Cannabis i hudvård: Vad är skillnaden mellan hampafröolja och CBD-olja?

2019-05-23

Cannabis har letat sig in i våra badrumsskåp, och är den nya trendingrediensen i hudvård. Den är känd för att ha läkande egenskaper och att ge snabba synliga resultat. Här reder vi ut skillnaden mellan hampafröolja, CBD-olja och cannabis och hur det påverkar din hud.

CBD-olja och cannabis har tagit skönhetsvärlden med storm. Denna otippade trendingrediens har många fördelar som många skönhetsföretag i USA redan har tagit vara på. Märken som Kiehl's och Origins har redan hudvårdsserier med denna poweringrediens och snart landar cannabisprodukter på skönhetshyllorna i Europa. Men innan du börjar shoppa loss är det några saker som du behöver veta.

Hampaplantan innehåller över 80 ämnen, där CBD och THC är de mest kända. Så för att göra det klart redan från början: THC är det illegala ämnet som innehåller centralstimulerande ämnen och har inget i skönhetsprodukter att göra. CBD-oljan kommer från blommorna och knopparna på plantan och har inga psykoaktiva substanser, utan har istället många fördelar för din hy. Låter det fortfarande krångligt? Här reder vi ut allt du behöver veta om hudvårdens nya trendingrediens.

CBD-olja THC - vad är det egentligen?
När vi pratar om cannabis, menar vi oftast plantan som ger ruseffekten. Men cannabis är egentligen ett samlingsnamn för olika hampavariationer. THC är ämnet som man använder för att bli hög, de övriga variationerna gör dig inga berusningeffekter. THC är dessutom olagligt i stora delar av världen och i Sverige så innefattas den av narkotikalagstiftningen.

CBD-olja å andra sidan har ingen centralstimulerande effekt utan gör istället underverk för din hy. Den har antiinflammatoriska egenskaper som kan ge fina effekter på hudproblem akne och ålderstecken. Förutom i hudvård så används den även för att behandla ångest, sömnproblem eller oro. Det är inte olagligt att använda CBD-olja i Sverige, men Livsmedelsverket avråder från det. Och det är därför som skönhetsprodukter som innehåller oljan inte finns att köpa i Sverige ännu.

Vad är hampafröolja?
Hampafröolja är ingen ny ingrediens i hudvårsprodukter, The Body Shop har till exempel använt sig av ingrediensen länge. Hampafröolja har skyddande och vårdande egenskaper och är full av välgörande fettsyror. Den här oljan innehåller inte några narkotikaklassade egenskaper och är helt säkert att använda. Vissa använder även kallpressad hampafröolja i maten!

Cannabis i hudvård:
Skillnaden mellan hamapfröolja och CBD-olja är att hampafröolja verkar närande och skyddande på huden, medan CBD-olja har kraftigt antiinflammatoriska egenskaper och innefattas av läkemedelslagstiftningen i Sverige. I andra länder har lagstiftningen blivit lösare kring cannabisanvändning vilket gör att CBD-olja fått ett uppsving. Än så länge finns inte skönhetsprodukter med CBD-olja på hyllorna i Sverige men prova gärna dessa produkter med hampafröolja i väntan!

Mádara Hemp Hemp Lip Conditioning Balm - gör även de torraste läpparna mjuka igen. Den närande kompositionen innehåller olivolja, sheasmör och hampaolja som också ger en anti-age effekt.
Babor Ampoule Concentrates Hemp Rebel - verkar för att ge en lugnare, stärkt hud tack vare hampfröolja som är rik på omega-6 essentiella fettsyror.
Murad Age Reform Revitalixir Recovery Serum - serum som innehåller Cannabis sativa fröolja är en näringsrik produkt som är lämplig för åldrande hud. Hyaluronsyra och peptider stöder behandlingseffekterna av fröolja och hjälper till att eliminera linjerna.