket är en nödvändig funktion för att huden ska återfuktad naturligt. 

 

Så får du bort och förebygger pormaskar

Börja med att konstatera att det verkligen är en pormask du har att göra med. Är det fallet så finns det en hel uppsjö av produkter som tar bort pormaskar. Även om husmorsknepet att klämma pormaskarna fungerar, så är det inte att föredra eftersom det kan leda till en inflammation i huden och det vill du helst undvika. Så satsa istället på porstripes, Peel off masker eller olika syror. Kom ihåg att rengöra huden ordentlig före och efter för att förhindra att huden blir inflammerad. Att återfukta efter är också viktigt för att förhindra uppkomsten av nya pormaskar. 

Så fort pormasken är borta så är det viktigt att börja förebygga att det ska uppstå nya. Regelbundna peelingar med BHA-syra är det som fungerar bäst. BHA är fettlöslig och tränger ner i porerna och löser upp talg. Det finns även produkter som innehåller en lägre koncentration av BHA-syra som du kan använda dagligen om du föredrar det. Har du väldigt synliga sebaceous filaments så kan AHA-syra eller en kombination av AHA och BHA göra att de blir mindre synliga men inte tappar sin fuktion.

Mirakelprodukter som trollar bort pormaskarna:

The Ordinary Salicylic Acid 2% Masque— salicylsyra exfolierar huden och porerna på djupet vilket gör att det är en fantastisk produkt för att förebygga pormaskar och även akne. Passar även för en hud som är aknebenägen.

Holika Holika Pig-Nose Clear Black Head Sticker — de här stripsen innehåller talgabsoberande lera vilket gör dem supereffektiva. Applicera på näsan och när du drar av dem så försvinner döda hudceller och pormaskar och du får en renare och mjukare hud direkt. En förpackning räcker länge!

BABOR Cleanse & Peel Mask — en ljuvlig ansiktsmask som fungerar lite som en magnet som effektivt binder sig till tilltäppta porer, döda hudceller och andra orenheter, som varsamt tas bort från hudens yta när du avlägsnar masken. Din hy kommer att ren, mjuk och vacker!

Mizon AHA & BHA Daily Clean Toner — kultförklarad produkt inom K-beauty och vi förstår varför! Formulan innehåller AHA-syra som avlägsnar döda hudceller, samt BHA-syra som löser upp orenheter för att förebygga pormaskar och utbrott. Du kan använda den dagligen för att förhindra uppkomsten av pormaskar.