Essence - vad är det och varför behöver du det?

2019-03-07

Essence har länge varit ett viktigt steg inom K-beauty. Med vad är det, och hur använder man det? Här får du reda på allt du behöver veta om essence - och varför du behöver inkludera det i din skönhetsrutin på en gång!

Essence är en återfuktande lättflytande vätska som appliceras innan serumet för att förbereda huden för efterkommande hudvårdsprodukter. Om du tänker dig att din hy är en svamp, som blivit tvättad och sedan torkat, så kan den inte ta emot fukt lika bra som en redan fuktig svamp. Det är där essensen kommer in som ett fuktigt lager som får din hud att ta till sig serum och kräm bättre. Men vänta kanske du tänker, jag använder ju redan en toner och det är väl samma sak? Nja, inte riktigt. Även om de kan kännas och se liknande ut så har de olika användningsområden och innehåller olika ingredienser. En toner används för att ta bort de sista resterna från din rengöring och består i stort sätt av vatten berikat med essentiella oljor och även alkohol för att torka snabbare. En essence är ofta lite krämigare i konsistensen och innehåller en högre del aktiva ingredienser för att gå djupare ner i huden. En essence balanserar också huden efter rengöring och toner, samt tillför fukt för att förbereda huden för andra produkter.

Hur använder jag en essence?
Essencen används efter din toner men före serum. Men skippa bomullspadsen, den behövs inte och dessutom så slösar du med produkten i onödan eftersom det mesta hamnar i padsen och inte på huden. Ta istället några droppar i handflatorna och klappa försiktigt in produkten. Värmen från dina fingrar hjälper även produkten att tränga djupare in i huden. Är du riktigt torr kan du även applicera fler gånger för bättre återfuktning.

Vilken Essence ska jag köpa?
Du har bestämt dig för att inkludera en essecene i din hudvårdsrutin? Vad bra! För att hjälpa dig har vi valt ut våra favoriter:
MISSHA Time Revolution The First Treatment Essence Denna högkoncentrerade essens har en mild men effektiv formula som hjälper till att balansera och återfukta huden samtidigt som den har anti-age egenskaper. Den innehåller även fermenterat jästextrakt som ger huden lyster och har en uppljusande effekt.
The Skin House Wrinkle Away Fermented Essence Den här essencen passar bäst för en mogen hud eftersom den bidrar till att släta ut huden och motverkar rynkor och fina fina linjer. Innehåller galactomyces fermenterade extrakt, vilket gör huden frisk och stark.
MISSHA Super Aqua Ice Tear Essence Denna essens har en oljefri gel-textur som smälter in i huden och ger ordentlig fukt, utan att ge en glansig eller oljig känsla. Passar bra för en torrare hud.
Filorga NCTF-Essence Essence med anti-age egenskaper som ger glåmig och stressad hud ny lyster. Formulan är även rik på vitaminer, aminosyror, antioxidanter och mineraler.
L'Occitane Aqua Réotier Moisture Prep Essence Lätt essence med gelkonsistens som får en vattenlik konsistens när den appliceras på huden och ger en omedelbart fräsch känsla. Essensen har en utfyllande effekt på huden, som blir ordentligt återfuktad.